Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το …εργοτάξιο της Κοινωφελούς Εργασίας επιθεώρησε η Ρ. Αντωνοπούλου

Το …εργοτάξιο της Κοινωφελούς Εργασίας επιθεώρησε η Ρ. Αντωνοπούλου

0
antonopoulou dimarxo

Η Αν. υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ξάνθης και ξεναγήθηκε στα έργα που θα γίνουν από την υλοποίηση του προγράμματος

Εξαγγελίες Αντωνοπούλου: Θα «τρέξει» πρόγραμμα πρόσληψης 150.000 ανέργων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ξεκινά τον Ιούνιο το voucher 29 – 64 ετών – Αφορά 9 κλάδους

Υπουργική «επιστασία» των έργων που θα υλοποιηθούν από τον νέο πιλοτικό πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στη β΄ φάση του οποίου και μεταξύ 34 δήμων, έχει ενταχθεί ο δήμος Ξάνθης, λόγω του υψηλού δείκτη ανεργίας, πραγματοποίησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία επισκέφθηκε το δημαρχείο Ξάνθης και είχε συζήτηση 2 ωρών με τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο την Παρασκευή 27 Μαΐου το μεσημέρι. Κατόπιν η υπουργός συνοδευόμενη από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ, Σ. Γιαννακίδης, Γ. Στογιαννίδη και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Γ. Χατηζηθεοδώρου καθώς επίσης και από συνεργάτες της, ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο στα έργα που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει ο δήμος με το πρόγραμμα στο οποίο θα απασχοληθούν σε δύο φάσεις από 8 μήνες 504 άνεργοι. Πρόκειται για τα έργα: Εγκιβωτισμό της τάφρου, καθαρισμό και πεζοδρόμιο στο δρόμο όπου στεγάζεται η ΔΕΥΑΞ, καθαρισμό και πεζοδρόμια στο δρόμο πίσω από το 3ο Λύκειο, εργασίες συντήρησης στο 1ο Γυμνάσιο, καθαρισμό και συντήρηση του πάρκου του Λιμνίου, ασφαλτόστρωση, πεζοδρόμια και φωταγώγηση του δρόμου δίπλα από το γήπεδο της Ασπίδας.

Επανασχεδιασμός του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας – Καινοτομίες και ενιαία κριτήρια – Έμφαση στην διαφάνεια

Για επανασχεδιασμό του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας έκανε λόγο η κα Αντωνοπούλου επισημαίνοντας πως επεκτείνεται ο χρόνος απασχόλησης σε 8 από 5 μήνες και καθιερώνεται η κατάρτιση στους ωφελούμενους. Είπε δε πως από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος (στους 17 σε α’ φάση και στους 34 δήμους η β’ φάση μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ξάνθης) θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία στην γ ‘ φάση που περιλαμβάνει την εφαρμογή του και στους υπόλοιπους 274 δήμους. Παράλληλα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κριτήρια επιλογής τονίζοντας πως τηρείται απαρέγκλιτα η διαφάνεια και πως είναι ενιαία για όλους: «Πρόκειται για ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει 8μηνη απασχόληση, έχει μία μέρα που καθιερώνεται για τους ωφελούμενους του προγράμματος σε αναβάθμιση των τυπικών προσόντων ή επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία. Με τα αποτελέσματα που θα βγουν θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη προετοιμασία και ν’ αποφύγουμε προβλήματα που εντοπίζουμε τώρα και τα λύνουμε». Αναφορικά με τα κριτήρια η κα Αντωνοπούλου επεσήμανε πως είναι ενιαία: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και των ενιαίων στοιχείων. Δεν έχει μπει ανθρώπινο χέρι να επιλέξει ούτε δήμους ούτε πόσοι ωφελούμενοι θα ενταχθούν σε κάθε δήμο. Η εποχή που είχαμε κάποια παραπληροφόρηση σ’ αυτά τα θέματα και η έκφραση της αγωνίας κάποιων δήμων έχει περάσει και την αφήνουμε πίσω μας. Ο σχεδιασμός μας ήταν διαφανέστατος από την αρχή. Βλέπουμε μπροστά με τα θετικά που έχει να προσφέρει κάθε δήμος στους άνεργους. Πρέπει να μπουν μπροστά οι δήμοι ώστε μαζί με το υπουργείο Εργασίας σε τοπικό επίπεδο να έχουμε καλά αποτελέσματα για την κοινωνία και τους συμπολίτες μας.

Καινοτομία του προγράμματος: Η συμμετοχή της κοινωνίας στην επιλογή των έργων

Όπως διευκρίνισε η υπουργός μια καινοτομία στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για όλους τους δήμους είναι η συμμετοχική διαδικασία μέσα από την οποία θα αναδεικνύονται τα έργα. Όπως εξήγησε οι δήμοι θα κάνουν την πρόταση αλλά θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από την διαβούλευση και σ’ όλους τους κοινωνικούς φορείς να προτείνουν και να αναδείξουν εκείνα τα έργα που έχουν το μεγαλύτερο κοινωνικό αποτύπωμα.

Θα «τρέξει» πρόγραμμα πρόσληψης 150.000 ανέργων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παράλληλα η υπουργός Εργασίας προέβη και σε κάποιες άλλες σημαντικές εξαγγελίες για προγράμματα με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις της ανέφερε πως παράλληλα με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας υπάρχει σχεδιασμός μέσω του ΟΑΕΔ να ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα που αφορά 150.000 ανέργους με εν μέρει κάλυψη του εργασιακού κόστους από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Υπάρχει προγραμματισμός για ενεργοποίηση προγραμμάτων και μέσα από τον ΟΑΕΔ που είναι ο βασικός βραχίονας ενεργοποίησης δράσεων υποστηρικτικών για τους ανέργους αλλά και από άλλους φορείς για 150.000 ανέργους σ’ όλη τη χώρα. Επικεντρώνονται στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το υπουργείο Εργασίας μαζί με τον Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούν εν μέρει το εργασιακό και μη εργασιακό κόστος. Αυτές είναι οι νέες θέσεις εργασίας που ερχόμαστε να υποστηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις», είπε η υπουργός Εργασίας.

Προγράμματα κατάρτισης με πιστοποίηση γνώσης, πρακτική άσκηση και απασχόληση

Το πακέτο στήριξη των ανέργων περιλαμβάνει και δράσεις κατάρτισης, όχι όμως οριζόντιες αλλά με πιστοποίηση της γνώσης και πρακτική άσκηση: «Ένα άλλο πακέτο που αφορά κατάρτιση σε επαγγέλματα στα οποία έχει καταγραφεί ζήτηση. Δηλαδή τελειώνουμε με τις απλές οριζόντιες καταρτίσεις ώστε να μπορέσει ένας άνεργος να προσλάβει εκείνες τις γνώσεις που χρειάζεται, θα πιστοποιηθεί αυτή η γνώση, θα ακολουθήσει πρακτική άσκηση τριών μηνών και στην συνέχεια έως 5 – 6 μήνες θα απασχολείται και πάλι με υποστήριξη του μισθολογικού κόστους από το πρόγραμμα».

Ετοιμάζεται νομικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για δράσεις στην κοινωνική οικονομία

Η κα Αντωνοπούλου εξήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση δράσεων που αφορούν την κοινωνική οικονομία, Είπε συγκεκριμένα ότι μπαίνουν τέλος του χρόνου σε εφαρμογή τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την οργάνωση εκείνου του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την κοινωνική οικονομία και εξήγησε πως: «Η κοινωνική οικονομία βοηθάει αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα που προωθούν ένα τύπο αυτοοργάνωσης, συμμετοχικό των εργαζομένων όπου υπάρχει ένας εργαζόμενος 1 μέλος μία ψήφος για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται και το 35% των κερδών υποχρεωτικά επανεπενδύεται στην αύξηση των μισθών. Το δε 60% επενδύεται σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα».

Ξεκινά τον Ιούνιο το voucher 29 – 64 ετών – Αφορά 9 κλάδους

Τέλος η κα Αντωνοπούλου εξήγγειλε την έναρξη εντός του Ιουνίου της εφαρμογής του voucher για ανέργους 29 – 64 ετών που είχε παγώσει για να επανασχεδιαστεί. Το πρόγραμμα όπως είπε θα αφορά 9 κλάδους από 3 που αφορούσε το προηγούμενο και συμπεριλαμβάνεται και ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση. Αφορά πάνω από 42 επαγγέλματα και το 60% προϋποθέτει να έχει κανείς εμπειρία πάνω στον κλάδο για να πάρει επιπλέον δεξιότητες: « Λέμε όχι στα προγράμματα τα οποία απλώς απορροφούν πόρους. Κι αυτό το πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε υπέρ των ανέργων καθώς έχει μια κατανομή που από 75% για τους ενδιάμεσους φορείς υλοποίησης και 25% για τους ανέργους τώρα ο καινούργιος σχεδιασμός πηγαίνει 70% για τους ανέργους και 30% για τους ενδιάμεσου φορείς. Ο σχεδιασμός προβλέπει περίοδο κατάρτισης και πρακτικής άσκησης και γύρω στο 40% εγγυημένη υποστήριξη για νέες θέσεις εργασίας».

Διαπιστώθηκε σύμπνοια και κοινοί στόχοι της υπουργού με τον δήμαρχο Ξάνθης

Ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε οι υπουργοί έχουν φύγει από τα γραφεία τους και βρίσκονται εκεί όπου παράγεται το έργο: « Ξεκινάει μια καινούργια περίοδος όπου οι δήμοι συνεργάζονται στενά με τα υπουργεία προκειμένου να υλοποιήσουν είτε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είτε άλλου είδους δράσεις.

Υπάρχει άριστη συνεργασία κι έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Κοινός στόχος η κοινωνία που υπηρετούμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημαρχόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…