Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άνοιξε μια «κυψέλη» πολιτισμού στην Ξάνθη

Άνοιξε μια «κυψέλη» πολιτισμού στην Ξάνθη

0
xatzidaki-egkainia

Εγκαινιάστηκε ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, το κτήριο όπου γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις – Πάνδημη παρουσία των αρχών και πολύς κόσμος στα εγκαίνια

Το εμπνεύστηκε ως νομάρχης, το εγκαινίασε ως περιφερειάρχης ο Γ. Παυλίδης – Τιμή στην Μνήμη του Μ. Χατζιδάκι με συναυλία και αναφορά στην ζωή και στο έργο του

Με λαμπρότητα και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην εμβληματική προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του επιβλητικού πολυώροφου κτηρίου του Αρχοντικού “Grand Maison” που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Εβραίο Έμπορο Isaac Daniel, στον δεύτερο όροφο του οποίου γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης που σφράγισε με το έργο και την προσωπικότητας του την εποχή μας. Η Ξάνθη μετά από προσπάθεια 15 χρόνων της Νομαρχίας και μετέπειτα της Περιφέρειας απέκτησε ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής και έναν Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, ένα σημείο αναφοράς Πολιτισμού για όλη την Περιφέρεια.

Πάνδημη παρουσία των αρχών και πολύς κόσμος στα εγκαίνια

xatzidaki-tavaniΕκατοντάδες Ξανθιώτες μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι έσπευσαν να ξεναγηθούν στο κτήριο που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 17 Απριλίου με την τελετή των εγκαινίων στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων μετά του μητροπολίτης Σιατίστης και σύσσωμη η πολιτική και ακαδημαϊκή ηγεσία του τόπου. Ειδικότερα στην τελετή εκτός του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, παραβρέθηκαν οι 5 αντιπεριφερειάρχες, οι 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών Ξάνθης και Καβάλας, ο Δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης, ο Πρύτανης κ. Καραμπίνης και ακαδημαϊκοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού από την ευρύτερη περιοχή.

15 χρόνια για την αποκατάσταση του κτηρίου – Το εγκαινίασε ο εμπνευστής του Γιώργος Παυλίδης

pavlidis-xatzidaki-egainiaΕμφανώς συγκινημένος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που ακολούθησε στον πρώτο όροφο του κτηρίου αναφέρθηκε στην προσπάθειά του ως Νομάρχης Ξάνθης από το 2000 αρχικά να γίνει η παραχώρηση του κτηρίου από το Ελληνικό δημόσιο στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Να σημειώσουμε ότι στο ισόγειο του κτηρίου στεγάζονταν υπηρεσίες του Στρατού. Όπως είπε ο κ. Παυλίδης το κτίριο – περιέργως – παραχωρήθηκε σε δύο φάσεις. Πρώτα ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος και από το 2001 και το 2005 το ισόγειο και το υπόγειο ενώ η κατάστασή του ήταν μισοερειπωμένη. Μάλιστα είχε προηγηθεί προβολή βίντεο με την πορεία των εργασιών. Στην συνέχεια προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους ενώ εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα και δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ. Στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβε η περιφέρεια με περιφερειάρχη τον κ. Άρη Γιαννακίδη που ενέταξε στο ΕΣΠΑ τη β΄ φάση των εργασιών. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2015. Αναφερόμενος στον Μάνο Χατζιδάκι ο κ. Παυλίδης είπε πως είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι γεννήθηκε στον δεύτερο όροφο του κτηρίου και πως έχει ακούσει και προσωπικές μαρτυρίες παλαιών Ξανθιωτών που γνώριζαν την οικογένεια Χατζιδάκι όπως του Σταύρου Γιαννώτα που είπε χαρακτηριστικά ότι άκουγαν τις φωνές της μητέρας του Αλίκης όταν τον γεννούσε! Διευκρίνισε όμως πως ο ίδιος και ο χώρος δεν φέρει το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι καθώς τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους κληρονόμους του. Ωστόσο ανέφερε πως υπάρχει πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας μαζί τους.

Χρήση και δραστηριότητες

xatzidaki-mouseioΑναφερόμενος στην χρήση του κτηρίου και στις δραστηριότητες που θα στεγάσει είπε πως στόχος είναι να καταστεί μια κυψέλη πολιτισμού, ένα σημείο αναφοράς Τέχνης και Σκέψης για όλη την περιφέρεια γιατί είναι ένα έργο που ανήκει σ’ όλη της περιφέρεια και διαβίβασε πως αυτό θα καταστεί εφικτό και με την συνεργασία του δήμου Ξάνθης. Ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι το κτίριο αυτό ανήει στην κοινωνία και θα κοσμεί την πόλη και δεσμεύτηκε ο δήμος να συνδράμει στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Αναφορικά με τις δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται στο κτήριο: Στο ισόγειο θα λειτουργεί: Μουσική βιβλιοθήκη – Εκθετήριο, Χώρος πώλησης μουσικών δημιουργιών. Επίσης δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά , Μουσικά σύνολα κατά τα πρότυπο της Ορχήστρας των Χρωμάτων , παιδική και μικτή χορωδία, Ραδιοφωνικός σταθμός κατά το πρότυπο του Τρίτου προγράμματος. Στον 1ο όροφο θα λειτουργεί καφέ – θέατρο (με χρήση και του εξώστη για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες. Στον β’ όροφο επίσης υπάρχει ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος εστίασης.

Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στον Μάνο Χατζιδάκι και περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικού και μουσειακού υλικού με το αρχείο του Μάνου που παραχώρησε η Φιλοπρόοδος Ένωση και η Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης που δώρισε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Τιμή στην Μνήμη του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι

xatzidaki-egainia-synayliaΤο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε μια αναφορά στη ζωή και στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι από τον κριτικό και ιστορικό μουσικής κ. Γιώργο Μονεμβασίτη. Ο κ. Μονεμβασίτης συνοδεία της σολίστ πιάνου κας Ντιάνας Βρανούση παρουσίασε το έργο του Μάνου Χατζιδάκι καθώς και μια προσωπική στιγμή από την γνωριμία του μαζί του όταν του έγραψε μια κακή κριτική για μια συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Μάνος για να τον …ευχαριστήσει που είπε την αλήθεια! Είπε πως ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε πολύ χαρισματικός σαν άνθρωπος και σαν μουσικοσυνθέτης. Διέθετε ένα ευρύ πνεύμα και ένα βαθύ και πολυδιάστατο τρόπο σκέψης πολύ μπροστά από την εποχή του και αυτό επιβεβαίωνε ότι τα λόγια του και οι θέσεις του για διάφορα θέματα υπήρξαν προφητικά και τώρα δικαιώνονται. Μερικά απ’ αυτά διάβασε και ο τραγουδοποιός Ηλίας Λιούγκος που έδωσε ρεσιτάλ με έργα του Μάνου Χατζιδάκι με σολίστ στο πιάνο την Δέσποινα Στεφανίδου, αποσπώνται θερμό χειροκρότημα από το κοινό που παρακολούθησε την συναυλία είτε στην αίθουσα είτε στην βεράντα με θέα την Παλαιά Ξάνθη τη διατηρητέα όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…