Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άνοιξε η Γενική Έκθεση με …γλύκα καριόκας

Άνοιξε η Γενική Έκθεση με …γλύκα καριόκας

0
ekthesi-xanthi16

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή οπότε και θα μοιραστεί η καριόκα

Αισιόδοξα μηνύματα αλλά… γκρίνιες και κριτική στην κυβερνητική πολιτική. «Η σιδηροδρομική Εγνατία θα ξεκινήσει από την Θράκη», προανήγγειλε η υφυπουργός

Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό της Ξάνθης και όχι μόνο, η 2η Πανελλήνια Γενική Έκθεση που διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Ξάνθης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και φιλοξενείται στο Αθλητικό Κέντρο «Φ. Αμοιρίδης». Η έκθεση παρέχει την ευκαιρία σε 60 επιχειρήσεις τοπικές αλλά και από τον ευρύτερο Βορειοελλαδικό χώρο αλλά και φορείς όπως η Περιφέρεια ΑΜΘ, τα Επιμελητήρια Κοζάνης, Καβάλας, Έβρου και ο δήμος Αρταίων, να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να επικοινωνήσουν με το αγοραστικό κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης με προσκεκλημένη την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά πραγματοποιήθηκαν στις 8 μ.μ. της Τέταρτης 30 Μαρτίου.

sofias-gefsisΣτην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο οποίος και χαιρέτησε την προσπάθεια να τονωθεί η επιχειρηματικότητα της περιοχής μας ενώ μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις έστειλαν μέσω των ομιλιών τους τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης όσο και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, ενώ η κα Κόλλια προέβη σε μερικές σημαντικές επισημάνσεις όσο και εξαγγελίες για την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αβδήρων , Τοπείρου, Μύκης ενώ τον δήμαρχο Ξάνθης που απουσίασε εκπροσώπησε η κα Δέσποινα Παρτσαλίδου. Επίσης το παρόν έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, αντιπεριφερειάρχες και πρόεδροι επιμελητηρίων από τους άλλους νομούς αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Λύρατζης και ο αστυνομικός Διευθυντής κ. Γκίκας και πλήθος δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Αντίθετα παντελής ήταν η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος.

Μωραϊτης: Από παράνομο …παρωχημένο το 12%

Επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Μίλησε για την μάστιγα του λαθρεμπορίου και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και για δυσθεώρητα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος. Επεσήμανε δε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «Θύματα των απανωτών αυξήσεων στην έμμεση και άμεση φορολογία, των πάσης φύσης «έκτακτων» εισφορών των CAPITAL CONTROLS   και της αδυναμίας της πολιτείας να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή». Επίσης αναφέρθηκε και στο 12% και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης – όπως αποκαλύφθηκε με την απάντηση Σταθάκη που το χαρακτηρίζει ως παρωχημένο μέτρο – τονίζοντας πως δεν είναι ούτε παράνομο ούτε παρωχημένο μέτρο αλλά αναγκαίο και ζήτησε τη στήριξη της κα Κόλλια σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις επιχειρήσεις της Θράκης: «Κυρία ΥΠΟΥΡΓΕ σας καλώ να στηρίξετε την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ προκειμένου να μην καταργηθεί το 12% δεδομένου και νόμιμο απεδείχθη ότι είναι αλλά και αναγκαίο για τις επιχειρήσεις μας. Καθώς επίσης σας παρακαλούμε να συμβάλετε για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις στην ΑΜΘ να εκταμιευθούν ή να συμψηφιστούν τα οφειλόμενα ποσά από το 2010 έως σήμερα».

Κόλλια: «Ο νέος αναπτυξιακός αποτρέπει τα… κουφάρια …Η Σιδηροδρομική Εγνατία θα ξεκινήσει από την Θράκη»

Η κα Κόλλια τόνισε με έμφαση πως: «Η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδος που διανύουμε, είναι το αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και πως αυτό

ειδικά εδώ στη Θράκη, μας το υπενθυμίζουν τα κουφάρια πολλών επενδύσεων. Εκατοντάδες εκατομμύρια ενισχύσεων από τα κοινοτικά και κρατικά ταμεία, μοιράστηκαν με καθαρά κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια, και χάθηκαν.

Δυστυχώς, μαζί τους χάθηκε και η ευκαιρία να αποκτήσει η Θράκη μας ουσιαστικές υποδομές». Επεσήμανε δε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτρέπει τέτοια φαινόμενα και ότι προβλέπει ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, και εκείνων των περιοχών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θράκης. Επίσης ανέφερε πως τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο “Πακέτο Γιουνκέρ” προβλέπονται σημαντικά έργα υποδομών σε όλη τη Θράκη και ανέφερε ενδεικτικά τους οδικούς κάθετους άξονες με την Εγνατία Οδό, την αναβάθμιση των λιμανιών και την παράλληλη σύνδεση όλων των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας μέσω της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα ξεκινήσει από την Θράκη όπως είπε.

Παυλίδης: «Η περιφέρειά μας έχει τεράστιες προοπτικής ανάπτυξης …»

Στην γεωπολιτική της θέση και στις γεωστρατηγικές πολιτικές άλλων δεκαετιών σε συνδυασμό με την «επισφαλή νομοθεσία» της πολιτείας, απέδωσε ο περιφερειάρχης ΑΜ- Θ την αναπτυξιακή απομόνωση της περιφέρειας μας όπως επίσης και στην έλλειψη στήριξης από την κεντρική διοίκηση σε αντιστοιχία με τη θέση και τον ρόλο της. Όπως ανέφερε η κρίση την βρήκε ευάλωτη με αποτέλεσμα να είναι ανάμεσα στις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρα και της Ε.Ε. Ωστόσο ανέφερε ότι έχει πολλές δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και πως αυτός είναι ο στοχευμένος σχεδιασμός της περιφέρειας: «Η περιφέρειά μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας της. Μιας οικονομίας διακριτής όχι ρηχής αλλά βαθιά ριζωμένη στην ταυτότητα του τόπου δεμένη με τις παραγωγές, τους ανθρώπους και τον φυσικό πλούτο. Αυτό το μήνυμα, αυτή την προσπάθεια μαζί με τις διεκδικήσεις από το κέντρο στις οποίες δεν θα κάνουμε εκπτώσεις γιατί μέχρι τώρα έχουμε αδικηθεί και συνεχίζουμε να αδικούμαστε όπως επίσης και την απαίτηση από το νέο αναπτυξιακό νόμο να αρθούν οι αδικίες και οι λόγοι φυγής των επιχειρήσεων να δημιουργηθούν ισότροπα κίνητρα στην ανάπτυξη, είναι ζητήματα που μας απασχολούν αυτή την περίοδο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…