Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νωρίς – νωρίς μας ήρθαν φέτος τα κουνούπια

Νωρίς – νωρίς μας ήρθαν φέτος τα κουνούπια

0
kounoupopsekasmoi

20 μέρες νωρίτερα από πέρσι άρχισαν την δράση τους – Χερσαίος ψεκασμός στο Μυρωδάτο. Ενημερωτική ημερίδα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα Άβδηρα

Εν αναμονή της υπογραφής της απόφασης από το υπουργείο για τους εναέριους ψεκασμούς

Πρώιμα φέτος άρχισαν την δραστηριότητά τους τα κουνούπια και συγκεκριμένα 20 μέρες νωρίτερα από πέρσι. Η πρώιμη ανάπτυξή τους όπως είναι εύλογο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρατίες καθώς οι ειδικοί επιστήμονες λένε πως το κουνούπι για να αναπτυχθεί θέλει νερό και ζέστη! Την ίδια στιγμή η καταπολέμηση τους που είναι μέλημα της Περιφέρειας που εφαρμόζει στοχευμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης των κατοίκων και των χερσαίων ψεκασμών και εις αναμονή της έγκρισης από το υπουργείο για την έναρξη των εναέριων ψεκασμών.

Τα κουνούπια άρχισαν την δράση τους – Η καταπολέμηση σε αρχικό στάδιο

Ο βροχερός και ζεστός Μάρτης επιτάχυνε την εκκόλαψη των κουνουπιών στις υψηλού κινδύνου περιοχές όπως στις παραλιακές και ελώδεις εκτάσεις και τα κουνούπια έχουν κάνει εμφανή την παρουσία τους στα Άβδηρα, στο Μυρωδάτο,, στο Πόρτο Λάγος το ίδιο όμως και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας μας όπως στην Καρβάλη. Όπως αναφέρει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος οι χερσαίοι ψεκασμοί άρχισαν από την περασμένη Τρίτη στην Κεραμωτή ενώ χθες 2 συνεργεία ψέκαζαν στην περιοχή του Μυρωδάτου ελέγχοντας τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει και συλλέγοντας δείγματα νερού για να εξεταστεί το περιεχόμενό τους σε αυγά. Σ’ ότι αφορά τους αεροψεκασμούς αυτοί δεν έχουν ξεκινήσει: «Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή την έγκριση από το υπουργείο που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από αέρος. Παρότι ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδης συνεχώς πιέζει για το θέμα και έχουμε εγκαίρως καταθέσει το αίτημα ακόμη δεν έχει υπογραφεί η απόφαση.» , επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι στην καταπολέμηση των κουνουπιών αφορά στις τοπικές κοινωνίες καθώς η σωστή ενημέρωση για την διαχείριση του νερού ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη των κουνουπιών παίζει καθοριστικό ρόλο αφού το λιμνάζον νερό αποτελεί ένα στοιχείο επώασης. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα της καταπολέμησης περιλαμβάνει και καμπάνια ενημέρωσης ώστε να εντάξει τους πολίτες στην προσπάθεια αυτή και κυρίως στο σκέλος του αρχικού σταδίου ανάπτυξης της επώασης που παίζει και καθοριστικό ρόλο για τους πληθυσμούς. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται ημερίδες σ’ όλες τις επίμαχες περιοχές. Στο νομό μας η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε προχθές στα Άβδηρα ενώ είχε προηγηθεί στην Κεραμωτή και έπονται στις Σέρρες, στο Πόρτο Λάγος και στην Ορεστιάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ότι δεν πρέπει να δημιουργούν και ν’ αφήνουν ώρες λιμνάζοντα νερά στις αυλές, στις γλάστρες τους και να δημιουργούν εστίες. Έτσι οι εδικοί υποδεικνύουν το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί ώστε να εξατμίζονται τα νερά με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …