Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η φτώχεια «μαστίζει» την ΠΑΜ – Θ

Η φτώχεια «μαστίζει» την ΠΑΜ – Θ

0
thraki ellada

Η πιο φτωχή στην Ελλάδα, η περιφέρειά μας και στις 20 φτωχότερες της Ε.Ε. – Έχασε 15 μονάδες στο ΑΕΠ!

Ελπίδες από Αναθεώρηση στην κατανομή πόρων μέσα στο 2016 από τα Διαθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. και την ενίσχυση των φτωχότερων περιφερειών

Αποτελεί πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, πως η περιφέρειά μας είναι η φτωχότερη από τις 13 περιφέρειες της χώρας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία το περιφερειακό ΑΕΠ μετρήθηκε στις 53 μονάδες (απώλεια 15 μονάδων σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις) και ακολουθούν η Ήπειρος με 54 μονάδες και η Θεσσαλία με 55 μονάδες. Πρόκειται για μια αρνητική και θλιβερή πρωτιά που αποδεικνύει πως ολοένα και συρρικνώνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής μας και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αποδεδειγμένα βήματα στον τουρισμό και υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα αυτό δεν αποτυπώνεται στην οικονομία η οποία και καταγράφει αρνητική τροχιά. Επίσης ούτε η απορρόφηση σε πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 που έφτασε σε υψηλά ποσοστό όπως 115% και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την εργασία στάθηκε ικανή να αναστρέψει την απώλεια μονάδων ΑΕΠ

Η πιο φτωχή στην Ελλάδα, η περιφέρειά μας!

Αναλυτικά τα στοιχεία:

. Η πιο “φτωχή” ελληνική Περιφέρεια είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με περιφερειακό ΑΕΠ στις 53 μονάδες (απώλεια 15 μονάδων σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις). Δεύτερη φτωχότερη η Ήπειρος με 54 μονάδες και η Θεσσαλία με 55 μονάδες.

. Η Περιφέρεια Κρήτης με προηγούμενο ποσοστό περιφερειακού ΑΕΠ 83 ως προς το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, τώρα εμφανίζει περιφερειακό ΑΕΠ μειωμένο κατά 20 μονάδες, στο 63 και αλλάζει κατηγορία από τη μεσαία (transition) στη χαμηλή (LDR).

. 5 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα) διατηρούνται – παραμένουν στη χαμηλή κατηγορία (LDR).

. 6 Περιφέρειες (Δ. Μακεδονία, Ιόνιων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτης) “κατεβαίνουν” κατηγορία από την μεσαία της “μετάβασης” στη χαμηλή (LDR).

. Η Αττική χάνει εισόδημα αλλά παραμένει στην υψηλή κατηγορία (MDR) και ως η μοναδική ελληνική Περιφέρεια σε αυτή την (υψηλή) κατηγορία.

. Το Νότιο Αιγαίο χάνει 35 μονάδες (η μεγαλύτερη μείωση Περιφερειακού ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη) και “κατεβαίνει” κατηγορία από την υψηλή στη μεσαία.

. Τη μικρότερη μείωση (-9 μονάδες) στην Ελλάδα εμφανίζει το ΑΕΠ της Δ. Ελλάδας που ήταν και παραμένει από τα χαμηλότερα της Ελλάδας.

. Η πιο “πλούσια” Περιφέρεια παραμένει η Αττική με σκορ 102 (ήταν 120), ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 77 μονάδες (με μεγάλη μείωση: ήταν 112), ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα με 64. Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από πέντε περιφέρειες η κάθε χώρα), στην Ουγγαρία (δύο περιφέρειες), στην Ελλάδα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σε μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (30% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (539% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (207%) και το Αμβούργο (206%).

Αναθεώρηση στην κατανομή πόρων – Ενίσχυση των φτωχότερων περιφερειών

Σημειώνεται πως την άνοιξη του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την κατανομή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στα μέλη της Ε.Ε. και τις Περιφέρειες της, όπου θα ληφθούν υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι χώρες (και οι Περιφέρειες) που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα λάβουν πρόσθετους οικονομικούς πόρους, στα πλαίσια της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της πολιτικής συνοχής. Κι αυτό είναι ίσως το μόνο ελπιδοφόρο για την περιφέρειά μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …