Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Συστήνεται Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη

Συστήνεται Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη

0
kotzias stylianidis

Το ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη: «Θράκη: Το επόμενο βήμα…»

Κοτζιάς «Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν τη μειονότητα της Θράκης εργαλείο εξωτερικής πολιτικής»

Μεγάλη κινητικότητα αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας και αφορά την μειονότητα. Διάφορες εμπρηστικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους και εγχώριους θιασώτες και όργανα της πολιτικής που ασκεί η Άγκυρα στην Θράκη έχουν δυναμιτίσει το κλίμα.

Ο Κοτζιάς ανακοίνωσε της Σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη

Με αφορμή αυτά τα «παιχνίδια» που επιχειρούν κάποιοι να παίξουν χρησιμοποιώντας την μειονότητα η επίσημη πολιτεία απαντά δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ανακοίνωσε τη Σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας κίνηση καθώς τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση. Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς με τη δήλωση: «Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν τη μειονότητα της Θράκης εργαλείο εξωτερικής πολιτικής» απάντησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έγραψε στο Twitter σήμερα «Υποδέχτηκα αντιπροσωπεία της τουρκικής μειονότητας της Θράκης, επανέλαβα πως έχουν την ισχυρή στήριξή μας». «Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή και η Ελλάδα μία χώρα με δημοκρατία που σέβεται, προασπίζεται και αναπτύσσει τα δικαιώματα ειδικών ομάδων, όπως είναι οι μειονότητες. Η μειονότητα της Θράκης είναι ελληνική και τα δικαιώματα που έχει είναι δικαιώματα πολύ περισσότερα από την πλειοψηφία των χωρών όπου είναι κυρίαρχοι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Είναι δικαιώματα, που δεν διασφαλίζονται πάντα, αλλού. Είναι δικαιώματα που η ελληνική Πολιτεία υπερασπίζεται σεβόμενη τη διαφορετικότητα. Δικαιώματα που συνδέονται με τις πολιτικές ελευθερίες», τόνισε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» η παρουσίαση του οποίου έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση αυτή ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε τη σύστασή της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, ένα πάγιο αίτημα του κ. Στυλιανίδη που αναφέρεται και στο βιβλίο του.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ε. Στυλιανίδη «Θράκη: Το επόμενο βήμα…»

Υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και πλήθος βουλευτών και στελεχών από όλα τα κόμματα, άνοιξε, όσο αυτό είναι επιτρεπτό για δημόσιο διάλογο, ο φάκελος Θράκη και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

Ο κ. Στυλιανίδης στο βιβλίο του αναφέρεται στις εθνικές εκλογές που όπως σημειώνει δημιούργησαν ένα άλλο τοπίο στη Θράκη, το οποίο αναδεικνύει τα τελευταία χρόνια την αδυναμία του ελληνικού κράτους να διαφυλάξει τη δημογραφική ισορροπία στην περιοχή.

«Την ίδια στιγμή όμως αποδεικνύει και τη μετεξέλιξη της τουρκικής παρεμβατικότητας, η οποία πλέον στοχεύει ξεκάθαρα όχι μόνο στην πληθυσμιακή υπεροχή, αλλά και στην εκλογική και πολιτική κυριαρχία, που θα οδηγήσει στην επιδίωξη της ‘‘Συνδιοίκησης με ευρωπαϊκούς όρους’’ Η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει. Σε άλλο σημείο επισημαίνει τις αστοχίες των τελευταίων κυβερνήσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα να φτάσει στο maximum η παρεμβατικότητα της Τουρκίας: «Η Τουρκία χρησιμοποίησε για ακόμα μια φορά τη μειονότητα. Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη και τις επιπολαιότητες της ελληνικής πολιτείας και επεδίωξε να μετατοπίσει το θέμα από την κλασσική παρέμβαση για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων σε μια νέα βάση για τη διεκδίκηση της ‘‘Συνδιοίκησης στη Θράκη με τη συμμαχία ή έστω την ανοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από αντίστοιχα μειονοτικά κόμματα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Η Τουρκία προχωρά σε συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη…