Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Δεν το βάζουν κάτω» οι επιχειρήσεις της Θράκης

«Δεν το βάζουν κάτω» οι επιχειρήσεις της Θράκης

0
epixeirisi-empros

Θα διεκδικήσουν συμψηφισμό των χρεών τους με τις οφειλές από το 12% από το 2010 Συνεργασία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με τους Συνδέσμους Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ

80 – 90% των επιχειρήσεων έχουν καταθέσει αγωγές, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σ.Β.Β. Ξ, κ. Α. Πατσατζής

Μετά την «ψυχρολουσία» που δέχτηκε ο επιχειρηματικός κόσμος της Θράκης με την επίσημη κατάργηση της επιδότησης του κόστους εργασίας (12%) που θεσπίστηκε με νόμο από το 198, με υπογραφή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς, οι εκπρόσωποί του δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν νομικά τον συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων με τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν από την μην καταβολή του 12% από το 2010 και μετά. Έχουν μάλιστα ισχυρά νομικά όπλα καθώς οι δικαιούχες επιχειρήσεις ανά εξάμηνο έκαναν τις αιτήσεις τους στον ΟΑΕΔ για την καταβολή της επιδότησης και ο Οργανισμός τις αποδέχονταν ενώ παράλληλα το δήλωναν ως έσοδο στα βιβλία τους και φορολογούνταν γι αυτό!

Συνεργασία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με τους Συνδέσμους Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ για το συμψηφισμό των οφειλών με τα χρέη των επιχειρήσεων

Το μπαλάκι στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ρίχνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης δηλώνοντας στο «Ε» ότι «το 12% δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό από το 2010», και ότι ουσιαστικά η κατάργηση του βαρύνει άλλους και όχι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης υπενθύμισε ότι ο κ. Σταθάκης στην συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκαθάρισε ότι το μέτρο πρόκειται να καταργηθεί και ότι θα δοθούν άλλα κίνητρα για την περιοχή μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Ωστόσο ανέφερε ότι έχει αναπτυχθεί μια συνεργασία μεταξύ των Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων των νομών της περιφέρειας και των βουλευτών της στο πλαίσιο της διερεύνηση του τρόπου διεκδίκησης του συμψηφισμού των οφειλών και με ποιες υπηρεσίες ή Οργανισμούς είναι εφικτό να γίνει με την προϋπόθεση βεβαίως να δοθεί το πράσινο φως από το αρμόδιο υπουργείο και επ’ αυτού δεν υπάρχει καμιά δέσμευση.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Γιαννακίδης , ο κ. Στογιανίδης όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της περιφέρειας συμμετείχαν στην τελευταία σύσκεψη που έγινε το Σάββατο της Αποκριάς στην Ξάνθη με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης και όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης: «Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο μας, η οποία ήταν η μοναδική όπου παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δώσει τη διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η επιδότηση μέχρι να υπάρξει γνωμοδότηση – νομική τεκμηρίωση περί της συμβατότητας του κινήτρου». Παρόλα αυτά ο κ. Γαννακίδης με την αναφορά του στη συνεργασία με τους Συνδέσμους Βιοτεχνών – Βιομηχάνων και όχι με τα Επιμελητήρια, επιλέγει άλλο συνομιλητή και με δεδομένο το θέμα που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι στην σύσκεψη αυτή δεν προσκλήθηκαν οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνών – Βιομηχάνων, η επιλογή αυτή του βουλευτή πυροδοτεί την «κόντρα» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης, ιδιαίτερα μετά – σύμφωνα με πληροφορίες μας – την κατάθεση μήνυσης κατά των τριών βουλευτών από το ΕΒΕ Ξάνθης για την ερώτηση που κατέθεσαν στην βουλή για την Αναπτυξιακή.

80 – 90% των επιχειρήσεων έχουν καταθέσει αγωγές

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Α. Πατσατζής δεν κρύβει την όχληση του για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν σ’ εκείνη τη σύσκεψη: «Μίλησαν για μας χωρίς εμάς» , επισημαίνει, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία του Δικτύου Συνδέσμων με τους βουλευτές της ΑΜΘ ωστόσο αποσυνδέει την κίνηση αυτή από κομματικά κίνητρα: «Είπαμε και τονίσαμε ότι για το καλό του τόπου μας θα συνεργαστούμε και με τον διάβολο… Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα. Μας ενδιαφέρει να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσουν τα παιδιά μας να φεύγουν έξω». Την ίδια στιγμή διευκρινίζει ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην κατεύθυνση του συμψηφισμού των οφειλών με χρέη των επιχειρήσεων και αυτό θα το διεκδικήσουν χωρίς όμως να έχουν κάποια απάντηση από το υπουργείο. Ανέφερε δε ότι το 80% – 90% των επιχειρήσεων έχουν καταθέσει αγωγές. Το ίδιο αναφέρει και ο κ. Μωραΐτης στην ανακοίνωση του: «Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να συνταχθεί γνωμοδότηση για την νομιμότητα των επιδοτήσεων του εργοδοτικού κόστους στις παραμεθόριες περιοχές σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Νομοθεσία και θα προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τον ΟΑΕΔ αλλά και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …