Σχόλια 17/02/16

0
Για όσους αμφισβητούν ότι έρχονται ημέρες μέγιστης εθνικής υπερηφάνειας, οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Ρόδο…


Κάνουν δουλειά τα Voucher λέει ο ΟΑΕΔ. Η Κοινωφελής Εργασία;

Σαν αντίδοτο στην διόγκωση της ανεργίας στα χρόνια της κρίσης τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η τωρινή προωθούν επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης. Έτσι γεννήθηκαν τα πολυθρύλητα 5μηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας από την μια και τα Voucher απ’ την άλλη. Και τα δυο έχουν τον ίδιο στόχο αλλά τον προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική. Για παράδειγμα τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας ουσιαστικά «παρκάρουν» για 5 μήνες τους ανέργους στο Δημόσιο και στους φορείς του, οι οποίοι όμως μετά το τέλος του προγράμματος συνεχίζουν να είναι άνεργοι αφού η εργασία τους δεν τους δίνει κάποια προοπτική στην αγορά εργασίας. Αντίθετα τα Voucher έχουν πιο στοχευμένη δράση και κατά συνέπεια είναι πιο αποτελεσματικά γεγονός που παραδέχεται ο ΟΑΕΔ, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωση του αποτιμά θετικά το πρόγραμμα Voucher, «Επιταγή Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» αναφέροντας ότι δύο μήνες μετά την ολοκλήρωσή του, 1.769 ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις δράσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκησης επί συνόλω 8.838 συμμετεχόντων, δεν είναι πλέον άνεργοι, είτε επειδή έχουν προσληφθεί σε θέση εργασίας, είτε επειδή έχουν προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος. Το μετρήσιμο αποτέλεσμα λοιπόν, είναι που κάνει τη διαφορά.

Μ.Ξ.


«Γενιτσαρισμός»

Γενίτσαροι ήταν ως γνωστόν το σώμα ανδρών που είχε δημιουργηθεί από άτομα που προέρχονταν από διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας, ανεξάρτητα θρησκευτικής προέλευσης. Αυτοί λοιπόν, με την εκπαίδευση και την καλλιέργεια μιας οθωμανικής ισλαμικής νοοτροπίας, μεταβάλλονταν σιγά-σιγά σε φανατικούς υπέρ του καθεστώτος στρατιώτες, ενώ με τον καιρό αναλάμβαναν και αξιώματα. Αυτός λοιπόν ο φανατισμός τους για τον αφέντη ονομάστηκε «Γενιτσαρισμός».
Στην εποχή μας ο «Γενιτσαρισμός» προέρχεται από όλους αυτούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πλέον φανατικοί, απέκτησαν και αξιώματα. Και λόγω αυτής της «ανόδου» τους έχουν γίνει οι φανατικότεροι υπερασπιστές και υπηρέτες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα παραδείγματα πολλά. Τοπικά και πανελλαδικά.
Γ.Δ.


Ο Πολιτισμός δεν είναι το φόρτε τους
Πρέπει να το ομολογήσουμε. Οι άρχοντές μας, βουλευτές, δήμαρχοι και υπεράνω αυτών, δεν τα πάνε και ιδιαίτερα καλά με τον Πολιτισμό. Τον θεωρούν ως δευτερευούσης σημασίας συστατικό των υποχρεώσεών τους και ευθυνών. Γι’αυτό και ορίζουν στον τομέα αυτόν ανθρώπους που δεν έχουν καμία άμεση ή έστω έμμεση σχέση μαζί του. Μάλιστα θα λέγαμε πως όχι μόνον δεν έχουν σχέση, αλλά είναι και αρνητικά τοποθετημένοι απέναντί του.
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι διαχειρίζονται τα του Πολιτισμού, χωρίς βέβαια να παράγεται Πολιτισμός. Απλά ξοδεύουν τα χρήματα δεξιά-αριστερά μέσα από μια δική τους αντίληψη που περιορίζεται σε επανάληψη του παρελθόντος, χωρίς νέες ιδέες και όραμα.
Και βέβαια έτσι Πολιτισμός και δεν παράγεται αλλά και δεν καθορίζει την πόλη και το νομό.
Γ.Δ.


Δρόμος χωρίς επιστροφή για την ΕΒΖ
Τους δούλεψαν άγρια τους αγρότες που καλλιεργούν τεύτλα. Αφού τους έδωσαν ψεύτικες πληροφορίες ότι δήθεν το εργοστάσιο Ξάνθης θα επαναλειτουργήσει, όπως και της Ορεστιάδας, που περνάει μεγάλη κρίση.
Γενικώς η βιομηχανία Ζάχαρης περνάει κρίση. Χρωστάει 150 εκ. ευρώ, χρωστάει στους παραγωγούς και βέβαια το κόστος παραγωγής της είναι υψηλό έναντι άλλων χωρών. Έτσι, τα προβλήματα πνίγουν την βιομηχανία, οι λάθος επιλογές το ίδιο, ο κομματισμός και οι υπερβολές.
Η ισχυρή κάποτε επιχείρηση οδηγείται πλέον σε δρόμους χωρίς επιστροφή.
Γ.Δ.


Κίνητρα στις Παραμεθόριες
Απαραίτητα αλλά στοχευμένα προκρίνει ότι πρέπει να είναι τα κίνητρα για την παραμεθόριο ζώνη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Έτσι, ένας μη Θρακιώτης, αλλά βαθύς γνώστης των δεδομένων των επιχειρήσεων στην παραμεθόριο, τάσσεται με δημόσιες δηλώσεις του υπέρ της λήψης στοχευμένων μέτρων και κινήτρων για τις επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.
Ολόκληρη η δήλωσή του δημοσιεύθηκε στο χθεσινό μας φύλλο, αποτελεί δε μία άποψη που με λογική στοιχειοθετεί τα επιχειρήματά της που οφείλει μια πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψιν της.
Γ.Δ.


Μια πρόταση…
Η πρόταση έγινε προς την εφημερίδα μας από συμπολίτη αναγνώστη μας. Είναι ιδιαίτερα προχωρημένη και αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Πρότεινε λοιπόν ο συμπολίτης μας να βάζει σε καράβια μεγάλα η Ελλάδα όλους αυτούς που έρχονται στη χώρα μας και να τους πηγαίνει στις ακτές της Αμερικής! Κι αυτό γιατί η Αμερική είναι η υπεύθυνη για την καταστροφή της Συρίας, της Λιβύης και του Ιράκ. Αυτή δημιούργησε τους Ταλιμπάν, αυτή και τους Τζιχανιστές.
-Ως ιδέα σωστή η πρόταση. Πάσχει όμως στην εφαρμογή της…
Γ.Δ.


Το Sch-exit προ των πυλών
Όλες οι πληροφορίες από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ομονοούν ότι η έξοδος της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Μάλιστα στη Γερμανία, κάποια Μέσα γράφουν ότι Τσίπρας και Μέρκελ έχουν ήδη συμφωνήσει να κρατήσουμε εδώ μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε εναντίον της Μέρκελ, σε αντάλλαγμα τη στήριξή της στο να «μαλακώσει» η πίεση και να μη μειωθούν οι συντάξεις!
Ακόμα κι αν δεν είναι έτσι, και δεν υπάρχει συμφωνία να γίνει η χώρα στρατόπεδο συγκέντρωσης, η απραξία της κυβέρνησης κρίνεται ύποπτη και δημιουργεί ερωτηματικά. Αντί να οργώνει την Ευρώπη διπλωματικά για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, το μόνο που κάνει είναι να προετοιμάζει μοιρολατρικά την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο αυτό. Στην αρχή με τον κ. Μουζάλα, μετά με τον Δραγασάκη και προχθές το βράδυ από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος δήλωσε με πάσα φυσικότητα ότι «θεωρεί δεδομένο πως θα μας κλείσουν τα σύνορα»!
Όλα αυτά τα συγκλονιστικά που γίνονται μα τα παρουσιάζουν επικοινωνιακά ούτε λίγο ούτε πολύ ως φυσικά φαινόμενα, που δεν μπορούν να αποτραπούν και εννοείται ότι δεν δημιουργούν πολιτικές ευθύνες. Απλά συμβαίνουν γύρω και ερήμην μας κι εμείς παρατηρούμε αμέτοχοι περιμένοντας την κακή μας μοίρα…


No news good news…για την ΣΕΚΑΠ
…λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι και ο λόγος για τη ΣΕΚΑΠ που δεν ακούγεται τίποτε σχετικά μ’ αυτή! Κι όντως είναι καλά τα νέα καθώς έχει αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη και εργαζόμενοι και εργοδοσία περνούν μέρες …χαράς και εργασίας. Όλα στο εργοστάσιο πάνε ρολόι, έπαψαν πια οι καυγάδες, οι καταγγελίες, τα δικαστήρια, οι απολύσεις κ.λ.π. και όλοι στην ΣΕΚΑΠ δουλεύουν για να υλοποιήσουν τους στόχους τους και να αυξήσουν την πίτα της στην εγχώρια και ξένη αγορά.
Τελικά η μετάβαση από το συνεταιριστικό παρελθόν στο ιδιωτικό παρόν και μέλλον μπορεί να μην ήταν αναίμακτη αλλά είχε θετικό αποτέλεσμα!
Μ.Ξ.


Άλλο εμείς, για σας λέμε τώρα.
Είναι δύσκολο να ‘’λούζεσαι’’ αυτά που μέχρι και πριν από ένα χρόνο έπραττες ο ίδιος και τα υποστήριζες με θέρμη. Έτσι και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφέρθηκε στις οικονομικές ζημιές που αφήνουν πίσω οι αγροτικές κινητοποιήσεις κάνοντας έναν παραλληλισμό με το κόστος των κινητοποιήσεων του 1997. Η οικονομική ζημιά από τα μπλόκα των 58 ημερών τότε είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές με μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει διακύμανση με φθίνουσα πορεία για τις εξαγωγές, που ουσιαστικά επανήλθαν μετά από 2-3 χρόνια. «Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και δεν μπορούν να αγνοηθούν», είπε ο κ. Μάρδας. Τι λες ρε παιδί μου; Προφανώς, όταν το κόμμα του έπαιρνε κάθε υποκινητοποίηση και την διόγκωνε μετατρέποντάς την σε τεράστιο γεγονός με τραγικές κοινωνικές συνέπειες, δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα και ζημίες. Όταν κατέβαζαν τον κόσμο σε πλατείες, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια όλα ήταν μέλι γάλα. Η βία τότε καταδικαζόταν επιλεκτικά, αλλά δεν ήταν ίδια με την βία που βλέπουμε τώρα. Αυτή είναι κακή βία. Περιμένουν να κατατεθούν, λέει επίσης, τα αιτήματα των αγροτών σήμερα στον πρωθυπουργό, γιατί δεν μπορούν να κάνουν υποχωρήσεις χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις της απέναντι πλευράς. Όλους αυτούς τους μήνες που οι εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεταν συγκεκριμένες θέσεις πού πήγαιναν; Στα… ‘’υπ’ όψιν’’;
Χ.Δ.


Ό,τι δεν ελέγχεται… καταργείται
Το θέμα των αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών φαίνεται ότι θα έχει μέλλον, αφού κάθε νοήμων άνθρωπος θεωρεί βέβαιο ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα προσβληθεί νομικά, είτε στα ελληνικά δικαστήρια, είτε στα ευρωπαϊκά. Όπως ακούστηκε από αρκετούς βουλευτές την Παρασκευή στην Βουλή, όταν και συζητήθηκε η συνταγματικότητα της εκχώρησης άδειας σε 4 μόνο τηλεοπτικά κανάλια, η κυβέρνηση φαίνεται να στοχεύει σ’ αυτό ακριβώς. Στο να μην κλείσει αυτό το θέμα, αλλά να έχει τους σταθμούς σε ένα καθεστώς ‘’ομηρίας’’ για χρόνια, εκβιάζοντάς τους μέχρι να εκδοθεί κάποια τελεσίδικη απόφαση. Μετά τα ψευδή στοιχεία για τους σταθμούς των χωρών της ΕΕ, που ήταν και το ‘’δυνατό χαρτί’’ του αρμόδιου υπουργού κ. Παππά, τώρα ανοίγει τρομακτικά ο κύκλος. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο Νόμου με μητρώο επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ που θα υπάγεται σε κρατικό υπό ίδρυση οργανισμό (να και οι νέες θέσεις εργασίας!) για να μπει τάξη και στο ραδιόφωνο αλλά και στον χώρο του διαδικτύου. Η λογική της κυβέρνησης συμπυκνώνεται σ’ αυτό που ξεστόμισε σε επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Θεωρώ πως βασική παθογένεια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικό-οικονομικών κύκλων μέσω των ΜΜΕ, που δεν είναι Δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζονται ρύθμιση». Μισό αιώνα μετά την χούντα η χώρα πάει μπροστά με… ρυθμίσεις.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …