Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στην τελική ευθεία η Αναπτυξιακή Ξάνθης με παρέμβαση Κουρουμπλή

Στην τελική ευθεία η Αναπτυξιακή Ξάνθης με παρέμβαση Κουρουμπλή

0
kouroublis-xanthi

Στην Αθήνα την Δευτέρα για το θέμα ο Χ. Δημαρχόπουλος – Νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής από την Ξάνθη

Άκουσε τα παράπονα των Δημάρχων στην συνεδρίαση της ΠΕΔ ο υπουργός Εσωτερικών και δεσμεύθηκε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά και στήριξη στο προσφυγικό

Στην Ξάνθη βρέθηκε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το πρωί πραγματοποίησε συνάντηση με τους βουλευτές Ξάνθης και την Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, στην έδρα της Π.Ε. Ξάνθης. Ο Υπουργός Εσωτερικών παραβρέθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία των 22 Δημάρχων και των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης. Ο κ. Κουρουμπλής ξεκίνησε από την περιοχή της ΑΜ-Θ τις επαφές του με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενόψει της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που προωθείται μέσω νέων νομοσχεδίων για την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, ώστε να ακούσει τις απόψεις και αντιρρήσεις των εκπροσώπων της.

Θετική εξέλιξη για την Αναπτυξιακή – Παρέμβαση Κουρουμπλή για λειτουργία της Αστυνομικής Σχολής ζήτησε ο Δήμαρχος Ξάνθης

Τον Υπουργό καλωσόρισε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι οι Δήμοι δεν νομοθετούν, αλλά είναι καλό η Κεντρική Διοίκηση να ακούει τη φωνή της Αυτοδιοίκησης ενόψει των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται. Παράλληλα, αναφερόμενος στα θεσμικά ζητήματα του δήμου, ανέφερε ότι προβλήματα όπως τα αδέσποτα και οι παιδικές χαρές είναι κοινά σε όλους τους δήμους, όπου το νομικό πλαίσιο οδηγεί σε αδιέξοδα ή χρονοβόρες διαδικασίες για επίλυση απλών ζητημάτων, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού για την επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής. Θετική εξέλιξη της συνάντησης αποτελεί για την Ξάνθη η δέσμευση του Υπουργού ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα για λύση στο θέμα της Αναπτυξιακής, ώστε να μη στερηθεί ο νομός τα 15.000.000 ευρώ, που προβλέπονται να διατεθούν για προγράμματα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό θα βρεθούν στην Αθήνα την Δευτέρα 30 Μαΐου οι Δήμαρχοι και η ΠΕΔ.

Ευχαριστίες Λαμπάκη προς Κουρουμπλή

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ευχαρίστησε τον Υπουργό, τον οποίο ξεχωρίζει από όλους τους Υπουργούς της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι επιδεικνύει μια ξεχωριστή πολιτική πρακτική. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ σκιαγράφησε την σημερινή κατάσταση στους δήμους της χώρας, με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε κοινωνικό επίπεδο ακόμη και πριν νομοθετηθούν, αλλά και το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο ήδη λειτουργούν, με επιτήρηση και δραστική περικοπή πόρων τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στο δρακόντειο θεσμικό πλαίσιο που θέτει σε αργία αυτοδιοικητικούς χωρίς να λαμβάνει υπόψη το κριτήριο αθωότητας, με σοβαρές δυσλειτουργίες που προκαλούνται από πολύμηνες νομικές περιπέτειες, οι οποίες ως επί το πλείστον καταλήγουν σε αθώωση, δημιουργώντας όμως παράλληλα κοινωνική απαξία για τις κατηγορίες. Tέλος, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και την ιδιαιτερότητα της Θράκης, ζητώντας να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή το γραφείο που υπάρχει για την παροχή ασύλου στην Αλεξανδρούπολη.

Προσφυγικό, απορρίμματα και νέα Αποκεντρωμένη τα θέματα των Δημάρχων

Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη στήριξη που παρείχε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καταθέτοντας όμως τα παράπονά της για την καθυστέρηση της οικονομικής ενίσχυσης, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν σε θέματα έλλειψης προσωπικού. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ευχαρίστησε για την δημιουργία αυτόνομης Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην ΑΜ-Θ, όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο και την ρύθμιση που έγινε για τις μετατάξεις των υπαλλήλων, η οποία ικανοποιεί την Αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η νομοθεσία για την Αυτοδιοίκηση να κωδικοποιηθεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Σε επί μέρους ζητήματα των δήμων τους αναφέρθηκαν οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας και Δράμας, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κουρουμπλής: Οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης – Νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Πρώτος στόχος της προσπάθειας είναι να οικοδομηθεί μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Υπουργό και τους Δημάρχους προκειμένου να υπάρχει δημιουργικότητα και να απελευθερωθούν υγιείς δυνάμεις. Η αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο κύτταρο και το πιο προσβάσιμο για τον πολίτη. Άκουσα τις παρατηρήσεις των Δημάρχων, καθώς είμαστε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, κατά την οποία, πριν ακόμη το νέο νομοσχέδιο βγει σε διαβούλευση, αυτό έχει φτάσει στους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες και τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει γόνιμη συνεργασία». Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι να αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ένα νέο στάδιο. «Έρχεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που έχει σαν στόχο ένα αποκεντρωμένο και επιτελικό κράτος και μια αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού με ενισχυμένες και αποφασιστικές αρμοδιότητες» τόνισε ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πολυεπίπεδη διοίκηση, ενώ θα συμπληρώσουμε πόρους που μπορεί να πάρει η αυτοδιοίκηση, ώστε να αποκτήσει ρόλο και στην ανάπτυξη της χώρας». Με αισιοδοξία έκλεισε τις δηλώσεις του ο Υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα αλλάξουμε εποχή στην αυτοδιοίκηση, ειδικά τώρα που έχει παρέλθει ο ‘’σκόπελος’’ της αξιολόγησης και ξεκινά μια εποχή σταθερότητας για την χώρα και την κυβέρνηση», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εξαγγελίες για αλλαγές στον Καλλικράτη.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…