Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εγκαίνια μετά… Προέδρου στο νέο κτήριο των Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ

Εγκαίνια μετά… Προέδρου στο νέο κτήριο των Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ

0
mixanikoi-ktiriob

Περηφάνια και ικανοποίηση από τις πρυτανικές αρχές για την επίσημη λειτουργία των εντυπωσιακών κτηριακών εγκαταστάσεων

Σία Αναγνωστοπούλου: «Ένα ΑΕΙ είναι ακριτικό όταν η πολιτεία το αντιμετωπίζει έτσι»

Η νέα επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Ξάνθη και Κομοτηνή είχε ως επίκεντρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τόσο με την αγόρευση του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής, όσο και με τα εγκαίνια του κτηρίου του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη. Τίμησε, δηλαδή, και τιμήθηκε ο ΠτΔ από τα δύο πρώτα ιστορικά τμήματα του Δημοκριτείου, που ιδρύθηκαν το 1974 με μεγάλη συμβολή στην επιστημονική, κοινωνική αλλά και πολιτική ζωή της χώρας.

Μήνυμα από την Κομοτηνή για αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων

Αναφορά στην αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της παρέλασης της 14ης Μαΐου στην Κομοτηνή. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την παρέλαση, ενώ σε δήλωσή του μετά το πέρας της είπε: «Εδώ στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θράκης έχουν ταχθεί να συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά Έλληνες πολίτες με διαφορετικό θρήσκευμα. Η ελληνική πολιτεία αποδεικνύει ανελλιπώς ότι δίνει εμπράκτως και με εξαιρετική επιτυχία εξετάσεις μίας χώρας η οποία ως προς τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία της εμπνέεται ταυτοχρόνως από την εθνική κληρονομία, από τη θέση της ως αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ, αλλά και ως μέλος της εθνικής κοινότητας που σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του. Την ίδια στάση απαιτούμε να τηρούν και οι φίλοι γείτονές μας, ιδίως δε η Τουρκία». Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του Προέδρου ως επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ στη συνέχεια ο δήμος Κομοτηνής ανακήρυξε επίτιμο δημότη Κομοτηνής τον κ. Παυλόπουλο. Η παρουσία του ΠτΔ στην Κομοτηνή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο Καραθεοδωρή, από όπου μετέβη στην Ξάνθη.

Εγκαίνια των σύγχρονων και εντυπωσιακών εγκαταστάσεων στα Κιμμέρια

Στην Ξάνθη ο ΠτΔ βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με σκοπό να εγκαινιάσει τα νέα κτήρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων. Τον Πρόεδρο καλωσόρισε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου και Καθηγητής του Τμήματος, Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος σημείωσε ότι το υπερσύχγρονο νέο κτίριο αποδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχουν τα περιφερειακά ΑΕΙ και έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Πολυτεχνικής από την ίδρυσή της, ως μέρος του πρώτου πολυεδρικού Πανεπιστημίου της Ευρώπης, μέχρι σήμερα που αποκτά τη δική της στέγη στα νέα κτήρια γραφείων, διδασκαλίας και εργαστηρίων που βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη. Στις δυνατότητες του νέου κτηρίου αναφέρθηκε και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής, Γ. Καραγιάννης, που τόνισε ότι οι υποδομές που προσφέρει, όπως το συνεδριακό κέντρο, προσφέρονται για διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στο επίπεδο σπουδών που προσφέρει το Τμήμα, με εξαιρετικές πρόσφατες αξιολογήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές.

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Ένα ΑΕΙ είναι ακριτικό όταν η πολιτεία το αντιμετωπίζει έτσι»

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι ένα Πανεπιστήμιο είναι ακριτικό όταν η πολιτική το αντιμετωπίζει ως τέτοιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που γνωρίζει και η ίδια ως καθηγήτρια. Τέλος, σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια, όπως το Δημοκρίτειο, δεν είναι σημαντικά επειδή βρίσκονται στην περιφέρεια, αλλά επειδή παράγουν εξαιρετικό έργο.

Παρουσίες από όλους τους πολιτικούς χώρους στα εγκαίνια

Στην τελετή παραβρέθηκαν, εκτός από την ακαδημαϊκή κοινότητα τον Πρύτανη κ. Καραμπίνη και τον αναπληρωτή Πρύτανη κ. Μπότσαρη, η αν. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης, οι βουλευτές Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ, Σ. Γιαννακίδης και Γ. Στογιαννίδης, ο βουλευτής Ροδόπης Μ. Μουσταφά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης, οι πρώην βουλευτές Α. Κοντός και Ε. Στυλιανίδης, η ηγεσία του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, Καθηγητές και υπάλληλοι του ΔΠΘ και πλήθος κόσμου. Την τελετή του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων.

Στην τελετή εγκαινιάστηκε το κτήριο Α, που θα στεγάσει τη διοίκηση και τη γραμματεία του Τμήματος, το οποίο περιλαμβάνει 5 Αμφιθέατρα και 8 αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο φοιτητικών συλλόγων και κυλικείο, και το κτήριο Β που περιλαμβάνει τα γραφεία του διδακτικού, ερευνητικού προσωπικού, των ακαδημαϊκών υποτρόφων και των υποψηφίων διδακτόρων, χώρο συσκέψεων και χώρο αρχείου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…