Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η Εγνατία ανοίγει τον δρόμο για το πρώτο κομμάτι του Κάθετου Άξονα

Η Εγνατία ανοίγει τον δρόμο για το πρώτο κομμάτι του Κάθετου Άξονα

0
exinos-dromos

Ανοιχτές τρεις Προσκλήσεις για τα 11 πρώτα χιλιόμετρα

Η Περιφέρεια ΑΜΘ δημοπρατεί με 1 εκ. ευρώ την βελτίωση της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Εχίνου. Επίκειται δημοπράτηση έργου βελτίωσης της οδού Σταυρούπολης – Παρανεστίου

Προτεραιότητα σε έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ξάνθης δίνει με απόφασή της η Περιφέρεια ΑΜΘ και στο πλαίσιο αυτό δημοπρατείται το επόμενο διάστημα το έργο Βελτίωσης της Εθνικής Οδού 55- Ξάνθη- Εχίνος, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ.ευρώ. Για τον ίδιο άξονα στα μέσα του καλοκαιριού πρόκειται να δημοπρατηθεί κι άλλο κομμάτι με προϋπολογισμό άλλο 1 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου η αναγκαιότητα υπαγορεύεται από την εμφανή κακοτεχνία και την στενότητα οδοστρώματος και τα πολλά επικίνδυνα σημεία που έχουν γίνει κατά καιρούς πρόξενοι τροχαίων, πολύ περισσότερο δε όταν έχει ενταθεί η κυκλοφορία του καθώς είναι αυτός ο οδικός άξονα που ενώνει την Ξάνθη με τον δρόμο των Θερμών και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε δημοπράτηση βελτίωση του άξονα 55 Ξάνθη – Εχίνου και 14 Σταυρούπολης – Παρανεστίου

Τα συγκεκριμένα έργα, υλοποιούνται με πιστώσεις από τη ΣΑΕΠ 531 και – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ανάλογα έργα, ήδη, έχουν δημοπρατηθεί για άλλες Περιφερειακές Ενότητες ή εκκρεμούν για την ωρίμανσή τους προς δημοπράτηση. Ο οδικός άξονας Ξάνθης – Εχίνου δεν είναι το μοναδικό έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί στο επόμενο διάστηκα. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης πρόκειται να δημοπρατηθεί έργο βελτίωσης του άξονα 14 Παρανεστίου – Σταυρούπολης εντός των προσεχών ημερών. Ένα έργο με προϋπολογισμό επίσης 1 εκ. ευρώ. Επίσης προσωρινά το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου στα Κιμμέρια πρόκειται να μπει εργολαβία εντός του έτους και στο δεύτερο μισό της οδού Λάγος – Κεσσάνη Κουτσό, Ξάνθη.

Βγήκαν από την Εγνατία 3 Προσκλήσεις του κάθετου άξονα του Δημαρίου – Έχει δρόμο μπροστά του…

Να σημειώσουμε ότι το έργο του κάθετου άξονα και για την διάνοιξη από το Δημάριο έχει βγει πρόσκληση από την περιφέρεια με μοναδικό αποδέκτη την Εγνατία και κατά συνέπεια θα το δημοπρατήσει η Εγνατία και θα έχει και την επίβλεψη των εργολαβιών. Στη φάση αυτή – όπως μας ενημέρωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης- έχουν υπογραφεί από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών 3 Προσκλήσεις για προτάσεις που αφορούν στην κατασκευή 11 χιλιομέτρων της οδού. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο έχει τρεις πυλώνες χρηματοδότησης: 20 εκ. ευρώ από το interreg Ελλάδα – Βουλγαρία – 20 εκ. από το τομεακό ΙΜΕ-ΕΠΕΡΑ και 5 εκ. ευρώ από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου. Η δημοπράτηση αφορά στο κομμάτι Μελίβοια – Δημάριο, σύνορα.

Άλλα 175 εκ. δεν υπάρχουν…

Υπενθυμίζουμε ότι όλο το έργο έχει προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ. Έτσι για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 175 εκ. ευρώ. Ο κ. Παυλίδης μιλώντας στο ¨Ε¨ εξέφρασε την επιφύλαξή του στο να βρεθεί αυτό το ποσό δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της χώρας: «Δεν προβλέπω να υπάρχουν πόροι το επόμενο διάστημα… Για να ολοκληρωθεί το έργο του κάθετου άξονα απαιτούνταi άλλα 175 εκ. ευρώ και δεν υπάρχουν… Γι αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε τα τμήματα που χρήζουν παρέμβασης στο οδικό δίκτυο ώστε να πάψει να είναι προβληματικά». Σε παλαιότερη δήλωσή του στο «Ε» (Μάιος 2015) είχε επίσης αναφερθεί στο ύψος του ποσού της μελέτης: «Εξ’ αρχής διαφώνησα με τα χαρακτηριστικά του και το έχω χαρακτηρίσει φαραωνικό έργο αλλά δεν μπορεί να πληρώνουμε ξανά καινούργια μελέτη. Το έργο στο σύνολό του είναι αδύνατο να γίνει. Είναι 200 εκ. ευρώ! Θα πορευτούμε τώρα μ’ αυτά τα 45 εκ. και ότι και αν βρεθεί στην συνέχεια…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…