Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άρχισαν χθες οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις χωρίς… προσδοκίες

Άρχισαν χθες οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις χωρίς… προσδοκίες

0
ekptoseis

Για αποτυχημένο πείραμα κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες της Ξάνθης, που βλέπουν να πλήττονται και οι κύριες εκπτώσεις

Η καταναλωτική κόπωση και η ανασφάλεια ενόψει Eurogroup μεταθέτει την ενδεχόμενη κίνηση στην αγορά για την τουριστική περίοδο

Το μικρό διάστημα των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων άρχισε την Τετάρτη, 4 Μαΐου, μετά το τέλος των αργιών και των εορταστικών ημερών που προηγήθηκαν. Όπως προβλέπει ο νόμος, οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 10 Μαΐου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της τοπικής αγοράς, όμως, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο, αφού τα οικονομικά διαθέσιμα της κάθε οικογένειας εξαντλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα για τα βαφτιστήρια. Αυτό σημειώνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως: «Οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης της αγοραστικής κίνησης στην ελληνική αγορά μεταφέρονται εκ νέου για την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και στηρίζονται στην ‘’εισαγόμενη’’ κατανάλωση, η οποία όμως υφίσταται μόνο στους καλοκαιρινούς προορισμούς και τις τουριστικές περιοχές».

Καταναλωτική κόπωση και ανασφάλεια ενόψει Eurogroup

Όπως σχολίασε επίσης ο κ. Κορκίδης, οι χαμηλές προσδοκίες οφείλονται στην καταναλωτική κόπωση, αλλά και στην ανασφάλεια που επικρατεί πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όσο και κατά την διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό στην ολομέλεια της Βουλής με επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία της αγοράς. Επιχειρηματίες της Ξάνθης κάνουν λόγο για εντελώς λανθασμένη επιλογή στην πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων λίγο μετά το Πάσχα, όταν τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ήδη ξεπεράσει τις αγοραστικές τους δυνατότητες. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο έμπορος ετοίμων ανδρικών ενδυμάτων Χρήστος Γκούτσης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, οι εκπτώσεις γίνονται σε επιλεγμένα είδη και αναγκαστικά κατευθύνονται σε παλιότερα προϊόντα, αφού τα καταστήματα βρίσκονται στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν. «Αυτές τις μέρες παραλαμβάνουμε καινούρια ρούχα για την νέα σεζόν, στα οποία δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκπτώσεις», σημείωσε ο κ. Γκούτσης, τονίζοντας ότι οι ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος έχει κριθεί ανεπιτυχής από τον επιχειρηματικό κόσμο, ευνοώντας μόνο κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ενώ είναι υποτιμημένη και από το καταναλωτικό κοινό.

Ένα αποτυχημένο εμπορικό πείραμα – Κλειστή η αγορά την ερχόμενη Κυριακή

Ενώ, λοιπόν, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θεσμοθετήθηκε το 2013 για να τονώσει την αγορά, τα αποτελέσματα δείχνουν μάλλον το αντίθετο. Τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και η γενικότερη πεποίθηση στους κόλπους των εμπόρων της Ξάνθης, συναινούν στο γεγονός ότι τα δεκαήμερα προσφορών ξεκίνησαν με στόχο να τονώσουν την αγοραστική κίνηση, αλλά το ‘’πείραμα’’ φαίνεται να αποτυγχάνει. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κόσμου, σε συνδυασμό με την άσχημη οικονομική κατάσταση των επιχειρηματιών, δεν δημιουργεί ένα πειστικό οικονομικό ‘’δέλεαρ’’ για τους μεν, ούτε και μια ευκαιρία κερδοφορίας σε θεωρούμενες ‘’νεκρές’’ περιόδους για τους δε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε παλιότερη ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης: «Το συμπέρασμα είναι ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν πρόσφεραν τίποτα στην αγορά, οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε γενικευμένες εκπτώσεις και προκάλεσαν σύγχυση στους καταναλωτές, πλήττοντας τον θεσμό των εκπτώσεων γενικότερα. Το ίδιο ισχύει και για τις Κυριακές που λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα και, μεταξύ αυτών, οι Κυριακές εντός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, η κίνηση των οποίων αποδείχθηκε σε κάθε της διάσταση υποτονική και αναποτελεσματική». Στο πνεύμα αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, 8 Μαΐου, αφήνοντας όμως στην επιλογή του κάθε καταστηματάρχη το αν θα λειτουργήσει την επιχείρησή του.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…