Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το κυνήγι στο… «στόχο»

Το κυνήγι στο… «στόχο»

0
kynigos 1-empros

Συνάντηση των έντεκα κυνηγετικών συλλόγων της Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, εν αναμονή της τρίτης συνάντησης στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου του Γ. Τσιρώνη

Επιφυλακτικοί οι κυνηγοί για τις προθέσεις του υπουργού. Διαμαρτύρονται που δεν προσκλήθηκαν δήμοι και περιφέρειες στο τραπέζι του διαλόγου

Εξαιρετικά ανήσυχοι και επιφυλακτικοί είναι οι κυνηγοί της ΑΜΘ αναφορικά με τις αλλαγές που θα φέρει στο κυνήγι η πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για την έναρξη εθνικού διαλόγου. Ο υπουργός έχει προσκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βέβαια στο τραπέζι κάθονται και οι επτά Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας μας, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, φιλοζωικές, οικολόγοι, πολιτικά κόμματα, ακόμη και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες συναντήσεις στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου και αναμένεται η τρίτη στις 20 Απριλίου. Με αυτή την αφορμή, οι έντεκα αναγνωρισμένοι κυνηγετικοί σύλλογοι της Θράκης συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Αλεξανδρούπολη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ. Ο. ΜΑ. Θ. κ. Σερραίου Λοΐζου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πέρα από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων της Θράκης, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) κ. Καλογεράκος Νικόλαος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Πολυχρόνης Ιωάννης και ο Αντιπρόεδρος κ. Τζίμας Αστέριος.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αμοιρίδης Μιχάλης, όπου άκουσε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις θέσεις των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων σχετικά με το κυνήγι και δεσμεύτηκε να τις μεταφέρει στον Περιφερειάρχη κ. Παυλίδη Γεώργιο.

Την πολύπλευρη στήριξη του κυνηγιού στις τοπικές οικονομίες υπογραμμίζουν οι κυνηγοί

Ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης, σημείωσε στο «Ε» με νόημα ότι: «είναι γνωστές οι προθέσεις του υπουργού. Αλλά σήμερα είναι υπουργός όλων κι έτσι πρέπει να σεβαστεί κι εμάς τους κυνηγούς».

Αυτό που ανησυχεί τους κυνηγούς, που φτάνουν περίπου τις 260.000 σε όλη τη χώρα, είναι ότι πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να καταργήσει το παραδοσιακό κυνήγι, να μειωθεί η έκταση των υπαρχουσών κυνηγετικών περιοχών, η περίοδος κυνηγιού, ακόμη και τα είδη θηραμάτων.

Ο κ. Σερραίος σχολίασε ότι ήδη το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη και οι ίδιες οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι αυστηρές ως προς την τήρηση των κανόνων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και διεξάγουν επιστημονικές μελέτες θηραματολογικές, περιβαλλοντικές, για τη βιοποικιλότητα κλπ και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι ο υπουργός και οι επιτελείς του στο πλαίσιο του διαλόγου θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, ότι σε αυτή την περίοδο της κρίσης, το κυνήγι αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές οικονομίες και μάλιστα ακόμη και σε μέρη που δεν έχουν άλλες μορφές τουρισμού κατά τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με έρευνα της MRB, ο τζίρος από το κυνήγι εκτιμάται (μετριοπαθώς, σύμφωνα με την έρευνα) στο 1,2 δισ. ευρώ, τα άμεσα έσοδα για το κράτος από τον ΦΠΑ στα 180 εκ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται έξοδα κίνησης, φθοράς αυτοκινήτου κλπ) και οι θέσεις απασχόλησης που υποστηρίζονται από το κυνήγι (θηροφύλακες, εμπορικοί υπάλληλοι κλπ) στις 15.000!

Τέλος, ο κ. Σερραίος σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι ενώ προσκλήθηκαν στο τραπέζι του εθνικού διαλόγου δεκάδες φορείς ακόμη και κάποιοι που δεν έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι, αποκλείστηκε η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, παρόλο που έχει εικόνα για τα οφέλη του κυνηγιού στις τοπικές κοινωνίες.

Οι άξονες του εθνικού διαλόγου

Στην ατζέντα του διαλόγου προκειμένου να συν-διαμορφωθεί ένα Εθνικό Πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο Σχέδιο Νόμου τέθηκαν τέσσερις άξονες:

-Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι

-Το οικονομικό πλαίσιο

-Η φύλαξη της φύσης και ο έλεγχος της λαθροθηρίας

-Τα διαχειριστικά σχέδια βιοποικιλότητας

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…