Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην Ξάνθη η μεγαλύτερη καριόκα στον κόσμο βάρους… 383 κιλών

Στην Ξάνθη η μεγαλύτερη καριόκα στον κόσμο βάρους… 383 κιλών

0
karioka-giness

Ολοταχώς για το ρεκόρ Γκίνες και το Ρίο ντε Τζανέιρο οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης που ξεπέρασαν ακόμη και τις δικές τους προσδοκίες

Παρουσιάστηκε επίσημα χθες η γιγάντια καριόκα που θα διανεμηθεί στους επισκέπτες το πρωί της Κυριακής

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια των ζαχαροπλαστών της Ξάνθης, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρωί της Τετάρτης στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Όπως είχαν θέσει ως στόχο οι 9 ζαχαροπλάστες και δύο αρτοποιοί που συμμετείχαν στο εγχείρημα, παρασκεύασαν επί τόπου την μεγαλύτερη καριόκα στον κόσμο, βάζοντας ‘’πλώρη’’ για την κατάκτηση του ρεκόρ Γκίνες. Πρόκειται για μια γιγάντια καριόκα που παρασκευάστηκε με αγνά υλικά, αλλά κυρίως με την αγάπη και το μεράκι των «μαστόρων» της Ξάνθης, που δούλεψαν σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας για 4,5 ώρες.

Στ. Αρσενίου: «Ξεπεράσαμε τους υπολογισμούς και οδεύουμε για το Ρίο»

Όπως δήλωσε ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας πιστοποίησης της καριόκας Ξάνθης και προώθησής της μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας φέτος το καλοκαίρι, ο γνωστός ζαχαροπλάστης Στέλιος Αρσενίου: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την προσπάθεια αυτή και πρώτον η αύξηση των πωλήσεων. Μετά από αυτό το γλυκό οι πωλήσεις θα λειτουργήσουν στα καταστήματα πολλαπλασιαστικά και ευεργετικά. Παρά τους αρχικούς υπολογισμούς για μια καριόκα βάρους 220 κιλών, το μεράκι, η αγάπη του κόσμου και η απλοχεριά των προμηθευτών αλλά και η αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, μας έδωσε την δύναμη να κάνουμε κάτι περισσότερο». Όπως ανέφερε ο ίδιος κατά την διάρκεια παρασκευής της, το μήκος είναι 5,20 μέτρα και η κορυφή του τόξου από τη βάση απέχει 2,70 μέτρα. «Ο στόχος για το ρεκόρ Γκίνες είναι εκ προοιμίου επιτυχής», σημείωσε ο κ. Αρσενίου, αφού δεν υπάρχει άλλο τέτοιο εγχείρημα πουθενά. «Γίνεται στην Ξάνθη, στην πόλη που γεννήθηκε η καριόκα, σε μια χρονιά που η Ξάνθη θα επιδιώξει μετά από την κατασκευή αυτή και μετά από μια σειρά ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί να πάει το γλυκό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μετά τα όσα διαδικαστικά θα συμβούν στις 20 Απριλίου στη Αρχαία Ολυμπία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ζυγαριά… αυτοκινήτων η καριόκα μαγνητοσκοπήθηκε λεπτό προς λεπτό

Σύμφωνα με τον κ. Αρσενίου το ρεκόρ έχει κατακτηθεί ήδη, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε δύο περίπου εβδομάδες. Όλη η διαδικασία μαγνητοσκοπήθηκε από τις 12 το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε η παρασκευή της, μέχρι και το τελικό ζύγισμα, για το οποίο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης ζήτησε μπροστά στην κάμερα να πιστοποιηθεί από πολλούς παρισταμένους. Η ειδική ηλεκτρονική ζυγαριά που τοποθετήθηκε σε τέσσερα σημεία κάτω από το μεγάλο τραπέζι χρησιμοποιείται για την ζύγιση αυτοκινήτων που παίρνουν μέρος σε αγώνες και μεταφέρθηκε από την Αθήνα ειδικά για τον σκοπό αυτό με την μεσολάβηση της Αυτοκινητιστικής Λέσχης Ξάνθης και του ΚΤΕΛ Ξάνθης, ώστε να αποτυπώνει με ακρίβεια το καθαρό βάρος της καριόκας.

Το μυστικό της καριόκας Ξάνθης είναι τα αγνά υλικά

«Το μυστικό της καλύτερης καριόκας, της Ξανθιώτικης καριόκας, είναι τα αγνά υλικά και η αγάπη για το αντικείμενο. Η καριόκα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ξάνθη αλλά και για τους ζαχαροπλάστες που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, οι οποίο μάλιστα βρίσκονται δίπλα σε ζαχαροπλάστες γνώστες των μυστικών του εγχειρήματος και του αντικειμένου και έτσι απέναντι σε συναδέλφους από άλλες πόλεις έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της γνώσης», τόνισε ο κ. Αρσενίου, σημειώνοντας ότι: «είμαστε συνάδελφοι που ο καθένας έχει την δική του επιχείρηση, αλλά δώσαμε τα χέρια και ενώσαμε τις προσπάθειές μας αλλά και πάλι δεν μπορώ να μην επικαλεστώ και την υποστήριξη του κ. Μωραΐτη, που κατάφερε να εξαλείψει τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις που υπήρξαν από την αρχή και να καταφέρουμε σήμερα να κάνουμε αυτή την προσπάθεια που είμαι βέβαιος ότι θα χαρακτηριστεί επική».

Κράτησαν… μυστική την συνταγή οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης

Παρόντες στην διαδικασία και δύο επιθεωρητές πωλήσεων της εταιρείας ΙΟΝ, που προσέφερε την σοκολάτα που χρησιμοποίησαν με μαεστρία οι ζαχαροπλάστες. Οι ζαχαροπλάστες δεν έκαναν γνωστές τις ακριβείς ποσότητες υλικών που χρειάστηκαν, αλλά πληροφορηθήκαμε ότι η καριόκα περιέχει τουλάχιστον 60 κιλά καρύδια. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν είναι οι εξής: Αρτοποιία «Ηρακλής», Ζαχαροπλαστείο «Fresh co.», Ζαχαροπλαστείο «Γλυκιά Γωνιά» – «Το Σιρόπι», Ζαχαροπλαστείο «Γλυκοπωλείον», Ζαχαροπλαστείο «Ο Νίκος», Ζαχαροπλαστείο «Παπαπαρασκευά», Ζαχαροπλαστείο «Ρόϊδος», Ζαχαροπλαστείο «Σεφάμ», Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο», Παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο «Βυζάντιο» – «Βυζαντινός Φούρνος», Φούρνος «Αμπεριάδη».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…