Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Λιμνίο της Ξάνθης: παρελθόν, παρόν και μέλλον

Το Λιμνίο της Ξάνθης: παρελθόν, παρόν και μέλλον

0
limnio-katarraktis neromylon

Πώς το γνώρισαν και το έζησαν παλιότεροι Ξανθιώτες και τι μπορεί να γίνει για να… ανθίσει και πάλι

Την δική του ‘’άνθιση’’ αναμένει και ο παλιός νερόμυλος στο ‘’Νησάκι’’

Πριν ένα περίπου μήνα φιλοξενήσαμε κείμενο-παρέμβαση του επίτιμου Δασάρχη Ξάνθης, Ιωάννη Γκεβρέκη, με τίτλο «Λιμνίο του χθες και του σήμερα» (26-1-2016). Στο κείμενό του ο κ. Γκεβρέκης περιγράφει την πορεία του Λιμνίου από τις 4 Οκτωβρίου 1984, όταν και εγκαινιάσθηκε, με την μορφή που το ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Ένα έργο που ομόρφυνε την Ξάνθη, αλλά σταδιακά παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να καταστεί αποκρουστικό για τους περισσότερους Ξανθιώτες, με τον ελλιπή φωτισμό και την εικόνα φθοράς, και να μετατραπεί σε κέντρο συναλλαγών και διατριβής περιθωριακών στοιχείων. Στον χώρο προϋπήρχε πάρκο, το οποίο την δεκαετία του 1950 ήταν προορισμός για μικρούς και μεγάλους, που απολάμβαναν εκεί τον περίπατό τους κάτω από τα σκιερά δέντρα, τις ρομαντικές βόλτες των ζευγαριών ανάμεσα στα ανθισμένα παρτέρια, τα παιχνίδια στην φύση και τα πικ-νικ. Εξάλλου, η ευρύτερη περιοχή ήταν το κέντρο της Ξάνθης στις αρχές του 20ού αιώνα, πριν την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη, με τον αστικό ιστό να εκτείνεται κυρίως στην Παλιά Πόλη και στην συνοικία Σαμακώβ.

Το πάρκο του Λιμνίου μέσα από τις αναμνήσεις της Βικτωρίας Μιχαλοπούλου

limnio-palio louloudiaΑυτές τις όμορφες εποχές της Ξάνθης και της εν λόγω περιοχής μας θύμισε η αναγνώστρια του «Ε», κα Βικτωρία Μιχαλοπούλου, που μοιράστηκε μαζί μας αναμνήσεις αλλά και φωτογραφίες από τα χρόνια της νεότητάς της. Η κα Μιχαλοπούλου, όπως και ο κ. Γκεβρέκης στο ανωτέρω κείμενο, θεωρούν θετική μεν την παρέμβαση του δήμου με την δημιουργία του θεματικού πάρκου, αλλά επιμένουν στην μεγάλη έλλειψη φυτών και λουλουδιών, κάτι που χαρακτήριζε το πάρκο παλιότερα, αλλά και τα περισσότερα πάρκα της χώρας και του εξωτερικού. Σίγουρα, η σημερινή μορφή του πάρκου αντικατοπτρίζει την σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη στην διαμόρφωση εξωτερικών και δημόσιων χώρων. Αυτό όμως δεν αποκλείει τον εμπλουτισμό του με καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια, που με τα χρώματα και τις ευωδίες τους δίνουν μια άλλη ευχάριστη ‘’νότα’’ στον επισκέπτη. «Θυμάμαι το πάρκο να είναι καταπράσινο, γεμάτο με θάμνους, δέντρα, φυτά και λουλούδια που ήταν γεμάτα φύλλα και άνθη σχεδόν όλο τον χρόνο, γιατί είχαν επιλεγεί κατάλληλα, ώστε να μην ανθίζουν μόνο την άνοιξη», περιγράφει η κα Μιχαλοπούλου και μας δείχνει μια φωτογραφία της από το 1957 με την ίδια κυριολεκτικά βουτηγμένη μέσα στα άνθη του πάρκου.

Σημεία χωρίς ίχνος πρασίνου, ξερά κλαδιά και αραιά φυτεμένο γκαζόν

Είναι αλήθεια ότι όταν επρόκειτο να δοθεί σε χρήση το θεματικό πάρκο μετά την τοποθέτηση των παιχνιδιών, ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Ξάνθης πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καλλωπισμού των χώρων πρασίνου. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τότε ότι δεν θα γίνει κάποια άλλη εργασία, αλλά το πάρκο θα παραδοθεί σ’ αυτή την μορφή. Σίγουρα, η σημερινή εικόνα είναι μακράν καλύτερη από την εικόνα εγκατάλειψης που αντικρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πλάι στις όμορφες και καλαίσθητες σύγχρονες κατασκευές να κείτονται στοίβες με ξερά κλαδιά, ντάνες με φύλλα, κομμάτια γης με αραιά φυτεμένο γκαζόν, στοιχεία που μειώνουν την συνολική αισθητική του χώρου. Δυστυχώς, δειλά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια κακόγουστα γκράφιτι με συνθήματα σε πέτρινα τοιχία. Είχε επισημανθεί εξ αρχής ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα φύλαξης του πάρκου, για να μην φτάσουμε να κατηγορούμε ομάδες πολιτών και ταραχοποιών νέων που συνηθίζουν να προβαίνουν σε βανδαλισμούς.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία τότε και τώρα

Η κα Μιχαλοπούλου μας μίλησε ακόμη για τους δύο νερόμυλους της περιοχής, τον ένα στην περιοχή ‘’Νησάκι’’ και τον άλλο εντός του χώρου του Λιμνίου, ιδιοκτησίας Μάρκου Μανέ. Οι δύο μυλωνάδες κατασκεύασαν με δικά τους έξοδα ένα πέτρινο τοιχίο πριν το σημείο που σήμερα βρίσκεται η νέα πεζογέφυρα που ενώνει το ‘’Νησάκι’’ με την συνοικία Σαμακώβ, όπου παλιότερα υπήρχε ξύλινη γέφυρα. Η κατασκευή αυτή δημιουργούσε έναν μικρό καταρράκτη, που σκοπό είχε να προωθεί με περισσότερη ορμή το νερό προς τους δύο νερόμυλους. Μάλιστα, ο καταρράκτης αυτός ήταν και αγαπητός προορισμός για φωτογραφίσεις, όπως μας ανέφερε η κα Μιχαλοπούλου. Η ίδια δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το νέο της ανακαίνισης του νερόμυλου και των κτισμάτων στο ‘’Νησάκι’’, θεωρώντας ότι θα είναι ένα ξεχωριστό στολίδι για την Ξάνθη. Να θυμίσουμε ότι οι ενέργειες που γίνονται για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των χώρων βασίζονται και πάλι σε ιδιωτική πρωτοβουλία, της κας Λυδίας Καρρά, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μια προσπάθεια που το «Ε» στήριξε εξ αρχής. Όπως πληροφορηθήκαμε έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες και αναμένεται η έγγραφη απάντηση της Μητρόπολης Ξάνθης, ώστε να προχωρήσει η οριστική μελέτη και να ξαναζωντανέψει αυτό το φορτωμένο με μνήμες σημείο της πόλης μας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …