Σχόλια 15/04/16

0
pavlidis apologismos
Καμία συναυλία, καμία πορεία συμπαράστασης για την Ηλεκτρονική και για τους 450 ανέργους της θα γίνει; Ή αυτά είναι μόνο για την ΕΡΤ και τις καθαρίστριες;


Έργο Παυλίδη
Η υπόθεση με τον Πολυχώρο Χατζιδάκι στην οδό Βενιζέλου ήταν όραμα και ιδέα του Γιώργου Παυλίδη. Το ξεκίνησε αφού το «δούλεψε» καιρό. Ήταν η περίοδος της Νομαρχιακής του παρουσίας. Έγινε η αρχή και η υπόθεση προχώρησε. Την σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Φ. Καραλίδης που συνέχισε τις εργασίες και το φινάλε ήρθε πάλι επί των ημερών Παυλίδη ως Περιφερειάρχη.
Η όλη προσπάθεια, είναι γεγονός, πως στέφθηκε από επιτυχία, ενώ η Ξάνθη απέκτησε ανακαινισμένο πλήρως ένα μοναδικό κτίριο, στολίδι κυριολεκτικά της Παλιάς Πόλης.
Αυτό το κτίριο λοιπόν θα εγκαινιασθεί επισήμως την Κυριακή. Και σταδιακά θα δοθεί στην κοινωνία σαν ένα «εργαλείο» Πολιτισμού άξιο της ιστορίας του τόπου μας. Έργο σημαντικό, χωρίς αντίρρηση, που χρήζει όμως και της ανάλογης φροντίδας.
Συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για να προσφέρουν ένα τέτοιο έργο στην Ξάνθη. Από τον εμπνευστή, τους Αρχιτέκτονες, τους τεχνίτες.
Γ.Δ.


“Βιρτουόζοι…”
Στην Ελλάδα (που μπουχτίσαμε από τα κούφια λόγια) δεν έχουμε ανάγκη από έναν βιρτουόζο της πολιτικής. Ούτε από έναν τιτάνα των εμπνευσμένων οραμάτων. Έναν πρακτικό άνθρωπο με ιδέες χρειαζόμαστε που να σκέφτεται απλά και να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Το πιο τιτάνιο έργο, εξάλλου, στην πολιτική είναι να λύνεις τα προβλήματα. Να μην τα κλώθεις, να μην τα γυροφέρνεις, απλά να τα λύνεις. Όσο πιο απλές σκέψεις κάνει ο κυβερνήτης (απαλλαγμένος από τη συννεφιά των ιδεοληψιών). τόσο πιο γρήγορα προχωρά ο τόπος. Κοροϊδία στην κοροϊδία ψάχναμε “δεύτερο Ελευθέριο Βενιζέλο”, “δεύτερο Ανδρέα Παπανδρέου”, “δεύτερο Κάρολο Μαρξ”, ενώ έπρεπε να κοιτάμε για τον… πρώτο που ξέρει να ερμηνεύει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και να την αντιμετωπίζει.
Το αυτονόητο είναι που λείπει πια από την Ελλάδα. Οι μεγαλοστομίες, οι πολιτικές ονειρώξεις μας οδηγούν στην κάτω βόλτα.
Χ.Ν.


Ο εχθρός του λαού
«Κλείνοντας τα σύνορα κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας»! (Ολγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)
Μα, και με ανοιχτά τα σύνορα που θέλουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με τους πρόσφυγες, δεν έχουμε άραγε μέσα τον «εχθρό»; Αλήθεια ποιους εννοεί η κα Γεροβασίλη ως εχθρούς;


Με άλλα λόγια
«Αριστερά είναι ό,τι δεν είναι εναντίον της κοινωνίας, ό,τι έχει στραμμένο το βλέμμα σ’ αυτήν, στους ανθρώπους- ό,τι καταστρώνει το πρόγραμμά του σύμφωνα με τα αιτήματα της κοινωνίας σε κάθε ιστορική στιγμή. Αυτό το τελευταίο “ιστορική στιγμή” να το προσέξουμε -έχει μεγάλο πολιτικοϊδεολογικό βάρος». Αυτά έγραφε σε άρθρο του ο , ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” 1 (15/9/09).
Τώρα πόσες «φορές» ακόμη πρέπει να δοκιμάσουμε «αριστερές κυβερνήσεις», ώστε τα παραπάνω να γίνουν κατ’ ελάχιστον πραγματικότητα, αυτό μόνο ο λαός (με την ψήφο του) και ο Θεός (με το έλεός του) γνωρίζουν!
Χ.Ν.


Ροζ συννεφάκι…
Όσοι ενδημούν σε ένα ροζ συννεφάκι θεωρητικολογίας πιστεύουν ότι εξ αποκαλύψεως τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους. Θα ξυπνήσουμε μια ωραία μέρα (αρκεί να κλείσει η αξιολόγηση) και ω του θαύματος θα πιάσουμε 2,5% ρυθμό ανάπτυξης.
Κοντά σε αυτό θα εξαφανιστούν και οι χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Ο παρασιτισμός, ο ανηλεής κρατισμός, η μέγγενη της ανεργίας. Θαύματα, όμως, στον καπιταλισμό δεν γίνονται. Βασικά πουθενά δεν γίνονται, παρά μόνο στις κομματικές (άπασες) συνελεύσεις, όπου όλα είναι ανθηρά. Αυτοματοποιημένες λύσεις, προκάτ στην οικονομία δεν υπάρχουν. Δηλαδή παίρνουμε μια μανιέρα που έχει εφαρμοσθεί αλλού και απλά τη “μεταφυτεύουμε” στην Ελλάδα.
Αν ήταν έτσι, οι κρίσεις στον καπιταλισμό δεν θα ήταν κυκλικές. Θα ήταν ευθεία και δεν θα επαναλαμβάνονταν παρά την πεισματώδη προσήλωση στις γραφειοκρατικές συνταγές των Βρυξελλών, η οικονομία -σαν ζωντανός οργανισμός- δεν τυποποιείται.
Έχει κανόνες, αλλά θέλει και δημιουργικές δράσεις, οραματικές ενίοτε.


Της ντροπολογίας γίνεται στη βουλή
Το τσουνάμι από ρουσφετολογικές τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια που κατατίθενται στη βουλή την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνά κάθε όριο δεοντολογίας και φέρει έντονα το άρωμα των εκλογών, καθώς οι κυβερνώντες σπεύδουν να «τακτοποιήσουν» ημετέρους και να κλείσουν «εκκρεμότητες».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η θέσπιση ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ επιδόματος βιβλιοθήκης στους πανεπιστημιακούς, η εισαγωγή μαθητών κατ’ εξαίρεση και χωρίς εξετάσεις στο πανεπιστήμιο από την περιοχή της Κεφαλονιάς λόγω του σεισμού, οι φωτογραφικές διατάξεις για δύο φοιτήτριες από τη Συρία που μπορούν να μεταγραφούν σε ελληνικά πανεπιστήμια (μόνο τα ονόματά τους δεν υπάρχουν) και τρεις «άλλοι» φοιτητές από άλλες χώρες (μήπως προκύψει κανένα άλλο ρουσφέτι εν τω μεταξύ), μετάταξη μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν διδακτορικό από δημόσια σχολεία (λες και περισσεύουν εκεί) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που φωτογραφίζει και τη σύντροφο του πρωθυπουργού κ.α.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που φορολογείται ακόμα και το επίδομα των νεφροπαθών και των αναπήρων και κόβονται επικουρικές συντάξεις που πλήρωναν για 40 χρόνια οι δικαιούχοι, τη στιγμή που απολύονται καθημερινά εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Με τους 450 απολυμένους της Ηλεκτρονικής Αθηνών, θύματα των capital controls και της πολιτικής της κυβέρνησης φυσικά ουδείς ασχολείται. Κανείς δεν κλαίει γι’αυτούς, ούτε οργανώνει εκδηλώσεις συμπαράστασης. Αυτοί ας πρόσεχαν. Ας είχαν εξασφαλίσει κι αυτοί μία θέση κάτω από την ιερή ομπρέλα του δημοσίου για να έχουν τη μέριμνα και το ενδιαφέρον των κυβερνώντων…


Μύθος: Το brand name για τη Θράκη
Το διεθνές συνέδριο για την μυθολογική κληρονομιά της Θράκης με τίτλο “Μύθοι της Θράκης και μυθικά πρόσωπα”, που διοργανώθηκε στις 13 και 14 Απριλίου στην Κομοτηνή από το ΔΠΘ, τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και το Ινστιτούτο Διεθνών Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών και Μελετών, είχε ως σκοπό την ανάδειξη της μυθολογικής κληρονομιάς της Θράκης και εν γένει των μύθων, των συμβολισμών τους, αλλά και των προεκτάσεων που έχουν στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο μύθος είναι ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική έρευνα, και μάλιστα σε περιοχές που πολλές φορές δεν διαθέτουν πλούσια μυθολογική παράδοση. Η περιοχή της Θράκης έχει μία πολύ μεγάλη μυθολογική παράδοση και το συνέδριο την ανέδειξε μέσα από ένα επιστημονικό, αλλά ταυτόχρονα και εκλαϊκευτικό πρίσμα, ούτως ώστε να μπορέσει η ακαδημαϊκή και η φοιτητική κοινότητα αλλά και όποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει τους μύθους και να δει πως αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν σε πάρα πολλούς τομείς, όπως ενδεικτικά στον τουρισμό της περιοχής και στην διδακτική πράξη. Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, οι διάφοροι μύθοι θα μπορούσαν να είναι το brand name της Θράκης, αυτό που θα έχει η Περιφέρεια ή ο δήμος, και θα μπορέσει να το κατοχυρώσει ως δικό της και μετά να το «πουλήσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ξένοι γνωρίζουν την Ελλάδα μέσα από την ιστορία και την μυθολογία της, κάτι που μπορεί όντως να αποτελέσει τομέα δραστηριοποίησης των τοπικών φορέων για την προβολή της περιοχής.
Χ.Δ.


Επιδόματα και επιβίωση
Το θέμα της αποχής των εξεταστών από την διαδικασία πρακτικής εξέτασης των υποψήφιων οδηγών μπορεί να μην αγγίζει άμεσα πολλούς, έχει όμως τις προεκτάσεις του. Κατ’ αρχάς αφορά έναν επαγγελματικό κλάδο, αυτόν των εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών, που στην Ξάνθη είναι περίπου 20, αλλά και πολλούς οδηγούς που επιθυμούν επαγγελματικά διπλώματα καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Η διακοπή των εξετάσεων λόγω κατάργησης του επιδόματος εργασίας εκτός ωραρίου των εξεταστών έγινε χωρίς προγραμματισμό, όπως οι περισσότερες κρατικές αποφάσεις. Δεν μερίμνησε κανείς να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, ώστε να ενταχθούν εντός του ωραρίου εργασίας, αλλά αφού για δύο μήνες από την αρχή της χρονιάς συνέχισαν οι εξετάσεις όπως και στο παρελθόν χωρίς όμως να καταβληθεί το επίδομα, ανέκυψε το ζήτημα. Οι εξεταστές χάνουν έτσι περίπου 150 ευρώ τον μήνα, ενώ οι σχολές οδηγών χάνουν την ίδια τους την δουλειά. Σε κάποιες πόλεις οι εξετάσεις τυπικά γίνονται μετά τις 3 το μεσημέρι, ενώ οι εξεταστές ξεκινούν νωρίτερα κατά την διάρκεια του ωραρίου τους. Η δικαιολογία ότι θα χαθεί χρόνος εργασίας και θα μείνει πίσω η δουλειά που συσσωρεύεται στο Συγκοινωνιών δεν φαίνεται να πείθει τους εκπαιδευτές, που απαιτούν άμεση λύση για να μην βάλουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους. Η αναβλητικότητα και οι κούφιες υποσχέσεις από το υπουργείο πλήττουν επαγγελματίες εκπαιδευτές, υποψήφιους οδηγούς αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό που χάνει κάποια εκατομμύρια από παράβολα και διαδικασίες. Εξάλλου, 10 ευρώ από τα χρήματα που πληρώνουν οι υποψήφιοι, παλιότερα πήγαινε στην κάλυψη του επιδόματος. Εντάχθηκε όμως στον ευρύτερο κρατικό κορβανά και το επίδομα δεν φαίνεται να επιστρέφει, αφού θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλα επιδόματα που έχουν καταργηθεί.
Χ.Δ.


Καθαριότητα στις παραλίες της ΑΜΘ ζήτησε ο Περιφερειάρχης από τους δημάρχους
Έμφαση στην καθαριότητα των παραλιών της ΑΜΘ, ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης στους δημάρχους παραλιακών δήμων με τους οποίους είχε σύσκεψη χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία για την θερινή σαιζόν και ο κ. Παυλίδης συνέστησε στους δημάρχους να προσέξουν ιδιαίτερα την καθαρισμό και την αποκομιδή σκουπιδιών στις παραλίες τους για να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης και να απειλείται η δημόσια υγεία όπως επίσης και να τοποθετήσουν χημικές τουαλέτες σ’ όλες τις παραλίες. Το ίδιο δεσμεύτηκε πως θα κάνει και η περιφέρεια. Επίσης τους ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έχει αρχίσει και προχωρεί καλά. Τέλος τους ζήτησε να καταθέσουν προτάσεις αναφορικά με τον αιγιαλό για να τις καταθέσουν στο υπουργείο. Υπενθυμίζουμε ότι είναι Απρίλιος και ότι η ΚΥΑ που διευθετεί τα του αιγιαλού δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
Μ.Ξ.


Περί Αναπτυξιακής…
Είναι γεγονός ότι το πρώτο εγχείρημα να διαχειριστούν οι δήμοι του νομού μέσω της Αναπτυξιακής Ξάνθης ΑΕ, προγράμματα του Leader και του ΟΠΑΑΧ παρελθόντων ετών απέτυχε και όλη η τοπική κοινωνία λίγο – πολύ γνωρίζει γιατί και ποιοι ευθύνονται, πως παίχτηκε το παιχνίδι και τι οδήγησε τελικά στο κλείσιμο της εταιρείας άσχετα αν δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες… ακόμη! Τώρα εν όψει των 15 εκ. ευρώ του νέου Leader έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια των δημάρχων του νομού και με πρωτοβουλία της περιφέρειας και του ανιτπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη προσπαθούν να στήσουν μια νέα αναπτυξιακή ώστε να διαχειριστεί το πρόγραμμα. Η πρώτη απόπειρα μέσω της ΔΕΑΠΕΧΩ απέτυχε γιατί βρήκε κώλυμα στον Καλλικράτη και τώρα επιχειρούν να συστήσουν Αστική Μη Κερδοσκοπική (ΑΜΚΕ). Όμως η προσπάθεια αυτή δεν έχει τη στήριξη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή κ. Στάθη Γιαννακίδη – προκρίνει τη λύση να ανατεθεί η διαχείριση του Leader σε Αναπτυξιακή όμορου νομού και επιπλέον να συμμετέχουν οι δήμοι της Ξάνθης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής που θα επιλέξουν. Γιατί αυτή η επιμονή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να ανατεθεί η διαχείριση του Leader του νομού μας τη στιγμή που το υπουργείο ζητά διαχείριση σε επίπεδο νομού; Τι φοβούνται; ότι θα επαναληφθούν τα ίδια, κι έχουν ας πούμε περισσότερη εμπιστοσύνη στην Αναπτυξιακή Ροδόπης για παράδειγμα; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η αλήθεια του υπουργού Άμυνας Στη σελίδα 12 του φύλλου της Παρασκευής δημοσιεύονται δηλώσε…