Στη λίστα 60.000 δανειολήπτες
Στη σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών εισήλθε η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της απελευθέρωσης τωνκατασχέσεων ακινήτων.
Από την Τετάρτη ενεργοποιήθηκαν τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αίρεται και το τελευταίο τυπικό νομικό εμπόδιο για την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων.
Η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ αυτή τη στιγμή στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 ακίνητα.
Ειδικότερα, το υπ’ αριθμόν 59/2016 Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και παράλληλα καθορίζει το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας.
Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος για το σκοπό, υποχρεούται να προσλάβει κατά την κρίση του πιστοποιημένο εκτιμητή φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Μάλιστα, το κόστος αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει τον οφειλέτη!
Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν, τρόποι αναζήτησης προστασίας από τη διαδικασία πλειστηριασμού οι οποίοι όμως δεν αφορούν ολόκληρη την ακίνητη και κινητή περιουσία.
Τα κριτήρια ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 οριοθετούνται στα ακόλουθα:
-Ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένεις.
-Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη…
Παράλληλα το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να λάβει στις αρχές του φθινοπώρου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ανέρχονται στα περίπου 60 δισ. ευρώ. Κεντρικοί άξονές του είναι το ταυτόχρονο «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες. Τις διαγραφές θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια.