Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο απόηχος των αγροτικών μπλόκων στην Ξάνθη

Ο απόηχος των αγροτικών μπλόκων στην Ξάνθη

0
agrotes-nestos

Υποχώρησαν μπροστά στην απλή δέσμευση του Πρωθυπουργού για το αφορολόγητο – Με σκυμμένο το κεφάλι και προδομένοι θεωρεί ότι αποχωρούν ο Θ. Λουκμακιάς

Θετικά αποτιμά την συμμετοχή που υπήρξε στην ΑΜ-Θ ο Κ. Δαλάτσης, το κοινό μέτωπο και την συμμετοχή νέων αγροτών με προσδοκία για αλλαγές του συνδικαλιστικού μετώπου

Εικόνα άτακτης υποχώρησης και ασυνεννοησίας είχε η αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου της χώρας τα τελευταία χρόνια. Οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και την φορολόγηση των αγροτών που διήρκεσαν σχεδόν 40 μέρες με 68 μπλόκα σε όλη την χώρα ολοκληρώθηκαν απότομα μετά την συνάντηση των αγροτοσυνδικαλιστών από το μπλόκο της Νίκαιας, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη. Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής του αγροτικού αγώνα, αναστέλλουν μεν τις κινητοποιήσεις τους με αποχώρηση από τα μπλόκα, προειδοποιώντας ωστόσο με ανακοίνωσή τους, ότι θα βρίσκονται στις επάλξεις για την συνέχιση του αγώνα υπό άλλη μορφή.

Θα επανέλθουν με συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Μέλη της επιτροπής αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας διαβεβαίωσαν ότι οι αγρότες θα βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι θα επανέλθουν με συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση από τα μπλόκα απλά έκλεισε ένα κύκλο αντίδρασης. Την διαβεβαίωση ότι αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την Κυβέρνηση, έστω με τις μικροελαφρύνσεις που συμφωνήθηκαν, θα επανέλθουν δυναμικά με παρουσία στο Σύνταγμα εξέφρασε και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης, Θανάσης Λουκμακιάς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις αυτές, δεν σημαίνει όμως ότι αποχωρώντας από τα μπλόκα παραδίδουμε και τα όπλα. Όταν οριστεί η ψήφιση του ασφαλιστικού στις 10 με 12 Μαρτίου θα είμαστε και πάλι στο Σύνταγμα για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, δίνοντας ακόμη πιο δυναμικό παρών από τις προηγούμενες συγκεντρώσεις μαζί με τους πολίτες όλης της χώρας, όπως έχουμε συμφωνήσει».

Θ. Λουκμακιάς: «Φεύγουμε με σκυμμένο το κεφάλι και προδομένοι»

Ο κ. Λουκμακιάς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι προδόθηκαν από μερικούς αγροτοπατέρες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Παρότι την προηγούμενη εβδομάδα δεχθήκαμε ισχυρές πιέσεις για να αποχωρήσουμε, μαζί και με την προειδοποίηση της Αντιεισαγγελέως Εφετών του Αρείου Πάγου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στους αποκλεισμούς της Εφορίας, της ΠΕ Ξάνθης και του Τελωνείου, κάτι που οι άλλες πόλεις της ΑΜ-Θ έκαναν μετά από εμάς. Προσωπικά θεωρώ ότι φύγαμε από τα μπλόκα με σκυμμένο το κεφάλι και προδομένοι από κάποιους αγροτοπατέρες, όπως είναι ο κ. Μπούτας και ο κ. Σιδηρόπουλος. Με τέτοια πρόσωπα και τέτοιες νοοτροπίες δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε τίποτα». Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις και την συμμετοχή των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα στην ΑΜ-Θ σημείωσε ότι έκαναν τον αγώνα τους τίμια και χωρίς φασαρίες, τονίζοντας ότι ακόμη και στον αποκλεισμό στην Εφορία σκούπισαν τον εξωτερικό χώρο πριν αποχωρήσουν. Ο κ. Λουκμακιάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, Ευάγγελο Γκίκα, για την συνεργασία που είχαν αυτό το διάστημα ώστε να αποφευχθούν επεισόδια.

Κ. Δαλάτσης: «Φύγαμε με υποσχέσεις, αναμένουμε να δούμε αν θα τηρηθούν»

Ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, δήλωσε στο «Ε» ότι οι αγρότες αποχώρησαν αποδεχόμενοι τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, αναμένοντας όμως να δουν αν αυτές θα μεταφραστούν και σε πράξεις. «Φυσικά και δεν πετύχαμε να γίνουν δεκτά όλα αυτά που ζητάμε, αλλά αν η Κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα είναι ένα θετικό βήμα. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τις φοροελαφρύνσεις που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα, προκρίνοντας το πάγιο αίτημά μας για ξεκαθάρισμα στον χώρο των παραγωγών. Θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γίνει σαφής διαχωρισμός σε αγρότες που παράγουν και σε αυτούς που το έχουν ως πάρεργο», δήλωσε ο κ. Δαλάτσης, εξηγώντας ότι ο αγροτικός τομέας έχει επωμιστεί δυσανάλογα τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από την κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια για πλαστά τιμολόγια και ‘’μαϊμού’’ αποζημιώσεις. «Ασφαλώς και δεν θα πρέπει να επιδοτούνται και να αποζημιώνονται το ίδιο αγρότες που έχουν κάποια μόνιμη δουλειά και την ασφάλεια του μισθού τους, ενώ ένας αγρότης που ζει αποκλειστικά από την γη είναι στο έλεος μιας αποτυχημένης σοδειάς», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ελπίδα από την συμμετοχή νέων αγροτών που θα φέρουν αλλαγή στον αγροτικό συνδικαλισμό

Ο κ. Δαλάτσης στάθηκε στα θετικά συμπεράσματα από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις, τα οποία συνόψισε στο ενιαίο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην ΑΜ-Θ, αλλά κυρίως στην συμμετοχή νέων σε ηλικία αγροτών. «Στον αγώνα συμμετείχε νέος κόσμος που στρέφεται τα τελευταία χρόνια από ανάγκη στην γεωργία, δημιουργώντας όμως ελπίδες για αλλαγές στον αγροτικό συνδικαλισμό μέσα στα επόμενα χρόνια. Νέα άτομα με φρέσκιες ιδέες και αντιλήψεις, που επιθυμούν το ξεκαθάρισμα στον χώρο, όπως αυτό που πρεσβεύουμε εδώ και χρόνια: όποιος θέλει να μπει στο επάγγελμα, θα κάτσει στο θρανίο. Να αποκτήσει πιστοποίηση και τις απαραίτητες γνώσεις», τόνισε ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης. Αναφορικά με το συμπαγές μέτωπο που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Δαλάτσης σημείωσε ότι έγιναν πολύ θετικά βήματα: «Γίναμε πραγματικά μια ομάδα, κατεβήκαμε με συγκεκριμένες προτάσεις που συζητήσαμε με εργατολόγους, και ουσιαστικά αυτά που παρουσίασε ο κ. Μπούτας στον κ. Τσίπρα ήταν υιοθέτηση των δικών μας προτάσεων. Ευελπιστούμε να μπούμε μπροστά σαν ΑΜ-Θ, να ακουγόμαστε πλέον και να μας ακολουθούν και να πάψουμε να ακολουθούμε τους άλλους». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σκέψη για την δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …