Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Και πολλή χαρά και πολλή λύπη στη συνεδρίαση του ΕΒΕ

Και πολλή χαρά και πολλή λύπη στη συνεδρίαση του ΕΒΕ

0
eve apr16

Έπαινοι και ικανοποίηση για την καριόκα ρεκόρ. Το φημισμένο ξανθιώτικο γλυκό ταξιδεύει στις 20 Απριλίου και στην Αρχαία Ολυμπία για την τελετή αφής της φλόγας

Νέοι μύδροι Μωραΐτη κατά κυβέρνησης-τοπικών βουλευτών για το 12%. Μαζί του και ο Α. Κοσμίδης

Με σύμπνοια, αλλά και σε μία συγκυρία με πολύ ευχάριστες και πολύ δυσάρεστες στιγμές, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας.

eve kariokaΟ πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης και ιδιαίτερα για το εγχείρημα της καριόκας, που αφενός πρόβαλε την πόλη μας και τις ιδιαίτερες γεύσεις της σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και αφετέρου έδωσε την ευκαιρία στους ντόπιους ζαχαροπλάστες να συνεργαστούν και να δουλέψουν όλοι μαζί για κάτι όμορφο, μεγάλο και δυνατό! Παράλληλα, ενημέρωσε για τη… συνέχιση του ταξιδιού της καριόκας, η οποία θα βρεθεί στο επίσημο δείπνο πριν την αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ανάμεσα σε 300 αξιωματούχους της ΔΟΕ, 178 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, αποστολή από τη Βραζιλία και έλληνες αξιωματούχους, προκειμένου να «συστηθεί» και να συνδέσει την πόλη της καριόκας με τη χώρα των καριόκας. Μαζί με τις καριόκες των ξανθιώτικων ζαχαροπλαστείων θα προσφέρεται και υλικό προβολής του ΕΒΕ για την περιοχή, καθώς και ένα CD με το τραγούδι της μικρής Αναστασίας Συμεωνίδου και ένα ακόμη με το μελοποιημένο ποίημα του Γιώργου Κωτούλα «το ζεϊμπέκικο της Θράκης».

Από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την οργή του απέναντι στην κυβέρνηση για την αιφνιδιαστική κατάργηση του 12% και επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στους τοπικούς βουλευτές, κυρίως για την ασυνέπεια τους ανάμεσα στα όσα δεσμεύτηκαν στην περιβόητη σύσκεψη «του καρναβαλιού» και όσα τελικά ακολούθησαν. Την πικρία και την αγανάκτησή του συμμερίστηκε και ο Αντώνης Κοσμίδης που τόνισε ότι «οι τοπικοί βουλευτές δε συμβάλλουν σε καμία δυνατότητα επιβίωσης της Θράκης» και χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης αυθαίρετη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για τα προγράμματα ΛΑΕΚ και Voucher που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις τόσο για τους εργαζόμενούς τους, όσο και σε συνεργασία με ανέργους και αποφασίστηκε για άλλη μια χρονιά η συνδρομή του Επιμελητηρίου στο Ραδιομαραθώνιο Αγάπης για το Γηροκομείο, με την τοποθέτηση ενός κουμπάρά στο χώρο του και τη συνδρομή των μελών της διοίκησής του και των υπόλοιπων μελών τους.

Στα… γρήγορα πέρασε και ο απολογισμός του 2015 χωρίς ερωτήσεις ή τοποθετήσεις, ενώ ο οικονομικός επόπτης κ. Κάλφας ενημέρωσε ότι υπήρξαν μόνο μερικές μικρές υπερβάσεις του προϋπολογισμού, καθώς και ότι, όπως προβλέπεται, έχουν κληθεί οι ορκωτοί λογιστές. Ο απολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία, με την μειοψηφία της κ. Κίτσου.

Η σύμβουλος επί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενημέρωσε για τις προτάσεις στις οποίες θα συμμετάσχει ως εταίρος το Επιμελητήριο, με αφορμή τη συζήτηση για την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου για την υλοποίηση προγράμματος «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης». Μέσω της πρότασης που εντάσσεται στο ΠΕΠ της ΑΜΘ ο δήμος Ξάνθης με τους εταίρους του σχήματος προτίθεται να προβεί σε στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και τη σύνδεση του κέντρου με την Παλιά Πόλη. Το ΕΒΕ από την πλευρά του θα αναλάβει τη μελέτη για τη δημιουργία ενός κέντρου στήριξης της επιχειρηματικότητας στο δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Τέλος, σε ερώτηση της κ. Κίτσου για το κόστος της έκθεσης ο κ. Μωραΐτης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει αναλυτική αναφορά στο επόμενο ΔΣ.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…