Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Χειροπέδες σε 24χρονο Βούλγαρο για 142 απάτες σε ηλικιωμένες!

Χειροπέδες σε 24χρονο Βούλγαρο για 142 απάτες σε ηλικιωμένες!

0
astynomia-kavala synenteuxi

Τον συνέλαβαν την Κυριακή στην Καβάλα – Πήρε 6.000 ευρώ από 84χρονη. Έρευνα για τον εντοπισμό των συνεργών του

Ανάλογο φαινόμενο και στην Ξάνθη– Πριν λίγες μέρες συνελήφθη 30χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε 86χρονη. Συμβουλές από την Αστυνομία

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει στην περιφέρειά μας η εξαπάτηση πολιτών μέσω τηλεφώνου. Οι δράστες χρησιμοποιώντας το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε σοβαρό ή θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με ανήλικο επιχειρούσαν να αποσπάσουν χρήματα κυρίως από ηλικιωμένες γυναίκες. Το φαινόμενο εντοπίστηκε στην Καβάλα και στην Ξάνθη όπου και έγιναν συλλήψεις δύο Βουλγάρων, ενός 24χρονου και ενός 30χρονου με την διαφορά λίγων μόνο ημερών όμως η Αστυνομία δεν έχει εξακριβώσει αν και οι δυο ανήκουν στην ίδια σπείρα που εξαπατά ηλικιωμένους κυρίως.

Συνελήφθη 24χονος Βούλγαρος για 142 απάτες σε ηλικιωμένες σε Καβάλα

142 απόπειρες απάτης και μια περίπτωση τετελεσμένης απάης εξιχνιάστηκαν ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, 142 απόπειρες απάτης και περίπτωση τετελεσμένης απάτης σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, που διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα 31-3-2016 έως 3-4-2016, στο νομό Καβάλας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το μεσημέρι της Κυριακής  

24χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Βουλγαρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες από κοινού, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη 2 συνεργούς του, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Πήραν 6.000 ευρώ από 84χρονη στην Καβάλα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, άγνωστος δράστης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους πολίτες, στους οποίους παρουσιαζόταν ως αστυνομικός και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο (κυρίως το παιδί τους) ήταν υπαίτιο σε σοβαρό ή θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με ανήλικο, τους ζητούσε να καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να αποφευχθεί η ποινική διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια. Σε μία περίπτωση, το μεσημέρι της Κυριακής αφού κατάφεραν να εξαπατήσουν τηλεφωνικά, με την παραπάνω μεθοδολογία, μία 84χρονη ημεδαπή, στη συνέχεια εμφανίστηκε ο 24χρονος, σε σημείο της πόλης που είχαν προκαθορίσει και παρέλαβε από αυτήν το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 24χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το ποσό των 6.000 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην 84χρονη.

30χρονος Βούλγαρος δρούσε στην Ξάνθη – Εξαπάτησε 86χρονη

Να σημειώσουμε ότι όπως έγραψε το «Ε» στις 24 Μαρτίου εξαπάτησαν, 86χρονη Ξανθιώτισσα, ενώ την ίδια μέρα αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν και άλλες πέντε στην Καβάλα προσποιούμενοι τους αστυνομικούς ή συγγενείς των θυμάτων, χωρίς να ολοκληρώσουν τις πράξεις τους. Η 86χρονη συμπολίτισσά μας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ένα δράστη που προσποιήθηκε τον αστυνομικό, προφασιζόμενος ότι η κόρη της ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο και της ζήτησε να καταβάλει χρηματικό ποσό προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Η γυναίκα-δράστης προσποιήθηκε την κόρη της κλαίγοντας και εκλιπαρώντας για βοήθεια, ενώ κανονίστηκε συνάντηση στην οποία εμφανίστηκε ο δεύτερος δράστης παραλαμβάνοντας το ποσό των 1.000 ευρώ και διαφεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Ανάμεσα στις τέσσερεις καταγγελίες που έγιναν την Κυριακή ήταν και αυτή της 86χρονης, η οποία μετέβη στην Καβάλα και αναγνώρισε τον ένα από τους δράστες στον οποίο έδωσε τα χρήματα. Η δικογραφία της υπόθεσης έχει σταλεί στην Καβάλα, με τους δράστες να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατ’ εξακολούθηση εγκληματική πράξη.

Ενημέρωση του κοινού από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή

Να σημειώσουμε ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και για ενημέρωση του κοινού ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος κ. Μενεξίδης Νικόλαος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, κ. Γκρανάς Γεώργιος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα στις

12.00΄ στο Αστυνομικό Μέγαρο Καβάλας παρέχοντας πληροφορίες αλλά και συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών. Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης

Ποιο «κόλπο» χρησιμοποιούσαν

Όπως διαπιστώθηκε, οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων. Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.) και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα. Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:

•Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου πχ. του γιού σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη.

•Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημα μου και με έστειλε να μου δώσεις το κόστος.

•Είμαι εφοριακός και ο γιός σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία.

•Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σας ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σας καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλετε χρήματα. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τροχαίο με διακινητή στο Σέλερο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ατόμων

Το όχημα ήταν δηλωμένο για κλοπή σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης Συνελήφθη το μεση…