Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απότομο και πρώιμο καμίνι στην Ξάνθη

Απότομο και πρώιμο καμίνι στην Ξάνθη

0
ai-giannis

Στους 37 και 38 βαθμούς Κελσίου «σκαρφάλωσε ο υδράργυρος το τριήμερο – Απέδρασαν στις παραλίες οι Ξανθιώτες – Θα δροσίσει από Δευτέρα

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική– Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ. Σε περίπτωση ανάγκης θ’ ανοίξει και το Δημαρχείο στο κοινό

Καμίνι απότομο μας τύλιξε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με το θερμόμετρο να «χτυπάει» 38άρι στην πόλη της Ξάνθης την Κυριακή και την Δευτέρα.   Ο καιρός τρελάθηκε και πριν προλάβουμε να κλείσουμε τις ομπρέλες βρεθήκαμε να τρέχουμε στην θάλασσα αποζητώντας λίγη δροσιά.

Κύμα καύσωνα στην Ξάνθη και σ’ όλη την χώρα

Το κύμα καύσωνα που έπληξε όλη τη χώρα με …Αυγουστιάτικες θερμοκρασίες στα μέσα του Ιούνη δεν προσπέρασε την Ξάνθη και παρότι άλλες πόλεις όπως η Λάρισα και η πιο κοντινή μας πόλη των Σερρών έχουν τα πρωτεία σε υψηλές θερμοκρασίες και στην Ξάνθη καταγράφηκαν πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπως 38 βαθμούς το μεσημέρι της Κυριακής και 37 βαθμοί την Δευτέρα την ίδια ώρα ενώ και χθες Τρίτη 21 Ιουνίου στις 3.38 καταγράφηκε από την Ε.Μ.Υ. θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου στην πόλη. Το κύμα καύσωνα δεν φαίνεται να υποχωρεί αφού και τις επόμενες μέρες με τις θερμοκρασίες να παραμένουν μεταξύ 32 και 35 βαθμούς το μεσημέρι με αποκορύφωμα την Παρασκευή οπότε και πάλι ο υδράργυρος σκαρφαλώνει και πάλι στους 37 βαθμούς, σύμφωνα με την πρόγνωση της Ε.Μ.Υ. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μέχρι τις 9 το βράδυ η θερμοκρασία επιμένει στους πάνω από 28 βαθμούς και αυτό είναι ενδεικτικό του καύσωνα. Να σημειώσουμε πως αυξημένη ήταν και η υγρασία γεγονός που επιδείνωσε την ζέστη ενώ από την Πέμπτη και την Παρασκευή ο άνεμος θα φτάσει τα 5 – 6 Μποφώρ. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Ξάνθη η δροσιά έρχεται από την επόμενη Δευτέρα με θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία. Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος για τον δήμο της Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ταρενίδης όλος ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα. Τα ΚΑΠΗ του δήμου που είναι κλιματιζόμενοι χώροι είναι ανοιχτά για να υποδέχονται δημότες ενώ σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη θ’ ανοίξει για το κοινό και ο κλιματιζόμενος χώρος στο δημαρχείο. Ωστόσο ο κ. Ταρενίδης συνιστά ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και σ’ όσους έχουν προβλήματα υγείας να μην κυκλοφορούν τις μεσημεριανές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Σημείωσε δε πως δεν υπήρξαν προβλήματα και πως οι Ξανθιώτες αντιμετώπισαν τον καύσωνα με παλλαϊκή εξόρμηση στις παραλίες του νομού καθώς η Ξάνθη έμοιαζε έρημη πόλη την Κυριακή και την Δευτέρα.

Σε ετοιμότητα και η Πυροσβεστική για πυρκαγιές

Στην κατηγορία 3 βρισκόταν χθες ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά ο νομός μας. Οι άνεμοι των 4 με 5 μποφόρ και η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες και έθεσαν σε ετοιμότητα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης. Όπως μας πληροφορεί ο διοικητής κ. Αντώνης Σπανός από τις 10 το πρωί χθες και τις προηγούμενες μέρες κάνει περιπολίες ένα όχημα με μικτό κλιμάκιο ώστε να ελέγχει την κατάσταση. Μέχρι στιγμής – όπως ανέφερε ο κ. Σπανός – δεν έχει προκύψει καμιά πυρκαγιά πέρα από μια μικροεστία στο Δροσερό που αποτελεί πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο η οποία και κατασβέστηκε. Ωστόσο ο κ. Σπανός εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην δημιουργούν τις συνθήκες πρόκλησης πυρκαγιά είτε από εργασίες στην ύπαιθρο (κοπές μετάλλων, σιδηρουργικές) , είτε από μπάρμπεκιου. Ιδιαίτερα δε εφιστά την προσοχή στους μελισσουργούς που όπως επισημαίνει πέρσι υπήρξαν δύο περιστατικά πυρκαγιών από μελισσουργούς. Να σημειώσουμε ότι γενικά ο νομός μας δεν καταγράφει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, πολλές πυρκαγιές και με βάση αυτόν το δείκτη κατατάσσεται στην κλίμακα χαμηλής επικινδυνότητας και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση και γι αυτό και λαμβάνει μόνο 39.000 ευρώ για την Πολιτική Προστασία – όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ταρενίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…