Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δυναμική συμμετοχή της Ξάνθης στις απεργίες

Δυναμική συμμετοχή της Ξάνθης στις απεργίες

0
pame pleleutherias

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα παρά την αιφνιδιαστική ψήφιση του ασφαλιστικού στην Βουλή το Σαββατοκύριακο

Πολύμηνες αποχές, απεργίες και διαδηλώσεις δεν φαίνονται να πτοούν την κυβέρνηση – Εν μέσω απεργίας των ΜΜΕ θα γίνει η ψήφιση

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα από χθες και για τρεις τουλάχιστον μέρες, μέχρι την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα μέρος από τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, ώστε να μπορεί να παρουσιάσει κάποια πρόοδο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση. Παρότι μέχρι την Πέμπτη η κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να γίνει την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αιφνιδίασε επιλέγοντας για την ψηφοφορία το Σαββατοκύριακο. Παρά την ξαφνική απόφαση, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία και όλα τα συνδικαλιστικά όργανα προσπάθησαν να συντονιστούν άμεσα ώστε να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις συμμετέχοντας δυναμικά στην 48ωρη έκτακτη γενική απεργία. Το μεγάλο ζητούμενο από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών είναι το ποσοστό συμμετοχής και η μαζικότητα, αφού όλοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο οργάνωσης και ενημέρωσης.

Μπούτος: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικό λαό»

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Γιάννης Μπούτος, δήλωσε την βεβαιότητά του ότι το ασφαλιστικό κάποια στιγμή θα ψηφιζόταν, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις του κόσμου. «Έχουμε καλέσει φυσικά τον κόσμο να απεργήσει, αλλά δεν βλέπω να βαίνει τίποτα προς το καλύτερο», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας εμφατικά: «Η κυβέρνηση έχει εξαπατήσει στο μέγιστο βαθμό τον ελληνικό λαό. Άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει τώρα». Δεν έκρυψε, μάλιστα, την απογοήτευση που επικρατεί στους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να ‘’χαϊδέψει’’ για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Καλώντας όλα τα σωματεία και τα μέλη της ΑΔΕΔΥ την Κυριακή στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο, ο κ. Μπούτος ανέφερε: «Θέλουμε να δούμε τη θέση των Βουλευτών της επαρχίας και βέβαια των δικών μας και το τι θα πουν στον κόσμο που τους ψήφισε».

Μπεμπεκίδης: «Αιφνιδιαστική και πραξικοπηματική η ψήφιση του ασφαλιστικού»

Με έκπληξη και αγανάκτηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άγγελος Μπεμπεκίδης, ανέφερε ότι η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο, επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση για την 48ωρη απεργία έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης από την ΓΣΕΕ, λόγω της αιφνιδιαστικής και πραξικοπηματικής, όπως την χαρακτήρισε, ψήφισης του ασφαλιστικού μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Είχαμε αποφασίσει μεν για την Κυριακή να απεργήσουμε, αλλά περιμέναμε σύμφωνα με πληροφορίες να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα το ασφαλιστικό, ώστε να υπάρχει περιθώριο οργάνωσης», σημείωσε ο ίδιος.

Γαλανόπουλος: «Φοβήθηκαν την αντίδραση της κοινωνίας, γι’ αυτό μας αιφνιδίασαν όλους»

Στην εργασία τους βρέθηκαν κανονικά το πρωί της Παρασκευής όσοι δημοτικοί υπάλληλοι επέστρεψαν από τις άδειές τους, αφού μέχρι και την Πέμπτη ήταν γνωστό ότι δεν θα προχωρήσουν σε καταλήψεις και απεργίες, αλλά θα περιμένουν την κατάθεση του ασφαλιστικού προς ψήφιση. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Δημήτρης Γαλανόπουλος, η απόφαση ξάφνιασε τους πάντες, θεωρώντας ότι είναι απαράδεκτο να περνά ένα νομοσχέδιο με τόσες αρνητικές συνέπειες χωρίς να ενημερωθεί η κοινωνία. Επιρρίπτοντας ευθύνες και στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γαλανόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Ας το σκεφτούν τώρα οι ίδιοι οι Βουλευτές, που ούτως ή άλλως είναι κρυμμένοι, πώς θα γυρίσουν πίσω, περνώντας ένα τέτοιο ασφαλιστικό».

Συνεχίζονται οι αποχές δικηγόρων και λογιστών

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε χθες εκτάκτως και αποφάσισε την παράταση της αποχής των δικηγόρων έως τις 14 Μαΐου. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους: «Η εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες και τις αρχές του κράτους δικαίου. Οι ρυθμίσεις του παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη, όπως έχει γνωμοδοτήσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ελλείπουν αναλογιστικές μελέτες για το ΕΤΑΑ που να τεκμηριώνουν το ύψος των επιβαλλόμενων εισφορών και των παροχών. Επιβάλλονται δημευτικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις για τους Δικηγόρους, των οποίων η αξιοπρεπής διαβίωση και επαγγελματική υπόσταση τίθενται πλέον σε κίνδυνο». Παράλληλα, η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελλάδος παρότρυνε τους λογιστές να συνεχίσουν την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα, 9 Μαΐου, ενώ σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα αποφασιστεί το κατά πόσο αυτή θα συνεχιστεί. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, θεωρώντας ότι το ασφαλιστικό αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα για τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, όλους τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και το μέλλον των επιχειρήσεών τους, αποφάσισαν ομόφωνα το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την ερχόμενη Κυριακή, 8 Μαΐου.

Δεν θα δώσουν το παρών οι αγρότες της Ξάνθης στην Αθήνα

Γενικό προσκλητήριο απηύθυνε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καλώντας τους αγρότες από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος στο παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 7 Μαΐου στις 18:00 στην Ομόνοια. Οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων της Ξάνθης δήλωσαν στο «Ε» ότι η ξαφνική εξαγγελία των κινητοποιήσεων δεν δίνει την δυνατότητα να οργανωθεί μετάβαση στην Αθήνα, ώστε να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης δεν συμμετέχει με την σειρά τους στις κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Καραδέδος, παρά το κάλεσμα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Έκτακτη ακύρωση δρομολογίων των τραίνων πραγματοποιείται για όλο το τριήμερο από χθες, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσοι επιβάτες επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων. Κάλεσμα για συμμετοχή των φοιτητών απηύθυνε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Ξάνθης, καλώντας σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις το Σάββατο στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (αναχώρηση 14:00 από την πλατεία Ελευθερίας) και την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μαΐου στις 11:00 στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…