Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δεν ήρθε «Άνοιξη» στην αγορά της Ξάνθης

Δεν ήρθε «Άνοιξη» στην αγορά της Ξάνθης

0
agora kleisti

Αρνητική η αγοραστική κίνηση στις ενδιάμεσες εκπτώσεις στην πόλη μας σύμφωνα με την Έρευνα ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ – Ο κόσμος παραμένει πολύ συγκρατημένος

Οι εμπορικοί σύλλογοι εκτιμούν πως δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους

Αρνητικά είναι από τα έως τώρα στοιχεία τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκπτώσεων Μαΐου 2016 μετά από πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για 10ήμερο προσφορών από 14 έως 24 Μαΐου. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, ο κόσμος παραμένει πολύ συγκρατημένος και φοβισμένος διστάζοντας να καλύψει τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του ακόμα κι αν έχει την οικονομική δυνατότητα. Να θυμίσουμε ότι στόχος των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι να κινητοποιήσει το αδρανές τοπίο της αγοράς και να τονώσει την κίνηση στα μαγαζιά στην αρχή της θερινής σαιζόν ωστόσο αυτό δεν επετεύχθηκε, όπως εκτιμούν και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες.

Έρευνα ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Αναλυτικότερα: Βασική διαπίστωση για την γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, είναι ότι η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων της άνοιξης, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων. Η επισήμανση αυτή συμφωνεί με τα ευρήματα της έρευνας στις εμπορικές επιχειρήσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις στην περιοχή τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις οι 7 στους 74 αναφέρουν πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015. Σημαντικό τμήμα των Εκπροσώπων (οι 30 στους 74) εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων των καταστημάτων κινήθηκε στο 11-20% σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους Εκπροσώπους επισημάνθηκε η συρρίκνωση της διάρκειας της εκπτωτικής περιόδου, καθώς φέτος οι ενδιάμεσες εκπτώσεις διήρκησαν σχεδόν μια εβδομάδα, εφόσον συνέπεσε η έναρξη του 10ημέρου, με την Κυριακή του Πάσχα, ενώ την Κυριακή των εκπτώσεων δεν άνοιξαν στην πλειονότητα τους τα καταστήματα με καθολική απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων της κάθε εμπορικής αγοράς. Επίσης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών για τις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις συνετέλεσαν στο να «χαθούν» επιπλέον μέρες από την περίοδο των εκπτώσεων, κυρίως για το κέντρο της Αθήνας λόγω σημαντικής δυσκολίας στη μετάβαση.

Σημαντικό ρόλο στην πτώση που σημειώθηκε κατέχουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των ημερών, το γενικευμένο αρνητικό κλίμα της αγοράς, και η πολιτική και οικονομική ανασφάλεια της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά, φαίνεται να αμφισβητείται πλέον η παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στην αγοραστική κίνηση και στο τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας, των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τον περιορισμό της κατανάλωσης και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι ενώ παραδοσιακά αποτελούσαν μια περίοδο ανάκαμψης της αγοράς, πλέον έχουν πάψει να αποτελούν από μόνες τους ισχυρή κινητήριο δύναμη για την εμπορική κίνηση και την κατανάλωση.

Σε αρνητικά επίπεδα η αγοραστική κίνηση της Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά την αγορά της Ξάνθης η αγοραστική κίνηση ήταν μειωμένη και κυμάνθηκε από (-)11-20%. Το ίδιο και η αγορά της Δράμας ενώ καλύτερα ήταν τα στοιχεία για την γειτονική μας πόλη Καβάλα () 0 – 10% την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή επίσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…