Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τουριστικό προϊόν το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Τουριστικό προϊόν το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

0
parelasi-162

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες μετά την αυξημένη προσέλευση Τούρκων, Βουλγάρων και Ρουμάνων επισκεπτών. Τρίβουν τα χέρια τους οι καταστηματάρχες

Τιμές κανονικές και όχι «αρπαχτές». Έγιναν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο χωρίς όμως αξιοσημείωτες παραβάσεις. Πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία με τιμές… τσουχτερές

Με θετικό πρόσημο ως διοργάνωση και ως οικονομική αποτίμηση περνά στην ιστορία και το φετινό 51ο Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχοντας αποκτήσει όμως και μερικά στοιχεία που κάνουν διακριτή τη διαφορά του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν όχι τόσο αυτή καθαυτή την ταυτότητα του θεσμού όσο την απήχησή του και την δυνατότητα αξιοποίησής του ως τουριστικό προϊόν με εμβέλεια που ξεπερνά τα σύνορα και απευθύνεται στην Βαλκανική αλλά και την Τουρκική αγορά. Αυτό αποδείχθηκε ότι είναι εφικτό ιδιαίτερα φέτος μετά την μεγάλη προσέλευση αυξημένου αριθμού Τούρκων, Βουλγάρων και Ρουμάνων για το τριήμερο της Αποκριάς στην πόλη μας.

Τούρκοι και βούλγαροι έκαναν τη διαφορά…

Κάνουν ταμείο οι καταστηματάρχες της πόλης μας και βρίσκουν τους τζίρους …πεσμένους να καταγράφουν μια μείωση της τάξη του 30% όπως αποτιμά ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ήρθε κόσμος πολύς και φέτος στο τριήμερο της Αποκριάς στην Ξάνθη και απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, κυρίως δε από την Βόρειο Ελλάδα και τις γειτονικές πόλεις και ιδιαίτερα νεολαία ωστόσο τα μαγαζιά της Ξάνθης δεν δούλεψαν μ’ αυτό τον κόσμο. Όπως σημειώνει ο κ. Ιντζές μ’ αυτό τον κόσμο δούλεψαν τα περίπτερα, τα σουβλατζίδικα και οι …φούρνοι και εξηγεί: «Ήρθε πολύς κόσμος αλλά κόσμος φτωχός που δεν είχε να ξοδέψει. Έπαιρναν μπύρες από τα περίπτερα και σουβλάκια και χόρευαν έξω από τα μαγαζιά. Μέχρι και οι φούρνοι που έχουν καφέ δούλεψαν… Λίγοι απ’ αυτό τον κόσμο μπήκαν στα μαγαζιά μας… Εμείς δουλέψαμε με τους Τούρκους και τους Βουλγάρους επισκέπτες μας οι οποίοι και άφησαν λεφτά στην πόλη μας! Αυτοί έκαναν τη διαφορά και θέλω να συγχαρώ το δήμο και όποιον άλλο δούλεψε για να έχουμε επισκέπτες από Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Είναι κάτι που πρέπει να το επιδιώξουμε και να το μεγεθύνουμε. Το καρναβάλι μας έχει δυνατότητα για τουριστική αξιοποίηση». Το γεγονός αυτό που έγινε ιδιαίτερα φέτος τόσο διακριτό δίνει άλλη προοπτική στον θεσμό και στην πόλη.    

Τιμές κανονικές και όχι «αρπαχτές»

Αναφορικά με τις τιμές και εν γένει την παροχή υπηρεσιών από τα μαγαζιά της πόλης ο κ. Ιντζές υποστηρίζει πως οι τιμές δεν ήταν διογκωμένες αλλά όλοι πουλούσαν με τιμές τιμοκαταλόγου: «Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και «αρπαχτής». Από τα 150 μαγαζιά της πόλης μόνο 5 έβαλαν είσοδο 10 ευρώ αλλά είχαν DJ, ηχεία, φώτα. Είχαν δηλαδή επιπλέον έξοδα γι αυτό και έβαλαν είσοδο. Όμως η επιλογή αν θα δώσει ή όχι τα 10 ευρώ και τι θα πάρει είναι στην ευχέρεια του καθενός».

Έγιναν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο χωρίς όμως αξιοσημείωτες παραβάσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας έγιναν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο Εμπορίου – Υγειονομικό – Κτηνιατρικής,.. Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής που ήταν επικεφαλής του κλιμακίου κ. Τέγος ελέχθησαν 16 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς όμως να διαπιστωθούν αξιοσημείωτες παραβάσεις ούτε σε τιμές ούτε στην ποιότητα και την υγιεινή των τροφίμων. Έλεγχοι επίσης για τσιγάρο και αλκοόλ σε ανήλικους έγιναν και στα καφέ – μπαρ από την Αστυνομία χωρίς επίσης να διαπιστωθούν παραβάσεις. Το αντίθετο συνέβη στο πλανόδιο εμπόριο όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο παράνομους πλανόδιους μικροπωλητές.  

Πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία με τιμές… τσουχτερές

Σ’ ότι αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων για το τριήμερο της Αποκριάς. Σύμφωνα με έρευνα του «Ε» άγγιξε το 100% και οι τιμές στα ξενοδοχεία κυμάνθηκαν από 90 – 145 ευρώ ενώ ένα μόνο ξενοδοχείο της πόλης είχε τιμή δωματίου 50 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…