Σχόλια 18/03/16

0
parelasi16 komotinaioi
550 επιχειρήσεις «μετακόμισαν» το 2016 από την Ελλάδα προς Βουλγαρία. Αντιδρώντας έντονα στο φαινόμενο η κυβέρνηση προβαίνει σε περαιτέρω αύξηση της φορολογίας….


Η Κομοτηνή στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι
Δυναμική και φέτος η παρουσία των Κομοτηναίων γειτόνων στο Καρναβάλι της Ξάνθης, αφού παρέλασαν δεύτεροι με πολυπληθές πλήρωμα και πολύ κέφι. Σε μέσο ενημέρωσης της Κομοτηνής διαβάσαμε κάποια παράπονα που ο συντάκτης απευθύνει από την μια στους συντοπίτες του, θέτοντας την πόλη μας ως παράδειγμα με την διοργάνωση ενός επιτυχημένου Καρναβαλιού, ενώ από την άλλη διατυπώνει παρατηρήσεις για τους δικούς μας επιχειρηματίες που επιβάλλουν αντίτιμο στην… τουαλέτα. Η αναφορά έχει να κάνει με κάποια μαγαζιά, κυρίως μπαρ, που είχαν ‘’είσοδο’’, ενώ ήταν πολλά αυτά στα οποία μπορούσε κανείς να μπει δωρεάν. Παρά τις 44 χημικές τουαλέτες σε διάφορα σημεία της πόλης, και πάλι παρατηρήθηκε το φαινόμενο καρναβαλιστών που ουρούσαν σε διάφορα σημεία αδιακρίτως, κάτι που φαίνεται ότι δύσκολα θα βρει λύση. Είναι μια από τις άσχημες εικόνες του Καρναβαλιού, δυστυχώς.
Χ.Δ.


Το κακό έγινε
Οι εικόνες από την Ειδομένη γενικώς όλες αυτές τις ημέρες μας έφερε στη μνήμη τις δηλώσεις της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, πρώην υπουργός επί των Προσφύγων. Διαπιστώσαμε λοιπόν (και συνεχίζουμε δυστυχώς ακόμη) ότι οι πρόσφυγες ούτε λιάζονται, ούτε εξαφανίζονται.
Βρέχονται και μας τους στέλνουν πίσω κι εμείς ως χώρα ασχολούμαστε με τρίχες.
Συμπέρασμα: Οι εικόνες από την Ειδομένη κι αλλού μας προσβάλλουν ως χώρα και ως λαό.
Όταν όμως το καταλάβουν οι υπεύθυνοι, θα είναι αργά. Διότι τότε το κακό θα έχει γίνει…
Γ.Δ.


Καμιά νέα επένδυση
Δεν είναι υπερβολή και δυστυχώς είναι η αλήθεια. Καμία νέα επένδυση οποιασδήποτε μορφής δεν έγινε στην περιοχή μας. Επένδυση γενικώς και οποιαδήποτε μορφής για ν’ απασχολήσει κόσμο. Ούτε μία.
Έτσι όμως η ανεργία δεν μειώνεται, ο νέος δεν βλέπει προοπτική απασχόλησης, ζει μετέωρος, δεν μπορεί να φτιάξει οικογένεια, να ζήσει φυσιολογικά και με το αίσθημα της προσφοράς και συμμετοχής στην κοινωνία όπου έχει ενταχθεί.
Το πρόβλημα από την έλλειψη απασχόλησης για τους νέους είναι τεράστιο και είναι το σοβαρότερο αυτή τη στιγμή, ενώ λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Άλλος για Βουλγαρία;
Δέκα εταιρείες την ημέρα συστήνονται στη γειτονική μας φίλη Βουλγαρία. Και όλες βέβαια ελληνικής προέλευσης. Παράξενο; Καθόλου. Με την υπερφορολόγηση αλλά και το αυξημένο λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα έναντι της Βουλγαρίας, αναμενόμενο.
Επιχειρηματικά για κάποιους κλάδους, κυρίως στην ένδυση αλλά και αλλού που είναι εντάσεως εργασίας (πολύ προσωπικό) ήταν μονόδρομος η φυγή αυτή. Συν η χαμηλή φορολόγηση βέβαια που έκανε πλέον ευνοϊκά τα πράγματα.
Κι έτσι η Βουλγαρία βγήκε κερδισμένη από την ιστορία αυτή και χαμένη η χώρα μας.
Γ.Δ.


Τα στοιχεία του έργου
Κι επειδή μας ζήτησαν στοιχεία του μεγάλου αυτού έργου, ιδού τα πλέον ενδιαφέροντα αυτού:
Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, μέρος του οποίου είναι ο TAP, είναι ένα από τα πιο σύνθετα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν ποτέ. Με μήκος που υπερβαίνει τα 4.000 χλμ., θα διέρχεται από επτά χώρες και στην κατασκευή του θα συμμετάσχουν περισσότερες από δώδεκα κορυφαίες εταιρείες Ενέργειας. Αποτελείται δε από μεγάλο αριθμό επιμέρους ενεργειακών έργων, συνολικής επένδυσης περίπου 45 δια δολαρίων ΗΠΑ, ήτοι:
•Δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ γεωτρήσεις και υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης αερίου στην Κασπία Θάλασσα.
• Επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό του Σανγκαχάλ στις ακτές της Κασπίας στο Αζερμπαϊτζάν.
• Τρία έργα κατασκευής αγωγών: ο αγωγός Νότιου Καυκάσου (SCPX) – Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, ο αγωγός φυσικού αερίου Ανατολίας (Τrans Anatolian Pipeline – ΤΑΝΑΡ) – Τουρκίας και ο Αδριατικός αγωγός (TAP) – Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία.
• Επέκταση του ιταλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου.
• Δυνατότητες περαιτέρω σύνδεσης με δίκτυα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής, της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Ο αγωγός μήκους περίπου 878 χλμ. θα συνδεθεί με τον ΤΑΝΑΡ στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη νότια Ιταλία. Η επένδυση στο ελληνικό έδαφος εκτιμάται σε 1,5 με 2 δια Ευρώ.


Περί ζεολίθου
Τον θυμάστε τον ζεόλιθο; Και βέβαια θα πουν οι τακτικοί αναγνώστες. Ε, λοιπόν, σας λέμε πως ακόμη δεν αξιοποιήθηκε. Μένει έτσι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση Θρακικού πλούτου, αναξιοποίητη και χωρίς να κερδίζει ούτε το κράτος, ούτε η χώρα και ούτε οι πολίτες.
Λυπηρό; Χίλιες φορές! Αυτοί είμαστε. Διαθέτουμε φυσικό πλούτο και τον αφήνουμε αναξιοποίητο. Και από την άλλη εισάγουμε ζεόλιθο από έξω. Για ένα υλικό που έχει εφαρμογές στη γεωργία, την κτηνοτροφία, στις βιολογικές καλλιέργειες, στη βιομηχανία.
Γι’ αυτό περαστικά μας. Ποτέ δεν θα γίνουμε σωστό κράτος. Θα μείνουμε στα λόγια, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα με το ζεόλιθο Θράκης. Ντροπή.
Γ.Δ.


Με έργα, όχι χρήματα
Οφειλόμενη διευκρίνιση για όσους αυτοδιοικητικούς πίστεψαν ότι θα πάρουν στα χέρια χρήματα από τον ΤΑΡ για να τα χρησιμοποιήσουν αυτοί. Λοιπόν η πρακτική που θα εφαρμοστεί είναι ότι τη χρηματοδότηση έργων και όχι με τη διάθεση ρευστού θα «αποζημιώσει» η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ τους δήμους από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός. Ο κάθε δήμος, αφού αποσαφηνιστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που δικαιούται, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση έργων, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η εταιρεία του αγωγού, η οποία υπενθυμίζεται πως θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 12 εκ. ευρώ. Από τα 12 εκ. ευρώ, το 65% θα διατεθεί για έργα στους δήμους και το υπόλοιπο στην Περιφέρεια ΑΜΘ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Για την αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν, θα συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, έναν εκπρόσωπο της εταιρείας του αγωγού, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργο Παυλίδη και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη.
Γ.Δ.


Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας του Δ. Αβδήρων με δήμο της Γερμανίας
Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας πρόκειται να υπογράψει ο δήμος Αβδήρων με δήμο Λούντβισχάφεν της Γερμανίας. Ήδη έχει προγραμματιστεί να έλθει αποστολή από τον γερμανικό δήμο που αποτελείται από 5 εκπροσώπους του δήμου και 7 πολίτες οι οποίοι και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχειακό κατάλυμα στα Άβδηρα από τις 17 – 22 Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι τη διαμεσολάβηση για την υπογραφή του Συμφώνου για τους δύο δήμους έκανε ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης που κατάγεται από τα Άβδηρα αλλά διαμένει στην Γερμανία και έχει εκλεγεί μάλιστα δημοτικός σύμβουλος στον δήμο αυτόν. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην δήμος Αβδήρων (καποδιστριακός) είχε αδελφοποιηθεί με τον ισπανικό δήμο ADRA επί εποχής Δημήτρη Βουρβουκέλη, ωστόσο έχει ατονήσει ο αδελφικός δεσμός μεταξύ των δύο δήμων.
Μ.Ξ.


Πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στην Έκθεση του Επιμελητηρίου Ξάνθης
Πολλές εκδηλώσεις ετοιμάζει το Επιμελητήριο Ξάνθης εν’ όψει της 3η Έκθεσης που διοργανώνει από την Τετάρτη 30 Μαρτίου έως την Κυριακή 3 Απριλίου στο Αμοιρίδιο. Την Τετάρτη από την 12 έως τις 5 το απόγευμα παρουσία κοινού θα γίνει η παρασκευή της καριόκας από τους 11 Ζαχαροπλάστες της πόλης μας η οποία και θα μπει στο βιβλίο Γκίνες καθώς θα είναι 220 κιλά! Όλη η διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί και ετοιμάζεται να γίνει ένα ντοκιμαντέρ όπου δυο εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού θα αναλάβουν να καταθέσουν τα διαπιστευτήρια της πόλης μας με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Αυτό το υλικό θα αποσταλεί στο Λονδίνο για να αξιολογηθεί από την επιτροπή που κάνει την απονομή του Γκίνες και θεωρείται βέβαιη η απονομή του καθώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον δημοφιλή τραγουδοποιό Κώστα Μακεδόνα ενώ το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι τρεις γνωστοί σεφ θα μαγειρέψουν με τοπικά προϊόντα που εκτίθενται. Τέλος την Κυριακή τελευταία μέρα της έκθεσης η καριόκα θα μοιραστεί στους επισκέπτες της έκθεσης η οποία θα κλείσει με την παρουσίαση βιβλίου γνωστής συγγραφέως της πόλης μας. Να σημειώσουμε ότι – σύμφωνα με πληροφορίες μας – έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον στον επιχειρηματικό κόσμο τόσο να συμμετέχει στην έκθεση όσο και να συμμετέχει στην παρασκευή της καριόκας χορηγώντας τα υλικά της παρασκευής της.
Η προσπάθεια λοιπόν του Επιμελητηρίου της ανάδειξης της επιχειρηματικότητας του νομού μας και των τοπικών προϊόντων ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς…
Μ.Ξ.


Φάρμακα και νοσηλεία μόνο για τους έχοντες;
Ο τομέας της δημόσιας Υγείας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση τα τελευταία χρόνια, που μοιάζει να επιδεινώνεται διαρκώς. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι αφόρητη για γιατρούς και νοσηλευόμενους, με πολλές ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, με συνθήκες που δεν θυμίζουν χώρα της Ευρώπης, αλλά Κέντρα Υγείας χωρών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Με αφορμή το χθεσινό μας δημοσίευμα για την μείωση των τιμών στα φάρμακα, αλλά την ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής για τους ασφαλισμένους, αναγνώστης μας μετέφερε την προσωπική του ιστορία, μαρτυρία που επιβεβαιώνει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται κυρίως οι χρόνια πάσχοντες από διάφορες ασθένειες. Συνταξιούχος του ΟΓΑ, με σύνταξη που μετά βίας φτάνει τα 400 ευρώ, αναγκάζεται να πληρώνει περίπου 250 ευρώ τον μήνα σε φάρμακα. Κατανοεί κανείς την δυσχερή θέση ανθρώπων όπως ο προαναφερόμενος, που καλούνται να καλύψουν με το υπόλοιπο της σύνταξης όλες τις άλλες ανάγκες τους. Αστειευόμενος, μάλιστα, ο ίδιος για να ξορκίσει την κακή του τύχη, κατέληξε ότι μάλλον με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα μειώσει τους συνταξιούχους, για να επέλθει η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων. Ευτυχώς μας έχει μείνει το χιούμορ, ως αντίδοτο στις τόσες δυσκολίες της ζωής, αν και σιγά-σιγά μοιάζει να στερεύει κι αυτό.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Τουρισμός Υγείας Ι Στο επίπεδο του Τουρισμού Υγείας, υπάρχει και αυξάνεται χρόνο τον χρόνο…