Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ιαματικές οι πηγές των Θερμών… και με τη βούλα!

Ιαματικές οι πηγές των Θερμών… και με τη βούλα!

0
loutra thermes

Με απόφαση της αν. υπουργού Τουρισμού αναγνωρίστηκε ως ιαματικός ο φυσικός πόρος της περιοχής και καταγράφηκαν τα σημεία των πηγών και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

«Απέδωσαν καρπούς οι επισταμένες προσπάθειές μας και τίθενται τα θεμέλια για τη στοχευμένη προώθηση του ιαματικού τουρισμού», δήλωσε ο δήμαρχος Μύκης

Μία εξόχως σημαντική είδηση για την περιοχή μας έρχεται από το υπουργείο Τουρισμού και αφορά στην αναγνώριση των Λουτρών Θερμών ως ιαματικού πόρου. Με την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Έλενας Κουντουρά αναγνωρίζεται επισήμως ο φυσικός αυτός πλούτος της περιοχής, καταγράφονται οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού των πηγών, ενώ στο σχετικό ΦΕΚ περιλαμβάνεται και το τοπογραφικό διάγραμμα με τα σημεία απ’ όπου αναβλύζει το ιαματικό νερό.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού

Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 22 Απριλίου αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος «νερό Λουτρών στην περιοχή Θερμών Εχίνου του Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης» που βρίσκεται στον οικισμό Ιαματικές Πηγές, στην Δ.Ε. Θερμών του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο φυσικός πόρος «νερό Λουτρών στην περιοχή Θερμών Εχίνου του Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης» έχει θερμοκρασία 52οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα 1152,5 μS/cm (μ.ό.), ενεργό οξύτητα (pH) 6,54 (μ.ό.), ραδόνιο (Rn) 21,2 ± 0,5 Bq/I (μ.ό.), ράδιο (Ra) 0,2 ± 0,1 Bq/I, ουράνιο (U238) < 1 Bq/I, χημικά στοιχεία: νάτριο (Na+), ασβέστιο (Ca++), οξυανθρακικά (HCΟ3), θειϊκά (SΟ4), κάλιο (Κ+), λίθιο (Li+), βρώμιο (Br), φθόριο (F+) και αέρια: διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2), υδρόθειο (H2S). Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 10 m3/h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: υπέρθερμο, νατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, θειούχο, καλιούχο, λιθιούχο, βρομιούχο, φθοριούχο, ολιγομεταλλικό, υποτονικό ιαματικό νερό.

Οι ιαματικές του ιδιότητες

Με βάση και πάλι την πολυαναμενόμενη απόφαση το ιαματικό νερό των Θερμών ενδείκνυται για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία και συγκεκριμένα:

α) Για λουτροθεραπεία: Ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού και περιφερικού αγγειακού συστήματος, δερματικές παθήσεις.

β) Για ποσιθεραπεία: Ενδείκνυται για παθήσεις του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος. Αντενδείκνυται συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Θεμέλιο για την περαιτέρω προώθηση της περιοχής

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχθηκε την απόφαση ο δήμος Μύκης και ο δήμαρχος Τζεμήλ Καπζά τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη που θέτει τα θεμέλια για την ώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. «Ήταν μία πάγια ανάγκη του δήμου μας. Το γνωρίζαμε ότι υπήρχε πλούτος και πλέον υπάρχει και η επίσημη πιστοποίηση, που μας δίνει τη δυνατότητα για μια πιο στοχευμένη και συγκεκριμένη προώθηση αυτού του φυσικού πλούτου», σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι σημαντικό είναι επίσης το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση και καθορίζει πού βρίσκονται οι πηγές και πού επιτρέπεται η παρέμβαση, ώστε να τηρούνται και οι προϋποθέσεις προστασίας των πηγών που βρίσκονται όλες υπό φύλαξη, ενώ πιστοποιείται και σε ποιες παθήσεις είναι ευεργετικές οι ουσίες του νερού των πηγών.

Ο κ. Καπζά επεσήμανε για μια ακόμη φορά τη βαρύτητα που δίνει ο δήμος στην ανάδειξη και την αξιοποίηση της εν λόγω περιοχής. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρόκειται για έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. «Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε το θέμα σε προτεραιότητα και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να προχωρήσει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα κ. Τζάλα και την ίδια την υπουργό, αλλά βέβαια και τους συνεργάτες μου, ιδιαίτερα τον Στέλιο Παπουτσόγλου για την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος που μας ενημέρωσε ότι συνεχίζεται η δρομολόγηση των έργων που εκπονούνται στον οικισμό των Θερμών. Υπάρχει μία καθυστέρηση στο έργο του ΟΠΑΧΧ για τα λουτρά, καθώς αναμένεται η πίστωση στη ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση των καλωδίων, ωστόσο προχωρά η διαμόρφωση του μονοπατιού και ήδη έχει ενταχθεί πρόταση για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στο Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία και αναμένονται τα αποτελέσματα. «Είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο για το δήμο μας η συγκεκριμένη απόφαση και μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της ανάδειξης και περαιτέρω προώθησης της περιοχής» υπογράμμισε καταληκτικά ο δήμαρχος.

Να σημειώσουμε επίσης ότι με την ίδια απόφαση αναγνωρίστηκαν επίσης ο φυσικός πόρος «νερό ιαματικών λουτρών Λάκκου Αδάμαντα Μήλου» που βρίσκεται στον οικισμό Αδάμαντα Μήλου και ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Καλλυντικά Κονιαβίτη- Καμμένα Βούρλα» που βρίσκεται στην περιοχή Καμμένων Βούρλων Κονιαβίτη.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …