Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τελεσίγραφο ΠΕΔ ΑΜ-Θ προς Κυβέρνηση για το προσφυγικό

Τελεσίγραφο ΠΕΔ ΑΜ-Θ προς Κυβέρνηση για το προσφυγικό

0
amth-ped

«Οκτώ ημέρες αντέχουμε μόνοι μας, ούτε μέρα παραπάνω» τονίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον της παντελούς κρατικής απουσίας

Συγχαρητήρια και υπερηφάνεια για την αλληλεγγύη των κατοίκων της Περιφέρειας

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Ξάνθης για το προσφυγικό. Μια κοινή πρωτοβουλία της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία συμμετείχαν, υπό τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες και οι πέντε Δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, όπως επίσης και ο εμπλεκόμενος, λόγω ύπαρξης κέντρου φιλοξενίας εκεί, Δήμαρχος Παγγαίου, κ. Αναστασιάδης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την υφιστάμενη κατάσταση από τις προσφυγικές ροές, αλλά και ο προγραμματισμός των τόπων και τρόπων βοήθειας για την λειτουργία συγκεκριμένων κέντρων φιλοξενίας. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ: «Οι διαπιστώσεις, που είναι οριζόντιες, είναι ότι ενώ οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην περίπτωση της Καβάλας, ευρισκόμενες προ τετελεσμένου γεγονότος, ανέλαβαν να καλύψουν το μέρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, σήμερα βρίσκονται απέναντι σε ένα κράτος το οποίο σφυρίζει παντελώς αδιάφορα. Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπήρξε συνεισφορά ούτε ένα ευρώ από πουθενά». Όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να προστατέψει μόνο τους πρόσφυγες, με πολλούς κατοίκους της Περιφέρειας να έχουν βιώσει στο παρελθόν την προσφυγιά, αλλά ταυτόχρονα θέλει να προστατέψει και την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής και των κατοίκων της.

Αταξία, έλλειψη προγραμματισμού και σχεδίου

Ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή αντιμετώπιση της κατάσταση μέσα σε ‘’κανόνες’’ αταξίας, χωρίς να υπάρχει ένα πλαίσιο για το ποιος έχει την ευθύνη και το ποιος είναι εκείνος που πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά. «Η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι πάντες είμαστε εδώ αλλά έχουμε τα όριά μας και τα όριά μας είναι σαφή. Είναι μέχρι εκεί που αντέχουμε. Μέχρι εκεί που δεν θα μας μπλέξουν σε καταστάσεις λόγω της έλλειψης προγραμματισμού, σχεδίου και αταξίας η οποία υπάρχει, εξάλλου δεν έχουμε θεσμική υποχρέωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενδεχόμενο να έρθουν πρόσφυγες στην Θράκη, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, με μοναδική παρουσία τους μετανάστες που προσκομίζονται προσωρινά στα κέντρα κράτησης.

Ευ. Λαμπάκης: «Δεν έχουμε όρια ανθρωπιάς, αλλά οικονομικά όρια»

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης δήλωσε ότι οι θεσμικοί φορείς της Περιφέρειας συναντήθηκαν ώστε με ανθρωπιά να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο πρόβλημα ανθρωπιστικής υφής. «Άσχετα από το που βρίσκονται αυτοί οι χώροι συγκεντρώσεως, αν είναι δηλαδή μόνο στην Ανατολική Μακεδονία, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες της Θράκης θα μείνουν αμέτοχοι», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι υπάρχουν σαφή όρια. «Υπάρχουν όρια. Όχι όρια ανθρωπιάς, αυτά είναι ανεξάντλητα γιατί πραγματικά ξέρουμε εδώ στην Περιφέρειά μας για την προσφυγιά, αλλά οικονομικά όρια και όρια των εθελοντών, οι οποίοι προσπαθούν υπερκεράζοντας τις ανθρώπινες δυνάμεις». Με απογοήτευση ανέφερε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα απουσίαζε ένα κράτος με όλες τις δομές του από ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. «Οκτώ ημέρες από ότι διαπιστώσαμε εδώ αντέχουμε. Το έγγραφο θα φύγει προς την Διυπουργική αλλά και προς τον κ Τσίπρα» τόνισε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι μετά τις οκτώ μέρες θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη η Κυβέρνηση.

Κ. Ζαγναφέρης: «Είμαστε περήφανοι για τους κατοίκους της περιοχής μας»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, στάθηκε στην μεγάλη εθελοντική προσφορά των κατοίκων της ΑΜ-Θ, τονίζοντας ότι νιώθουν όλοι υπερήφανοι γι’ αυτούς, αφού αποδέχθηκαν το γεγονός της παρουσίας των προσφύγων, αλλά και αποδείχθηκαν αλληλέγγυοι στην πράξη. «Θα έλεγα ότι έχουμε τους καλύτερους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα ήδη δεχόμαστε συγχαρητήρια για την ηθική αλλά και υλική υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής μας που ξεπερνά κάθε προσδοκία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…