Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Έμφραγμα» στα δημόσια έργα

«Έμφραγμα» στα δημόσια έργα

0
limnio-erga

Προκαλεί η αποχή των Μηχανικών από τις Επιτροπές και τα Συμβούλια –«Πάγωσαν» οι δημοπρασίες και δεν γίνονται οριστικές παραλαβές έργων

«Θύμα» το Κολυμβητήριο που καθυστερεί η δημοπράτηση – Καθυστέρηση στην παραλαβή του Λιμνίου – ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης: Θα συνεχιστεί η αποχή

«Έμφραγμα» έχει προκαλέσει στους δήμους η παρατεταμένη αποχή των Μηχανικών της ΕΜΔΥΔΑΣ από Επιτροπές και Συμβούλια, μέσο αντίδραση που έχουν επιλέξει για να πιέσουν να αποσύρει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό που θίγει τον κλάδο τους. Η αποχή αυτή που συνεχίζεται αδιάλειπτα από τον Ιανουάριο έχει σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρει όλες τις δημοπρασίες για νέα ώριμα έργα αλλά και να βρίσκονται στον αέρα τελειωμένα καθώς δεν μπορεί να γίνει η οριστική παραλαβή.

«Δεν κινείται φύλο»… Ούτε μια δημοπρασία ούτε μια παραλαβή απ’ τον Ιανουάριο

Διευκρινίζουμε πως οι Μηχανικοί μέλη της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Ε.Μ.Δ.Υ.Δ. Α.Σ.) συμμετέχουν σε 3μελείς ή 7μελείς επιτροπές (ανάλογα του μεγέθους του έργου ή της μελέτης) οι οποίες ορίζονται από τον εκάστοτε φορέα του έργου και η θητεία τους μπορεί να διαρκεί ως ένα έτος. Οι επιτροπές αυτές είναι αρμόδιες για το άνοιγμα των φακέλων και την αξιολόγηση της τεχνικής ή και της οικονομικής προσφοράς των ιδιωτών ή εταιρειών που ενδιαφέρονται και υποβάλουν προσφορές για ένα έργο ή μια μελέτη. Είναι ευνόητο λοιπόν ότι από τον Γενάρη έχουν παγώσει τα πάντα ….

Γκρινιάζουν οι δήμαρχοι …Καθυστερούν έργα…

Με τα χέρια δεμένα είναι οι δήμαρχοι καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δημοπρασίες έργων αλλά και να παραλάβουν έργα που ολοκληρώθηκαν. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ξάνθης «θύμα» της αποχής των Μηχανικών είναι η ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Ξάνθης, ένα πολύπαθο έργο που η τοπική κοινωνία το περιμένει πως και πως… είναι γνωστό ότι το έργο είναι προς δημοπράτηση. Επίσης υπάρχουν κι άλλες παράπλευρες απώλειες όπως η καθυστέρηση στην οριστική παραλαβή του Θεματικού Πάρκου στον Λιμνίο το οποίο λειτουργεί με υπογραφή του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, της πεζογέφυραw του Σαμακώβ, , της διάνοιξης της οδού πίσω από την ΔΕΗ, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 14ου δημοτικού σχολείου αλλά και τα έργα οδοποιίαw στο Νεοχώρι και στην Πασχαλιά όπως επίσης και στην οδό Σάρδεων! «Είναι γεγονός ότι καθυστερούν έργα με τις αποχές των Μηχανικών από τις επιτροπές και τα Συμβούλια και αυτό μας δημιουργεί προβλήματα. Έργα που θα είχαν προχωρήσει όπως το Κολυμβητήριο δεν μπορούν να δημοπρατηθούν. Εμείς κάνουμε τα κουμάντα μας αλλά πολλές φορές λογαριάζουμε χωρίς τον ….ξενοδόχο…», επισημαίνει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος.

ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης: Θα συνεχιστεί η αποχή

vezirianidouΣτο μεταξύ είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα το 16ο συνέδριο των Μηχανικών που γίνεται μετά από 3 χρόνια. Η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κα Τάνια Βεζυριανίδου συμμετέχει στο συνέδριο και όπως μας πληροφόρησε η αποχή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του Ασφαλιστικού: «Αντιλαμβανόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η αποχή μας από τις επιτροπές και τα συμβούλια. Αυτές όμως αποδεικνύονται και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Μηχανικού . Ο Μηχανικός είναι πυλώνας και μοχλός της ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Γι αυτό παλεύουμε να μην απαξιωθεί και αφανιστεί ο κλάδος μας. Προωθούν ένα ασφαλιστικό που προβλέπει 40% μείωση στις συντάξεις μας αύξηση κατά 35% στις ασφαλιστικές μας εισφορές που είναι τεράστια. Πρέπει να αγωνιστούμε να μην περάσει και αυτό θα κάνουμε …».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …