Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με το …σταγονόμετρο εκδίδονται οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα

Με το …σταγονόμετρο εκδίδονται οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα

0
trapezokathismata

Μια …παρενέργεια από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας – Δεν θα εκδοθούν άδειες για μαγαζιά της Π. Πόλης πριν την ψήφιση της νέας Κανονιστικής

Πολλά «φέσια» στον δήμο από ανεξόφλητα πρόστιμα…. Οι επαγγελματίες ζητούν ένα πιο φιλικό δήμο στην επιχειρηματικότητα

Αγώνα δρόμου κάνει η υπηρεσία αδειοοδοτήσεων του δήμου Ξάνθης προκειμένου να εκδώσει τις άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν υποβληθεί από τους επαγγελματίες της πόλης ώστε να μην βρεθούν παράνομοι σε ελέγχους που ήδη έχουν ξεκινήσει, δεδομένου ότι και ο καιρός έχει καλυτερέψει και βγαίνουν ..τραπεζάκια έξω! Ήδη η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έχει παρέλθει στις 31 Μαρτίου ωστόσο παρατηρείται μια καθυστέρηση στην έκδοση αδειών που δεν υπήρχε παλαιότερα και η αιτιολογία που προβάλλεται από την υπηρεσία είναι ότι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας που είχε αυτή την αρμοδιότητα εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες όπως η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης που πρέπει να γνωμοδοτήσουν κι αυτό απαιτεί τουλάχιστον ένα 20ήμερο!

Οι …παρενέργειες από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

Όπως αναφέρει η προϊσταμένη του Τμήματος Αδειοδοτήσεων κα Πανταζόγλου καθημερινά εκδίδονται 4 – 5 άδειες και ότι οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 200 και αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καφετέριες αλλά και για εμπορεύματα. Επισημαίνει δε ότι όσοι επαγγελματίες έχουν υποβάλλει αίτηση για ανανέωση της άδειας τους ή για νέα αδιεοδότηση και δεν έχει ακόμη εκδοθεί δεν θα πρέπει να προβούν σε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων γιατί υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν παράνομοι καθώς οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Ελέγχου έχει την δυνατότητα να γνωρίζει αν εκκρεμεί η άδεια του ελεγχόμενου και να μην επιβληθεί τελικά το πρόστιμο.    

Δεν βγαίνουν άδειες για μαγαζιά της Π. Πόλης

Αυτά βεβαίως όλα αφορούν τις άλλες περιοχές της πόλης και όχι την Π. Πόλη καθώς όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κίρατζη Ερκάν για την Π. Πόλη είναι πιο σύνθετα τα πράγματα και αυτά επιχειρεί να διευθετήσει η νέα Κανονιστική. Σημειώνεται ότι σ’ αυτή λαμβάνονται υπ’ όψιν οι γνωμοδοτήσεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και ως εκ τούτου στην οδό Ορφέως όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα επιτρέπεται καθόλου η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καθώς απαιτείται το πλάτος του δρόμου να είναι 3.5 μέτρα. Επίσης απαιτείται η ψήφιση της νέα Κανονιστικής από το Δοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και ωσότου γίνει αυτό δεν εκδίδεται καμιά άδεια για κανένα κατάστημα στην Π. Πόλη.

Πολλά «φέσια» στον δήμο από ανεξόφλητα πρόστιμα….

Είναι γνωστή η «μάχη» των τραπεζοκαθισμάτων και η διαρκής διελκυστίνδα μεταξύ δήμου και επαγγελματιών τόσο που θεωρείται ηλεκτρικό το …τραπεζοκάθισμα για ορισμένους αντιδημάρχους που έχουν διακριθεί σ’ αυτή. Γνωστό επίσης είναι και έχει αναφερθεί κατά καιρούς στο Δ.Σ. και στις Επιτροπές πως είναι μεγάλα τα «φέσια» από ανεξόφλητα πρόστιμα που έχουν φορέσει στον δήμο οι επαγγελματίες παρά το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από την δυνατότητα της ρύθμισης που παρέχεται. Σημειώνεται πως όποιος δεν έχει μπει σε ρύθμιση για οποιασδήποτε οφειλής στον δήμο δεν μπορεί να ανανεώσει την άδειά του και μόνο αυτός που έχει μπει σε ρύθμιση και την εξυπηρετεί κανονικά έχει αυτή την δυνατότητα

Οι επαγγελματίες ζητούν ένα πιο φιλικό δήμο στην επιχειρηματικότητα

Ωστόσο οι καιροί είναι δύσκολοι και οι επαγγελματίες θεωρούν ότι είναι πολλά τα τέλη που κληρώνουν για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και ότι ο δήμος θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει τις τιμές και να γίνει πιο φιλικός στην επιχειρηματικότητα: «Τα καταστήματα εστίασης είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που δίνουν θέσεις εργασίας. Ο δήμος πρέπει να τα στηρίξει. Τα τέλη δεν είναι ανταποδοτικά και είναι δυσβάσταχτα για πολλούς από εμάς να τα πληρώνουμε. Άλλοι δήμοι έχουν δείξει εμπράκτως πιο φιλική διάθεση και έχουν μειώσει τις τιμές και μάλιστα αναλαμβάνουν και τον καλλωπισμό των χώρων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος της Σμύρνης… για τον οποίο τυχαίνει να γνωρίζω», αναφέρει η γραμματέας της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου η οποία παράλληλα απευθυονμενη στους συναδέλφους της τους προτρέπει να προβούν σε νόμιμες διαδικασίες, ώστε να βρεθούν σύννομοι, σε πιθανό έλεγχο και τους καλεί επίσης να ελέγξουν την ημερομηνία λήξης της πυρασφάλειας στα καταστήματα τους, ώστε να είναι σύννομοι σε πιθανό έλεγχο από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης.

Να σημειώσουμε ότι τα τέλη για την ΑΑ Ζώνη όπου υπάρχουν οι κεντρικοί οδοί και η Π. Πόλη (όπως είχε γίνει ο καταμερισμός από το Δ.Σ. ) ανέρχεται σε 54 ευρώ το τ.,μ. ενώ στην Α Ζώνη 31.50 στην Β 14.26 και στην Γ ζώνη 10,26 ευρώ το τ.μ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…