Σχόλια 22/03/16

0
Αντί για την Ελπίδα που περιμέναμε, τώρα μας λένε ότι έρχονται κι άλλα… χειρότερα!


Έγινε η διανομή
Με κομβόι φορτηγών πήγαν στην Ειδομένη στους πρόσφυγες τα είδη που συγκέντρωσαν οι Βακουφικές Επιτροπές της ορεινής μειονοτικής περιοχής.
Συγκεκριμένα, γέμισαν ένα μεγάλο φορτηγό και οκτώ μικρά και τα μεν φάρμακα τα έδωσαν στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, τα δε υπόλοιπα μοίρασαν τα μέλη της ομάδας στους ίδιους τους πρόσφυγες του καταυλισμού.
Περιττό βέβαια να επισημανθεί το εύρος των συναισθημάτων που έζησαν και μετέφεραν στα χωριά τους οι άνθρωποι που πήγαν τα είδη πρώτης ανάγκης.
Γ.Δ.


Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά, με δράστες μέλη του Ισλαμικού Κράτους, σηματοδοτεί πλέον ξεκάθαρα κάτι: Ότι η τρομοκρατία μεταφέρεται στις πόλεις.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μετά το Παρίσι, μια άλλη μεγάλη πόλη. Και μάλιστα μουσουλμανική. Για να επιβεβαιωθεί πως η τρομοκρατία είναι πάνω και πέρα από θρησκείες. Η καταδίκη μας στη νέα τυφλή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι δεδομένη, διότι σ’ αυτές τις επιθέσεις τα θύματα είναι τυχαία και αθώα άτομα που απλά βρέθηκαν σ’ εκείνο το σημείο.
-Λυπηρό και καταδικαστέο.
Γ.Δ.


Καθαρές κουβέντες
Χωρίς μισόλογα και χωρίς να κρύβουμε την αλήθεια, θα πρέπει να πούμε πως η προσφυγική κρίση που βιώνει η χώρα μας θα διαρκέσει χρόνια. Ας μην έχουν οι πολίτες ψευδαισθήσεις. Ας μην πιστεύουν ότι σύντομα θα τελειώσει αυτός ο κύκλος. Δυστυχώς όχι.
Θα απαιτήσει χρόνια, θ’ απαιτήσει κι άλλες πονεμένες ιστορίες με θύματα μετανάστες. Κι αυτό, γιατί δεν λύνουν οι ΗΠΑ κυρίως την υπόθεση «Συρία».
Εξάλλου, λίγο τους ενδιαφέρει. Είναι πολύ μακριά η Αμερική για να πάνε εκεί με φουσκωτά οι πρόσφυγες. Ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δίπλα.
Γι’αυτό, ας είμαστε έτοιμοι για την αλήθεια.
Γ.Δ.


Όλοι μαζί
Όλα καλά πήγαν την Παρασκευή το βράδυ στο Ελισσώ με την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας. Κόσμος, χαμόγελα, αισιοδοξία για το μέλλον και θετικές δημοσκοπήσεις. Όταν η ομάδα πετάει και τα στελέχη είναι αισιόδοξα, λείπουν οι γκρίνιες και υπάρχει συσπείρωση.
Έτσι, με εμφανή ικανοποίηση ήταν οι φερόμενοι ως Μητσοτακικοί και οι Καραμανλικοί. Σε χωριστά τραπέζια μετά το τέλος της συνεδρίασης έπιναν τα ποτά τους μεν, με θετικό όμως πρόσημο δε. Από δίπλα και η παρέα του Αλέκου Κοντού και αυτή του δημάρχου.
Όλοι, μια ωραία παρέα.
Γ.Δ.


Εαρινή Σύναξη Νεοδημοκρατών
Συγκρατημένα αισιόδοξο το κλίμα στην ΝΔ τοπικά, στην πρώτη …εαρινή σύναξή τους μετά την εκλογή του νέου τους προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη με καλεσμένο τον βουλευτή Ηρακλείου και αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Αυγενάκη Ελευθέριο. Είναι το προβάδισμα που δίνουν στην ΝΔ οι δημοσκοπήσεις, είναι η προοπτική για μια θέση στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος που οδεύει προς την εξουσία, είναι ακόμα ακόμα πως …οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ – που λέει και το τραγούδι – πάντως ήταν όλοι εκεί ή σχεδόν όλοι! Πέρα από τον Αλέκο Κοντό και την Γεωργία Ανδρέου το παρών έδωσε ο πρώην βουλευτής Γιώργος Παυλακάκης και βέβαια ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιαννίδης. Πολύ έντονη η παρουσία της μειονότητας που επιβεβαιώνει ότι γίνεται ένας συναγωνισμός- έως και ανταγωνισμό μη σου πω – για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Έτσι είδαμε τον Χατζηγκενέ Ιρφάν, τον Ντελή Γιουσούφ, τον Μουτζαχήντ Ντουκιαντζή, τον Ακήφογλου Μπηρόλ και άλλους. Και μπορεί για το ψηφοδέλτιο να υπάρχει ενδιαφέρον αλλά δεν είναι το ίδιο και για την εκλογή στα όργανα και δη στην ΝΟΔΕ. Ο Γιώργος Ιγνατιάδης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και δεν βλέπω να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από κάποιον… Ένας λόγος πολύ σημαντικός είναι ότι όποιος εκλεγεί θα αναλάβει να σηκώνει και το οικονομικό βάρος των λειτουργικών εξόδων της ΝΟΔΕ (όπως ο κ. Ιγνατιάδης) και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο!
Μ.Ξ.


Στα …χαρτιά η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε.

Η συμφωνία Τουρκίας Ε.Ε. επετεύχθη αφού τελικά Τουρκία πήρε όλα όσα απαιτούσε σε χρήμα εξασφαλίζοντας και την ένταξή της στα επόμενα χρόνια. Αλλά πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Νταβούτογλου, η συμφωνία στην πράξη δεν τηρείται αφού συνεχίζονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά μας. Την ίδια στιγμή που η δική μας κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας προσπαθεί να εκκενώσει την Ειδομένη και να βρει χώρους να στεγάσει 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί μετά το κλείσιμο των συνόρων δημιουργώντας Κέντρα Φιλοξενίας ανά την χώρα έως ότου ξεκινήσει η ιδιότυπη διαλογή – όπως υπαγορεύει η συμφωνία – κι άλλους μεν θα τους στείλει στην Τουρκία και άλλους μέσω της ανθρωπιστικής οδού σε χώρες της Ευρώπης, η Τουρκία σαμποτάρει την συμφωνία. Και σαν να μην έφτανε αυτό και παρά το γεγονός ότι τα πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ πλέουν στο Αιγαίο και παρά τη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. η Άγκυρα κάνει ακόμη μια επίδειξη δύναμης στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Χίο και τη Σκύρο με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους “Τσεσμέ”.
-Αν μην τι άλλο οι γείτονές μας δείχνουν στην Ευρώπη πως αντιλαμβάνονται αυτοί τις …συμφωνίες! Κι αυτό βέβαια πρέπει να συνεκτιμηθεί όταν έρθει η ώρα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. (αν έρθει ποτέ!)…    
Μ.Ξ.


Ευκαιρία για πολλά
Αν μη τι άλλο με δράση και όχι αδράνεια θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις της περιοχής. Και αυτό διαπίστωσαν με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση στην πλατεία Διοικητηρίου, όπου οι 22 εκθέτες είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τους ξανθιώτες και να διαπιστώσουν για μια ακόμη φορά ότι χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια, αφού πολλοί είναι οι ξανθιώτες καταναλωτές που ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι τοπικές επιχειρήσεις.
Κατά γενική ομολογία ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση, που μεταξύ άλλων ανέδειξε και την πρόθεση τοπικών επιχειρήσεων να λάβουν ένα πιο ενεργό ρόλο για την προώθηση της τοπικής αγοράς και την κοινή παρουσίαση προτάσεων και διεκδίκηση αιτημάτων.
Ε.Δ.


Σύσκεψη με δύο προέδρους
Ενδελεχώς συζητήθηκαν τα προβλήματα των πρατηρίων υγρών καυσίμων σε συνάντηση το σαββατοκύριακο, αφού στην Ξάνθη ήταν τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Βενζινοπωλών (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου. Μεταξύ της τοπικής διοίκησης και των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου τέθηκαν ειδικά τα ζητήματα που αφορούν τον εν λόγω κλάδο.
Ε.Δ.


Σκοπιμότητα ή υπερβάλλων ζήλος;
Στα περισσότερα περιστατικά της ζωής υπάρχουν περισσότερες από μία ‘’αναγνώσεις’’ και οπτικές που θα δει κάποιος ένα θέμα. Η αντικειμενικότητα είναι ζητούμενο, αλλά η υποκειμενική ματιά δύσκολη αφήνει ανεπηρέαστη την κρίση μας. Κάπως έτσι μοιάζει να έγινε με την υπόθεση της εκδρομής του 1ου ΓΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλες. Μεγάλος σάλος και άμεση κινητοποίηση από ΕΛΜΕ Ξάνθης, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Υπουργείο Παιδείας γιατί στο θέμα ενεπλάκη το όνομα ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής. Οι μεν κατηγορούν το σχολείο ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση και χρηματοδότηση του ευρωβουλευτή, που πρόσφατα αποβλήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για ρατσιστικές δηλώσεις του κατά των Τούρκων. Το σχολείο από την άλλη κάνει λόγο για μια πάγια τακτική, όπου ο ευρωβουλευτής δεν έχει ουσιαστική σχέση με την εκδρομή, ούτε έρχεται σε επαφή με τους μαθητές, αλλά αναλαμβάνει ως ‘’εξ ονόματος’’ του Ευρωκοινοβουλίου την δράση. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην εκπαιδευτική κοινότητα σε παρόμοια θέματα, αφού δηλώσεις και πράξεις ρατσισμού μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ανήλικους μαθητές, στους οποίους καταβάλλεται προσπάθεια να αποδέχονται το διαφορετικό, ιδίως στην περιοχή μας. Η διεύθυνση του σχολείου, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους καπηλεία της επίσκεψης των μαθητών στις Βρυξέλες. Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι ενώ οι όλες διαδικασίες και τα ονόματα ήταν γνωστά από τον Οκτώβριο, μόλις πριν λίγες μέρες υπήρξαν αντιδράσεις, μετά και το περιστατικό της αποβολής Συναδινού από την ευρωβουλή, με το όνομά του να κάνει τον γύρω της Ευρώπης.
Χ.Δ.


Απουσία κοινωνικής πρόνοιας
Έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, με νεαρή αθίγγανη να περιφέρεται επαιτώντας με ένα μωρό στην αγκαλιά. Την νεαρή, πιθανώς και μητέρα του νεογέννητου μωρού, αντίκρισαν πολλοί Ξανθιώτες στα φανάρια της πλατείας Ελευθερίας χθες το πρωί, όπου περπατούσε ανάμεσα στα αυτοκίνητα ζητιανεύοντας και χρησιμοποιώντας το μωρό ως μέσο πειθούς. Γνωστές πρακτικές, χρόνια προβλήματα, με καμία παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας και των κοινωνικών της υπηρεσιών, που παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν μπορούν να περιορίσουν παρόμοια φαινόμενα. Έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, σε μια λογική που πλέον δεν μας ξαφνιάζει αφού έχει γίνει καθημερινότητα. Μια ακόμη τραγική επιβεβαίωση ότι εν έτει 2016 υπάρχει ένας παράλληλος κόσμος που ζει δίπλα μας, ανάμεσά μας, με την ευαισθησία των περισσοτέρων να εξαντλείται σε μερικά κέρματα, γυρίζοντας το κεφάλι από την άλλη.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…