Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οδεύουν… ευρωπαϊκά τα μονοπάτια της Ξάνθης

Οδεύουν… ευρωπαϊκά τα μονοπάτια της Ξάνθης

0
monopati 3

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πιστοποίηση ενός μονοπατιού 75 χλμ που θα διατρέχει την Ξάνθη – Μόλις 13 στην Ευρώπη και 2 στην Ελλάδα έχουν αντίστοιχη πιστοποίηση

«Μονοπάτια πολιτισμού» που ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμού

Από τον Οκτώβριο του 2014 ο δήμος Ξάνθης, μέσω του τμήματος Προγραμματισμού του δήμου, είχε αιτηθεί την ένταξη ενός μονοπατιού στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Από τότε ξεκίνησε μια παραγωγική συνεργασία και επικοινωνία ανάμεσα στον δήμο και την Ελληνική Εταιρεία, που οδήγησε στα σεμινάρια που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες στην πόλη μας για την παροχή τεχνογνωσίας στην πιστοποίηση μονοπατιών. Χθες το πρωί ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, με την εκπρόσωπο της Ελληνικής Εταιρείας, Κατερίνα Στεμπίλη, και τους εκπροσώπους της European Ramblers Association (Ευρωπαϊκή Ένωση Πεζοπορίας), Liane Jordan και Dirk Zimmerann, έδωσαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για την πορεία του προγράμματος, που υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Δήμαρχος Ξάνθης: «Χτυπήσαμε ‘’φλέβα’’ με την περίπτωση του μονοπατιού»

Παρουσίαζοντας ο Δήμαρχος Ξάνθης τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας και της ERA, πραγματοποίησε μια αναδρομή στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής για την κάλυψη ενός κενού στην αξιοποίηση και προβολή των τόσων όμορφων μονοπατιών της περιοχής μας. «Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι ο Δήμος έχει τα εχέγγυα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια και αυτό γιατί έχει ένα πλεονέκτημα, το πρώτο μονοπάτι να ξεκινά ένα λεπτό από το κέντρο της πόλης», ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ξάνθη έχει πολλές ομορφιές και μεγάλο φυσικό πλούτο που μπορεί να προβληθεί. Μετά από τις πρώτες επαφές και αξιολογήσεις των μονοπατιών στην περιοχή, ο Δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά πώς σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των ειδικών, «χτυπήσαμε φλέβα». Ευχαρίστησε μάλιστα την Ελληνική Εταιρεία για την εξεύρεση χρηματοδότησης, απαλλάσσοντας τον δήμο από ένα οικονομικό φορτίο δυσβάστακτο.

Ένα μονοπάτι 75 χλμ που θα διατρέχει την Ξάνθη προβάλλοντας αξιόλογα μνημεία πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Ξάνθης φάνηκε αισιόδοξος διότι σε πολλές περιπτώσεις τα μονοπάτια της Ξάνθης υπερκαλύπτουν κάποια από τα 23 κριτήρια που θέτει αυστηρά η ERA για την χορήγηση της ευρωπαϊκής πιστοποίησης. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, μετά από ένα διάστημα δύο χρόνων δουλειάς για την σηματοδότηση και εξομάλυνση κάποιων αρνητικών παραμέτρων που υπάρχουν, θα μπορέσει να αναδειχθεί αυτό το 75 χλμ περίπου μονοπάτι, το οποίο δεν θα έχει αρχή και τέλος, αλλά θα έχει πρόσβαση κάποιος από πολλά σημεία του. Το βέβαιο είναι ότι θα διασυνδεθεί με το «Μονοπάτι της Ζωής», την γέφυρα του Σαμακώβ, τα μοναστήρια της πόλης, τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, το δασικό χωριό στον Ερύμανθο, στα Στενά του Νέστου, τον Μακεδονικό Τάφο στα Κομνηνά και άλλο αξιόλογα σημεία της ορεινής περιοχής.

«Μονοπάτια Πολιτισμού» για την ανάδειξη αλλά και προστασία του περιβάλλοντος

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» από την κα Κατερίνα Στεμπίλη, ενός προγράμματος που εκπονεί η Ελληνική Εταιρεία τα τελευταία πέντε χρόνια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όπως σημείωσε η ίδια, το πρόγραμμα αυτό εκφράζει και την φιλοσοφία της Ελληνικής Εταιρείας απέναντι τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. «Προσπαθούμε να σηματοδοτήσουμε διαδρομές περιπατητικές και ποδηλατικές σε όλη την Ελλάδα, σε τόπους ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το ένα λειτουργεί ως πλατφόρμα για αναδείξουμε, να προστατεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για την αξία, οικολογική και μη, του άλλου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια. Τα στοιχεία που κάνουν το πρόγραμμα να ξεχωρίζει, είναι ότι μέσα από την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, την μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους διεθνώς, ξαναγίνονται τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης –τον περιπατητικό τουρισμό– και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Μια πιστοποίηση που θέτει την Ξάνθη σε ένα ‘’κλειστό club’’ υψηλού επιπέδου

Η πιστοποίηση του μονοπατιού που επιλέχθηκε στην Ξάνθη από την ERA, θα είναι μία από τις 13 συνολικά στην Ευρώπη και δυο μόνον στην Ελλάδα που έχουν δοθεί για τέτοιου είδους μονοπάτια περιπατητικού τουρισμού. Για να μπορέσει όμως να μπει και η Ξάνθη σ’ αυτό το «κλειστό club» των μονοπατιών υψηλών προδιαγραφών, θα πρέπει να πληροί μια αυστηρή λίστα από 23 κριτήρια, μέσα στα οποία εντάσσεται η βιοποικιλότητα της περιοχής, η εναλλαγή τοπίων, η ησυχία, η ασφάλεια, η παροχή καταλυμάτων κ.ά. Πάνω σε αυτό το κομμάτι εργάστηκαν για δύο μέρες οι δύο εκπρόσωποι της ERA, Liane Jordan και Dirk Zimmerann, με την ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη, ώστε να τους παρέχουν την τεχνογνωσία και να εξετάσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να κινητοποιηθεί και η τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση αυτή. Στα κλειστά σεμινάρια συμμετείχαν ο δήμος Ξάνθης, με υπεύθυνη την κα Δέσποινα Χατζογλίδου, το Δασαρχείο Ξάνθης, ο ΕΟΣ Ξάνθης, η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της περιοχής, καθώς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και θα βοηθήσουν ο καθένας από την πλευρά του με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Η πιστοποίηση δεν είναι μια απλή σφραγίδα, αλλά μια διαδικασία βελτίωσης και συνεργασίας

Οι εκπρόσωποι της ERA ευχαρίστησαν τον δήμο Ξάνθης και την Ελληνική Εταιρεία για την πρόσκληση να μιλήσουν και να εξηγήσουν το σύστημα πιστοποίησης, αναφέροντας ότι πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο εμπειρίας και ποιότητας που μπορούν να προσφέρουν ορισμένα μονοπάτια στον πεζοπόρο. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η πιστοποίηση αυτή δεν είναι μια απλή σφραγίδα, όπως ανέφεραν, αλλά μια διαδικασία βελτίωσης της περιπατητικής εμπειρίας που έχουν να προσφέρουν αυτά τα μονοπάτια. Σε κάθε περιοχή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα και έλαβε την πιστοποίηση, όλη η τοπική κοινωνία μπήκε στην διαδικασία να διορθώσει, να βελτιώσει και να προωθήσει με τέτοιο τρόπο τα μονοπάτια της, ώστε να προσελκύσει όλο και περισσότερους περιπατητές. Γι’ αυτό και η ERA ξεκινά πάντα με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, ώστε οι άνθρωποι που θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, οι ντόπιοι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους την κάθε περιοχή, να δουν τον τόπο τους με την ματιά του επισκέπτη και του περιπατητή.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι πέρα από το μονοπάτι, υπάρχουν σκέψεις και έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες για την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης και του παλιού νερόμυλου, σε μια προσπάθεια να διασυνδεθεί με την δημιουργία του μονοπατιού.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …