Ξεχωριστές συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι θα ερμηνεύσουν απόψε οι δύο ταλαντούχες μουσικοί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Σουζάνα Βουγιουκλή: «Όσο ταξιδεύουμε, νιώθουμε περήφανες για την πατρίδα μας και τα μουσικά ακούσματα που πήραμε από εδώ»
Οι μέρες αυτές έχουν για την Ξάνθη έντονο το ‘’χρώμα’’, τις μελωδίες και την μορφή του Μάνου Χατζιδάκι. Πρώτα τα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης στο θαυμάσιο οίκημα Isaak Daniel, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, η έναρξη των εκδηλώσεων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» με την σύμπραξη των μουσικών σχολείων και απόψε η Ημερίδα προς τιμή του «πολίτη» Μάνου Χατζιδάκι στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Εισηγήσεις για την ζωή και το έργο του, απαγγελίες, μαρτυρίες, αλλά και μουσικές παρεμβάσεις θα συνθέσουν την όμορφη βραδιά. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και το γνωστό μουσικό ντουέτο των αδελφών Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή, που θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μάνου αγαπημένα, αλλά και λιγότερο γνωστά.
Δύο ερμηνεύτριες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής
Οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή αποτελούν ένα σπάνιο μουσικό ντουέτο, που έχει καταπλήξει την διεθνή μουσική σκηνή με την πρωτοτυπία των επιλογών του και την ευφάνταστη σύζευξη ethnic και παραδοσιακών τραγουδιών. Μεγάλωσαν στην Ξάνθη, όπου διέμεναν με τους γονείς, καθηγητές και τους δύο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με καταγωγή από την Μακεδονία (πατέρα Σερραίο και μητέρα Κοζανίτισσα), ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία μαθήματα πιάνου και συνέχισαν τις μουσικές σπουδές τους σε ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, Βυζαντινή μουσική (Ελένη), κιθάρα (Σουζάνα), τζαζ τραγούδι και θεωρητικά. Το 1998 έφτιαξαν το συγκρότημα Βόρειο Σέλας, ενώ από το 2004 συμμετέχουν ως ερευνήτριες στις έρευνες του μαθητή του Γκροτόβσκι, Γιάννη Μήτρου, πάνω στη Γκροτοβσκική μέθοδο. Η έρευνα εστιάζει στην αφήγηση του μύθου του Οιδίποδα με όχημα δονητικά τραγούδια (τραγούδια που δημιουργούν δονήσεις) των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Από την πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης στην μουσική δεκάδων πολιτισμών
Οι δύο αδελφές ξεκίνησαν νωρίς να μελετούν την παγκόσμια μουσική και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής, ως εγγενούς μουσικού οργάνου. Σήμερα τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες, σε ένα ρεπερτόριο που κινείται σε ένα ευρύ φάσμα της ethnic μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, και ειδικότερα σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους, συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας. Τραγουδούν πορτογαλικό φάντο, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμανικά, τουρκικά, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικανικό μπλουζ και τζαζ, ρέγκε, αρμένικα, σεφαραδίτικα, πομάκικα και βουλγάρικα, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον πρώτο δίσκο με δικές τους συνθέσεις. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, η Μαρία Φαραντούρη, οι Rotting Christ, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Λέκκας, οι «Χειμερινοί Κολυμβητές», ο Μανώλης Μητσιάς και πολλούς άλλους.
Σουζάνα: «Ο κάθε λαός χρησιμοποιεί την μουσική για να εκφράσει συναισθήματα ανεξάρτητα από τον χώρο και τον χρόνο»
Το «Ε» συνομίλησε με την Σουζάνα, η οποία θυμήθηκε την συναυλία που έδωσαν στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, ένα μέρος που ονειρεύονται πολλοί μουσικοί να εμφανιστούν. «Ήταν μεγάλη η τιμή να τραγουδήσουμε σε έναν τόσο ξεχωριστό χώρο, αλλά και το αίσθημα ότι παρουσιάσαμε ακόμη και θρακιώτικα τραγούδια μπροστά σε ένα πολυπολιτισμικό κοινό και ανθρώπους τόσο διαφορετικών πολιτισμών και όμως η αίσθηση και ο ενθουσιασμός ακούγοντας τον ‘’Αλεξανδρή’’ ήταν τα ίδια», αναφέρει η Σουζάνα, τονίζοντας ότι και για τις δύο η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό και μουσειακό, αλλά μια παρακαταθήκη και ένα εφαλτήριο για εξέλιξη. «Ψάχνουμε τα κοινά στοιχεία κάθε παράδοσης. Η αυθεντικότητα είναι το κύριο κριτήριο που ‘’μιλάει’’ στην καρδιά κάθε λαού και μπορεί να συγκινήσει και να ενθουσιάσει άσχετα από την γλώσσα. Τα τραγούδια που έχουν αυθεντικότητα είναι διαχρονικά και αντέχουν στον χρόνο, όπως βλέπουμε και στα τραγούδια του Χατζιδάκι, τα οποία ακούει και τραγουδάει ο κόσμος μετά από τόσα χρόνια και θα συνεχίσει να τα τραγουδά για άλλα τόσα».
Προετοιμασία για νέα δισκογραφική δουλειά και συναυλία στο Αζερμπαϊτζάν
Όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τα παραδοσιακά κομμάτια διαχρονικά και αγαπητά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου προσπαθούν να εντάξουν και στις δικές τους συνθέσεις. Όπως μας λέει η Σουζάνα: «Στην τελευταία μας δισκογραφική δουλειά το ‘’To be safe’’ είναι η πρώτη φορά που ηχογραφούμε αποκλειστικά δικές μας συνθέσεις και μπορεί κανείς να δει όλα αυτά τα στοιχεία αφομοιωμένα μέσα από το δικό μας πρίσμα. Είμαστε της προσέγγισης ότι η παράδοση είναι κάτι που σου παραδίδεται και εσύ καλείσαι να το εξελίξεις και να το παραδόσεις με την σειρά σου». Ήδη δουλεύουν τα κομμάτια για τον νέο τους δίσκο, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος. Στις άμεσες καλλιτεχνικές τους υποχρεώσεις έχουν μία ξεχωριστή παρουσία στις 6 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας, σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο Αζερμπαϊτζάν. Ένα φεστιβάλ για την ανάδειξη των σχέσεων και των δεσμών του μουσικού πολιτισμού της Μεσογείου με την mugam, την παραδοσιακή ιερή μουσική του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, τραγουδώντας ελληνικά αλλά και τραγούδια mugam που έχουν ομοιότητες με τα ελληνικά που επέλεξαν, συνοδευόμενες από Αζέρους μουσικούς.
Πειραματισμός με την ανθρώπινη φωνή σε μία σπάνια μουσική συνεργασία
Ρωτήσαμε την Σουζάνα αν είναι εύκολη η σύμπραξη και η συμπόρευση δύο γυναικών, χωρίς να δημιουργούνται προστριβές και βεντετισμοί. Όπως είπε η ίδια: «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία γιατί λειτουργούμε και συμπληρωματικά. Η μία συμπληρώνει την άλλη, αλλά έχει ταυτόχρονα και τον χώρο της, τις αγάπες της στα διάφορα μουσικά είδη. Είναι κάτι που πιστεύουμε πάρα πολύ γι’ αυτό και η συνεργασία αυτή κρατάει τόσα χρόνια». Κυρίαρχο ρόλο στις εμφανίσεις τους έχει η φωνή. Γύρω από αυτό το σπάνιο όργανο που εκφράζει, σύμφωνα με την Σουζάνα, καλύτερα τα συναισθήματα έχουν δουλέψει και οι δύο. «Πειραματιζόμαστε κυρίως με την ανθρώπινη φωνή και στις συναυλίες έχουμε πιάνο και κιθάρα που παίζουμε επίσης και οι δύο. Από τον τελευταίο δίσκο έχουμε μαζί μας δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Αλέξη Αποστολάκη στα τύμπανα και τον Χρήστο Τσαπράζη στο κοντραμπάσο, που έχουν ‘’δέσει’’ μαζί μας σε ένα σκληρό πυρήνα με δύσκολο μουσικό υλικό δουλεμένο χρόνια, αλλά φάνηκε εξ αρχής ότι έχει πολλά να δώσει αυτή η συνεργασία» σημειώνει η ίδια. Απόψε θα έχουμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε από κοντά, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι.