Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Διήμερη περιοδεία του Τούρκου πρέσβη σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Διήμερη περιοδεία του Τούρκου πρέσβη σε Ξάνθη και Κομοτηνή

0
oyras xanthi1

Συνάντηση του Κερίμ Ουράς με περιφερειάρχη και δήμαρχο Κομοτηνής. Ομιλία στην «ΤΕΞ» το απόγευμα του Σαββάτου

Έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της μειονότητας για τις επιστολές προς τα μειονοτικά σχολεία που καλούν τους δασκάλους να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα

Διήμερη περιοδεία σε Κομοτηνή και Ξάνθη πραγματοποίησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ο οποίος επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με τους ψευδομουφτήδες. Το απόγευμα του Σαββάτου αξιωματούχοι και μέλη της μειονότητας τον υποδέχθηκαν στο κτίριο της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», όπου ο πρέσβης τους μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της μειονότητας της Θράκης και τις δράσεις που προετοιμάζει η πρεσβεία γι’ αυτούς.

Η κ. Ουράς έφτασε στην «ΤΕΞ» συνοδευόμενος από τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τον πρόξενο της Τουρκίας στην ΚομοτηνήΑλή Ριζά Ακιντζί, τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και εκεί τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της «ΤΕΞ» Αχμέτ Κουρτ μαζί με άλλα στελέχη της μειονότητας, όπως ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, ο π. δήμαρχος Μύκης Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή και ο π. νομαρχιακός σύμβουλος Ντελή Γιουσούφ.

Ο Τούρκος πρέσβης ανέδειξε για μια ακόμη φορά το ρόλο της μειονότητας ως γέφυρας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ παρουσίασε και ένα πρόγραμμα της πρεσβείας για υποστηρικτική διδασκαλία σε μαθητές μέσω υπολογιστή.

Την προηγούμενη ημέρα στην Κομοτηνή, συζήτησε με τον περιφερειάρχη για το προσφυγικό, αλλά και την αύξηση της επισκεψιμότητας των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα.

Τέθηκε και ενώπιον του πρέσβη το θέμα της χρήσης της ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία

oyras xanthi3Στην εκδήλωση πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη μειονοτική κοινότητα με αφορμή δύο έγγραφα που εστάλησαν από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κεραμάρη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους δασκάλους. Στη μεν πρώτη επιστολή ο Παναγιώτης Κεραμάρης προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις προς τους εκπαιδευτικούς του μειονοτικού προγράμματος να καταγράφουν ανακοινώσεις και ενημερωτικά σημειώματα μόνο στην ελληνική γλώσσα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο Αναστάσιος Μάρκου καλεί τους διευθυντές των μειονοτικών σχολείων να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα κατά την εκφώνηση των ανακοινώσεων στους μαθητές. Οι επιστολές αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις και μάλιστα ο Αχμέτ Κουρτ παρουσίασε τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν κατά την εκδήλωση ενώπιον του πρέσβη. Ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι υπήρξε παρέμβαση στον υπουργό και δέσμευση από την πλευρά του τελευταίου ότι θα αποσυρθούν οι ανακοινώσεις εγγράφως. Τη στήριξή του στο αίτημα των εκπροσώπων της μειονότητας εξέφρασε και ο πρέσβης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…