Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προσοχή στις …κραιπάλες του Πάσχα

Προσοχή στις …κραιπάλες του Πάσχα

0
pasxa oikogeneiko

Συμβουλές από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κάλλη Αμπεριάδου: Με το μέτρο η μαγειρίτσα ειδικά για όσους νήστευαν

Όχι στα τσιμπολογήματα – Μέτρο στα γλυκά και στο αλκοόλ. Τι πρέπει να προσέχουμε

Η μετάβαση από τη νηστίσιμη διατροφή στην αρτύσιμη μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό με δυσάρεστες συνέπειες. Γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε η μετάβαση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή ώστε να αποφευχθεί η δυσπεψία και άλλες ενοχλητικές γαστρεντερολογικές ανωμαλίες που μπορούν να χαλάσουν τις γιορτές μας.

Συμβουλές από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κάλλη Αμπεριάδου: Με το μέτρο η μαγειρίτσα ειδικά για όσους νήστευαν

Είναι γεγονός, ότι το πασχαλινό τραπέζι αποτελεί μια «βόμβα» λιπαρών και …χοληστερίνης ιδιαίτερα για όσους νήστεψαν όλη τη Σαρακοστή. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης …εγκυμονεί κινδύνους! Η κα Αμπεριάδου δεν προτείνει βέβαια να μην τηρηθεί η παράδοση και πάντα οι γιορτές αποτελούν άλλοθι για μια …κραιπάλη ιδιαίτερα δε όταν προηγείται νηστεία δηλαδή στέρηση, αλλά επισημαίνει πως η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά και πως δεν πρέπει να …πέσουμε με τα μούτρα στην μαγειρίτσα αν θέλουμε να …κοιμηθούμε χωρίς να πιούμε έναν… Βόσπορο σόδας! «Χρειάζεται προσοχή. Η μαγειρίτσα είναι ένα βαρύ φαγητό. Πρέπει να προσεχθεί η ποσότητα που πρέπει να είναι μικρή για να αποφύγουμε την δυσπεψία. Το καλύτερο θα είναι κάποιος που νήστευε να φάει κάτι άλλο πιο ελαφρύ το βράδυ της Ανάστασης και την επομένη μέρα να γευτεί την μαγειρίτσα. Σημαντικό επίσης είναι να φάμε ένα υγιεινό πρωινό την Κυριακή του Πάσχα ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάνει καύσεις και επίσης να μην φάμε μεγάλη ποσότητα φαγητού το μεσημέρι».

Όχι στα τσιμπολογήματα – Όλα στο πιάτο

Αρνί στη σούβλα, μεζεδάκια τριγύρω …κι Άγιος να’ σαι θα αμαρτήσεις! Ωστόσο για να το …σώσεις λίγο και να μπορέσεις να ελέγξεις τι τρως είναι να τα …περιορίσεις στο πιάτο σου και όχι να τσιμπολογάς από εδώ κι από κει ανεξέλεγκτα! Επίσης όπως σημείωσε η κα Αμπεριάδου είναι βασικό μετά το μεσημεριανό γεύμα ν’ ακολουθήσει κάτι ελαφρύ για το βράδυ όπως ένα γιαούρτι. Χρειάζεται επίσης μέτρο στο αλκοόλ και στα γλυκά. Ένα γλυκό την μέρα είναι αρκετό. Παραθέτουμε μερικές συμβουλές τις οποίες αν ακολουθήσουμε δεν θα βάλουμε κιλά και ούτε θα έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τι να κάνετε

-Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

-Ξεκινήστε τα γεύματα με σαλάτα, ψωμί ή πατάτες και μετά φάτε λίγο αρνί, κοκορέτσι ή τηγανητά.

-Μην τσιμπολογάτε διαρκώς, καθώς χάνετε τον έλεγχο και τελικά καταναλώνετε πολύ περισσότερο φαγητό.

-Αποφύγετε τις πέτσες από το αρνί ή το κατσίκι.

-Πιείτε αλκοόλ με μέτρο.

-Πίνετε άφθονο νερό και μην αμελείτε να φάτε φρούτα.

-Αν πάσχετε από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, αποφύγετε τα απότομα και μεγάλα γεύματα, τα λιπαρά μέρη του αρνιού και τα εντόσθια.

-Αν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, αποφύγετε τα εντόσθια και το αλκοόλ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…