”Σκοπός κανενός δεν θα πρέπει να είναι η παράνομη παροχολογία, η οποία εν συνεχεία αναζητείται, αφήνοντας έκθετους τους δήθεν «δικαιούχους”, σημειώνουν σχετικά
Κριτική στον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης, στου οποίου τη διαμαρτυρία χρεώνουν αντιπολιτευτικά κίνητρα
Ετεροχρονισμένα χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα του Επιμελητηρίου Ξάνθης για την κατάργηση του 12% η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, επειδή διαμαρτύρεται με καθυστέρηση 6 χρόνων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, όπου σημειώνει ότι στόχος τους «δεν είναι η παράνομη επιδότηση των επιχειρήσεων των περιφερειών μας, αλλά η δημιουργία σταθερού και συμβατού με την κοινή αγορά καθεστώτος χορήγησης περιφερειακών ενισχύσεων».
Η ΝΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει επίσης ότι: «θέλοντας να είμαστε ξεκάθαροι, σαφείς και όχι λαϊκιστές, σημειώνουμε ότι το μέτρο, που προβλέφθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1836/1989 και εν συνεχεία εξειδικεύονταν μέχρι το 2009 με διαδοχικώς εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές βρίσκονταν και εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αντίκειται την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά το ζήτημα των Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα, όπως αναπτύσσεται στο άρθρο 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και ιδίως στο άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχεία α) και γ)». Όπως συμπληρώνεται, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η επιδότηση του μισθολογικού κόστους είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά μόνο όταν γίνεται λόγος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες προσδιορίζονται από τον ισχύοντα Κανονισμό με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι: «σκοπός κανενός δεν θα πρέπει να είναι η παράνομη παροχολογία, η οποία εν συνεχεία αναζητείται, αφήνοντας έκθετους τους δήθεν «δικαιούχους», αλλά η ανάπτυξη ενός συμβατού με την εσωτερική αγορά συστήματος κρατικών περιφερειακών ενισχύσεων, επί του οποίου η Περιφέρεια και ο Νομός μας διεκδικεί σημαντικό μερίδιο».
Κατόπιν αυτών η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει: «αυτοί τέλος που υποκινούν το όλο θέμα, πρέπει να απαντήσουν στο αυτονόητο: Γιατί επί 6 χρόνια, που δεν χορηγούνταν η σχετική επιδότηση τηρούσαν «σιγή ιχθύος»; Προφανώς διότι γνώριζαν τότε, όπως και τώρα, ότι η εν λόγω επιδότηση είναι ασύμβατη με την εσωτερική αγορά! Και επειδή κάποιοι επικαλούνται την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετικό ερώτημα που υπεβλήθη από την κ. Σπυράκη διερωτώμεθα: Γνωρίζει το Επιμελητήριο Ξάνθης ότι σύμφωνα με την απάντηση της κ. Vestager η χορήγηση ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο για αρχικές επενδύσεις, ενώ το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί μόνο σε αυτές, και μάλιστα υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις;» και προσθέτει: «το νομικό πλαίσιο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ανέλυσαν επαρκώς οι βουλευτές του Νομού Ξάνθης σε συνάντηση που είχαν με το Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ κατέστησαν σαφές ότι στόχος τους είναι όχι να καταργηθούν οι περιφερειακές ενισχύσεις, αλλά να προβλεφθούν τέτοιες κατά τρόπο σύννομο και συμβατό με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να υπάρξει στο Νομό μας πραγματική ανάπτυξη, να μειωθούν οι δυσκολίες, να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως να γίνουν νέες επενδύσεις, ενώ ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης σημειώνουν: «οι επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας το έχουν ήδη κατανοήσει όπως και αρκετοί πρόεδροι επιμελητηρίων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, απαξιώνοντας το ρόλο του. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο Δυστυχώς γι’ αυτόν οι επιχειρηματίες του τόπου, γνωρίζουν».