Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Υπό «άνθηση» το λαθρεμπόριο καπνού στην ΑΜ – Θ

Υπό «άνθηση» το λαθρεμπόριο καπνού στην ΑΜ – Θ

0
kapnos-lathremborio

Έβγαλε «λαγούς» το «κυνήγι» της αστυνομίας και στους τρεις νομούς Ξάνθης – Ροδόπης Καβάλας. 2 συλλήψεις στην Ξάνθη

Συνελήφθησαν 5 άτομα στους αντίστοιχους νομούς και κατασχέθηκαν 6 κιλά λαθραίου καπνού, 1.727 πακέτα τσιγάρα και 119 φαρμακευτικά δισκία

«Λαβράκια» έβγαλε η συντονισμένη επιχείρηση «σκούπα» με στόχο τη ν πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας

Συνελήφθησαν 5 άτομα στους αντίστοιχους νομούς. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές η «επιχείρηση» έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων σ’ όλη την περιφέρεια και συνεχίζει να αποδίδει και αυτή! Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 6 κιλά λαθραίου καπνού, 1.727 πακέτα τσιγάρα και 119 φαρμακευτικά δισκία. Σε βάρος τους σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παραβάσεις των νόμων περί τελωνειακού κώδικα, περί ειδικού φόρου κατανάλωσης και περί ναρκωτικών κατά περίπτωση.

Έβγαλε «λαγούς» το «κυνήγι» της αστυνομίας και τους τρεις νομούς

Αναλυτικά σύμφωνα με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης : Συνελήφθησαν την Πέμπτη 17-3-2016, στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας 67, 66, 60, 46 (άντρες) και 62 (γυναίκα) ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις των νόμων περί τελωνειακού κώδικα, περί ειδικού φόρου κατανάλωσης και περί ναρκωτικών κατά περίπτωση.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, στο Αρσάκειο Ροδόπης, οι αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, συνέλαβαν τον 60χρονο, διότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν, σε δύο οικίες του, εντόπισαν συνολικά :

•42 συσκευασίες καπνού, συνολικού βάρους 2.100 γραμμαρίων, για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί

•81 πακέτα τσιγάρα, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί

•1 συσκευασία με 200 τσιγάρα, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί

•119 δισκία του φαρμακευτικού σκευάσματος ΧΑΝΑΧ

•το χρηματικό ποσό των 3.560 ευρώ

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, στη Βέννα Ροδόπης, οι παραπάνω αστυνομικοί συνέλαβαν τον 46χρονο, διότι κατείχε στο κατάστημα και την οικία του συνολικά 57 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

2 συλλήψεις στην Ξάνθη

Στην τρίτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Ξάνθη, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, συνέλαβαν την 62χρονη, διότι την εντόπισαν να κατέχει με σκοπό την πώληση 298 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Στην τέταρτη περίπτωση, λίγη ώρα αργότερα, στην Ξάνθη, οι παραπάνω αστυνομικοί, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 66χρονο, διότι κατείχε, επίσης, με σκοπό την πώληση, 1.291 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Δυο συλλήψεις στην Καβάλα – Το έκαναν συστηματικά οι δράστες

Στην πέμπτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Καβάλα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, συνέλαβαν τον 67χρονο, διότι κατείχε στην οικία του με σκοπό την πώληση πέντε (5) συσκευασίες με καπνό, συνολικού βάρους 4.290 γραμμαρίων, για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει έναν ακόμη 57χρονο ημεδαπό, ο οποίος όπως προέκυψε, προμήθευσε τον 67χρονο με την παραπάνω ποσότητα καπνού.

Σημειώνεται ότι οι δύο (2) δράστες, ηλικίας 66 και 60 ετών έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

•47 συσκευασίες με καπνό, συνολικού βάρους 6.390 γραμμαρίων.

•1.727 πακέτα τσιγάρα

•1 συσκευασία με 200 τσιγάρα

•119 φαρμακευτικά δισκία

•το χρηματικό ποσό των 3.560 ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση ενήργησαν τα Τμήματα Ασφάλειας Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας.

Σε έξαρση το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καπνού και τσιγάρων λόγω κρίσης

Πρόκειται για ένα καίριο «χτύπημα» σ’ ένα φαινόμενο που είναι σε έξαρση. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο υποδιευθυντής της Α.Δ. Ξάνθη κ. Πασχάλης Γιώρης είναι υπό άνθηση το λαθρεμπόριο καπνού κι αυτό γιατί λόγω κρίσης ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 20 – 30% των καπνιστών έχουν καταφύγει στον καπνό και στα στριφτά τσιγάρα και κάποιοι άλλοι «κυνηγούν» τα ατελώνιστα τσιγάρα. Αυτό βέβαια εκτός από τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος έχει και δυσμενείς επιπτώσεις και στην υγεία των καπνιστών καθώς τα προϊόντα αυτά δεν ελέγχονται και γίνονται συχνά νοθείες με πλείστους κινδύνους για την υγεία των καπνιστών ανεξάρτητα από τις βλάβες που ούτως ή άλλως προξενεί το τσιγάρο. Να υπενθυμίσουμε ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί ο πρώην υπουργός και Διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΕ κ. Α. Κοντός ο οποίος είχε καταθέσει και ερωτήσεις στην Βουλή με στοιχεία ενώ η ΣΕΚΕ έχει αναπτύξει μια σειρά από δράσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καπνού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο συλλήψεις για κλοπές σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη

«Έκαναν φτερά» χρήματα από επιχείρηση της Δράμας και κερματοθήκη από ένα λεωφορείο του ΚΤΕ…