Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα “Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές” το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

“Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές” το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

0
stomatiki ygeia paidi

Καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 20 Μαρτίου από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Σημαντικές ασθένειες και διαταραχές του σώματος μπορούν να διαγνωστούν μέσα από την εξέταση της στοματικής κοιλότητας

Την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που θέσπισε η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI), γιορτάζουν την Κυριακή 20 Μαρτίου οι απανταχού οδοντίατροι και φίλοι της υγιούς στοματικής κοιλότητας. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι: «Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές».

Νόσοι του στόματος μπορεί να έχουν σχέση ή να επιβαρύνουν γενικές νόσους

Είναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές. Όπως επίσης υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα -φλεγμονές) που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς κλπ

Αυτό που η οδοντιατρική κοινότητα θέλει να τονίσει στο φετινό εορτασμό είναι ότι η στοματική κοιλότητα είναι μία περιοχή του σώματος στην οποία είναι δυνατόν να εκδηλωθούν συμπτώματα γενικών νόσων. Αρκεί μια προσεκτική εξέταση και παρακολούθηση του στόματος και ένας Οδοντίατρος είναι σε θέση να διαγνώσει διατροφικές ελλείψεις και διαταραχές, νόσους και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, μέχρι τραυματισμούς και καρκίνο του στόματος. Με αυτό τον τρόπο ο Οδοντίατρος μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη νόσων και την προαγωγή της γενικής υγείας.

Συνεχής η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη στοματική υγεία

pantazopoulos andreas«Η υγεία του στόματος συνδέεται με την υγεία του υπόλοιπου σώματος και γι’ αυτό δεν πρέπει να την αμελούμε», σημειώνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ανδρέας Πανταζόπουλος, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας. Εξηγεί ότι πρόκειται για μια αμφίδρομη και αλληλένδετη σχέση, αφού ενδεχόμενες φλεγμονές στο στόμα μπορεί να συνδέονται και με άλλες ασθένειες του σώματος.

Σημειώνει επίσης ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μαζί με τους κατά τόπος συλλόγους συμβάλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω προγραμμάτων αγωγής υγείας σε σχολεία και στοχευμένα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πώς η στοματική μας υγεία έχει επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία και ευεξία;

-ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Οι παθήσεις των ούλων επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων και πλάκας στην κυκλοφορία του αίματος από αυτή που συμβαίνει όταν τα ούλα είναι υγιή. Τα βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα μας περιέχουν μια θρομβοφιλική πρωτεΐνη που φαίνεται ότι θρομβώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες μας, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο του εγκεφαλικού και των καρδιοπαθειών.

-ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Οι παθήσεις των ούλων μπορούν να συνδεθούν με τον σακχαρώδη διαβήτη και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών του.

-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Οι παθήσεις των ούλων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρών νεογνών

-ΝΟΣΟΣ ΑLZHEIMER

Οι φλεγμονώδεις ουσίες που απελευθερώνονται από τη μόλυνση των ούλων έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να ενοχοποιείται για τη Νόσο Αlzheimer

-ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Οι στοματικές λοιμώξεις μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας.

-ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ/ΝΕΦΡΩΝ

Τα νοσήματα του περιοδοντίου ενδέχεται να συνδέονται με γαστρεντερικούς και παγκρεατικούς καρκίνους.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…