Σχόλια 05/05/16

0
tom-hanks-anastasi
Ο Χριστός Ανέστη, αλλά ούτε η Οικονομία αναστήθηκε ούτε βγήκαμε από τα Μνημόνια όπως υποσχέθηκαν Τσίπρας και Καμμένος. Όπως πάντα, συνεπείς… στην εξαπάτηση


Βαθιά θλίψη
Με θλίψη και βαθιά λύπη υποδέχθηκε η Ξάνθη την πρώτη του χρόνου, μετά το τραγικό δυστύχημα στη γέφυρα του Νέστου, που στέρησε τη ζωή από δύο νεαρές κοπέλες. Είναι πράγματι ανυπόφορη και τόσο οδυνηρή η συνθήκη μιας γιορτής που μετατρέπεται σε τραγωδία και η βιαιότητα του αιφνίδιου θανάτου ανθρώπων, ιδίως νέων, σε ατυχήματα.
Άλλο ένα εξαιρετικά θλιβερό γεγονός ο θάνατος της νεαρής φοιτήτριας της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης στη Σόφια που πέθανε από ηλεκτροπληξία, στην προσπάθειά της να σώσει το σύντροφό της που τον χτύπησε το ρεύμα στο μπάνιο το Μ. Σάββατο.
Η θλίψη ανείπωτη, τα λόγια, πέρα από τα βαθύτατα συλλυπητήρια, περιττά.
Ε.Δ.


Το Πάσχα των …αστέρων
Χριστιανός Ορθόδοξος έχει βαπτιστεί ο Οσκαρικός ηθοποιός Τομ Χάνκς, που είναι παντρεμένος με την Ρίτα Γουίλσον που έλκει την καταγωγή της από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης τα οποία μάλιστα έχει επισκεφτεί. Το ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια μαζί συμμετέχει σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας. Μάλιστα την Μ. Παρασκευή ο Τομ Χάνκς σήκωσε, μαζί με άλλους πιστούς, στους ώμους του τον Επιτάφιο στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες, ενώ το βράδυ της Ανάστασης γιόρτασε μαζί με την επίσης ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Νία Βαρντάλος και την Μελίνα Κανακαρίδης. Οι χολιγουντιανοί σταρ φωτογραφήθηκαν με τις λαμπάδες τους στα χέρια και ανέβασαν τη φωτογραφία στο Twitter.
Μ.


Προσγείωση στην πραγματικότητα
Πέρασε και το φετινό Πάσχα κι επιστρέψαμε ο καθένας στη θέση του. Γιορτάσαμε την Ανάσταση και την επόμενη οικογενειακά και συγγενικά, απολαύσαμε το ψητό και όλα τα εδέσματα.
Βέβαια άκουσα κάποιους ανυπόμονους να απορούν γιατί δεν έφθασε ακόμη η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως είπε ο πρωθυπουργός. Από την άλλη περίμεναν, όπως είπε ο Καμμένος ότι την 1η Μαΐου βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Είναι σήμερα 5 του μηνός κι ακόμη διαπραγματεύεται η κυβέρνησή μας μένοντας στο μνημόνιο αλλά με τον κίνδυνο να υπογράψει και νέο. Άρα όσοι είχαν πιστέψει στα λόγια και τις δηλώσεις ας προσγειωθούν. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά…
Γ.Δ.


Χρειάζεται νέος ιερέας
Οι κάτοικοι της Μάνδρας τις Άγιες μέρες που πέρασαν τόσο πριν όσο και μετά, έζησαν μια ιλαροτραγική κατάσταση. Μας τα έχουν διηγηθεί οι ίδιοι μεταξύ αγανάκτησης και απορίας. Συγκεκριμένα απορούν για τη συμπεριφορά του παπά του χωριού τους. Ο οποίος λειτουργεί κατά τη δική του επιθυμία κι όχι σύμφωνα με όσα το Λειτουργικό της Εκκλησίας επιτάσσει.
Δεν θα προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες κι ούτε είναι το ζητούμενο. Ζητούμενο όμως είναι η τοποθέτηση στη Μάνδρα ενός νέου ιερέα. Για να ξεκουραστεί ο σημερινός και συνεχίσει απρόσκοπτα το συγγραφικό του έργο. Η υπόθεση στα χέρια του Μητροπολίτη. Οι κάτοικοι είναι εδώ, ας ερωτηθούν.
Γ.Δ.


Το 4ο Μνημόνιο, το προληπτικό
Το ονομάζουν ως το τέταρτο Μνημόνιο, το προληπτικό. Ύψους 3,5 δις ευρώ. Το ζητούν οι τροϊκανοί και μάλλον θα το υπογράψουμε κι αυτό. Βέβαια η κυβέρνηση δεν το θέλει κι έχει τις αντιρρήσεις της. Το θέλουν όμως αυτοί που δανείζουν κι έχουν τα χρήματα. Οπότε θέλεις δεν θέλεις βάζεις την υπογραφή σου. Κι αυτό γιατί ως χώρα, ως κυβέρνηση κυρίως, έχει χάσει την αξιοπιστία της τόσο εντός όσο, κυρίως, εκτός. Δε πιστεύουν στα λόγια, θέλουν σιγουριά ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα δυστυχώς.
Γ.Δ.


Μαδούρο ζεις, εσύ μας οδηγείς
Τα νέα από τη Βενεζουέλα είναι για μεν τους κατοίκους για κλάματα και τον υπόλοιπο κόσμο για γέλια και εξηγώ. Δύο ημέρες την εβδομάδα θα λειτουργούν στη Βενεζουέλα οι δημόσιες υπηρεσίες. Αιτιολογία; Η εξοικονόμηση ενέργειας!
Τα βασικά είδη έχουν εξαφανιστεί, ο λαός πεινάει και λεηλατεί τα Μάρκετ, η Οικονομία έχει βουλιάξει, ο πληθωρισμός σε απίθανα ύψη και ο γραφικός Μαδούρο συνεχίζει να εφευρίσκει εχθρούς και να φορτώνει τις ευθύνες αλλού. Κι όλα αυτά και άλλα πάρα πολλά σε μια χώρα που διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Όμως ο λαός λιμοκτονεί και συγκεντρώνει υπογραφές να τον διώξει. Κι όσο μας έλεγαν ότι ο Μαδούρο θα μας έστελνε δωρεάν πετρέλαιο, τρομάρα τους…
Γ.Δ.


Ανοχή στη «γαϊδουριά»
Κάποιοι δικυκλιστές το έχουν παραξηλώσει. Χωρίς να προβληματίζονται για πεζούς, ΑμΕΑ, μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένους, παρκάρουν επάνω στα πεζοδρόμια τα δίκυκλά τους, όπως τους βολεύει, συνήθως στο κέντρο του πεζοδρομίου να μην μπορεί να περάσει ούτε άνθρωπος ούτε αμαξίδιο.
Ευθύνες για τη «γαϊδουρινή» αυτή συμπεριφορά κάποιων έχει και η τροχαία που βλέπει την παράβαση αλλά δεν την τιμωρεί.
Γ.Δ.


Νέοι άνεργοι
Γύρω στους 1400 έφτασαν οι νέοι άνεργοι, παραμονές του Πάσχα. Πρόκειται για εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη, Καρυπίδη.
Το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών λειτούργησε ως ντόμινο στην περίπτωση αυτή όπως και στου Μαρινόπουλου. Είναι γεγονός πως το λιανικό εμπόριο έχει κι αυτό τα προβλήματά του λόγω της οικονομικής ύφεσης και της μείωσης των εισοδημάτων.
Συμπέρασμα: Συνεχώς για πτωχεύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων μαθαίνουμε, ενώ σπάνια ακούγεται κάποια είδηση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Γ.Δ.


Η Ανάσταση πέρασε και δεν άγγιξε την οικονομία
Η ανάσταση για την ελληνική οικονομία δεν ήρθε ούτε με το Καθολικό, ούτε με το Ορθόδοξο Πάσχα και όσο περνάει ο καιρός και αποβαίνουν άκαρπες οι συνεδριάσεις των Eurogroup, η ατμόσφαιρα βαραίνει. Σαφώς η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο. Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα έπρεπε να τελειώσει το περασμένο φθινόπωρο, όταν είχε μεσολαβήσει ελάχιστος χρόνος από τη συμφωνία του καλοκαιριού και ακόμη λιγότερος από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το κλίμα με τους εταίρους ήταν καλό, και ενισχύθηκε με τη νομοθέτηση των μέτρων που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι, ενώ υπήρχε μια συμπάθεια για τις ροές των προσφύγων που δεχόταν η Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία έδειχνε έτοιμη να αποδεχτεί ένα ακόμη πακέτο μέτρων, με νωπή την περιπέτεια του καλοκαιριού, ενώ η ΝΔ βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης νέου αρχηγού. Ίσως οι τέλειες συνθήκες για να «περάσει» μια κυβέρνηση ένα πακέτο δύσκολων μέτρων. Μια ιστορία που δεν ζήσαμε όμως. Η κυβέρνηση επιλέγει σταθερά την τακτική της καθυστέρησης, για να φτάσουμε σήμερα σε ένα σημείο που θυμίζει την περσινή περίοδο, με την αβεβαιότητα για το αύριο να σκιάζει τα πάντα. Η αξιολόγηση βρίσκεται στον ‘’αέρα’’ και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαΐου θα είναι μάλλον άλλη μια διαπίστωση ότι «έγινε πρόοδος, αλλά απαιτείται κι άλλη δουλειά». Ουσιαστικά έχουν συμφωνηθεί όλα. Και τα 5,4 δισ. των άμεσων φορολογικών μέτρων και τα 3,6 δισ. των προληπτικών μέτρων. Τι διαπραγματεύεται τότε η κυβέρνηση; Ουσιαστικά το περιτύλιγμα των μέτρων και τον χρόνο ανακοίνωσής τους.
Χ.Δ.


Το καταστροφικό χαλάζι
Σαφώς και η πλέον δυσάρεστη και τραγική συνέπεια από την προχθεσινή χαλαζόπτωση ήταν το δυστύχημα που σημειώθηκε στην γέφυρα του Νέστου. Μεγάλες ήταν όμως και οι απώλειες για τους αγρότες, ιδιαίτερα στον Έβρο, που είδαν χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, ηλίανθο, κερασιές, μηλιές και κηπευτικά να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά. Οι αγροτικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για ζημιές σε καλλιέργειες 50.000 περίπου στρεμμάτων σε Καστανιές, Ρίζια, Φυλάκιο, Βύσσα και Κέραμο. Λόγω της απεργίας των γεωπόνων-εκτιμητών του ΕΛΓΑ δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή ακόμη, ωστόσο η καταστροφή είναι μεγάλη, σε έναν τομέα που ήδη βρισκόταν σε δυσμενή οικονομική θέση. Το μόνο θετικό είναι ότι σε κάποιες καλλιέργειες (ηλιόσπορος, βαμβάκι) υπάρχει δυνατότητα επανασποράς, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως ο αρακάς, τα φασολάκια και τα σκόρδα, τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη, καθώς και σε δενδρώδεις καλλιέργειες (κερασιές, μηλιές) στις οποίες είχε τελειώσει η ανθοφορία και ο καρπός ήταν μικρός. Ήταν το κλήμα στραβό, το ‘φαγε και το… χαλάζι.
Χ.Δ.


Πασχαλινά και άλλα…
Τι κι αν η αξιολόγηση δεν λέει να τελειώσει και κινδυνεύουμε και πάλι να ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του περσινού Ιουλίου, τι κι αν οι Τούρκοι σουλατσάρουν πάνω από τα νησιά μας λες και είναι …τσιφλίκια τους και κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή με «θερμό επεισόδιο», εμείς το αρνί το βάλαμε στην σούβλα και δεν αφήσαμε κοκαλάκι… Το έθιμο το τηρήσαμε και φάγαμε και ήπιαμε και χορέψαμε και… χωνέψαμε! Βέβαια εντός ολίγου πρόκειται εμάς να βάλουν στην σούβλα με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό και η οικονομία να μην …αναστήθηκε όπως προσδοκούσε ο πρωθυπουργός αλλά αυτό δεν μας έκοψε την όρεξη! Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε σ’ αυτή την κυβέρνηση είναι ότι έχει βρει την μαγική συνταγή να περνά τα πιο επώδυνα μέτρα πιο ανώδυνα. Κι αυτή έχει τη βάση της στη κούραση… Δηλαδή σέρνει τόσο αυτό που λέει διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να κουράζεται ο κόσμος και μπρος στον κίνδυνο να βγουν αληθινά τα χειρότερα σενάρια που διακινούνται όπως το κούρεμα των καταθέσεων που έδινε κι έπαιρνε αυτές τις μέρες να έχει απηυδήσει και να μην αντιδρά, ζητώντας επίμονων να τελειώσει αυτό το μαρτύριο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…