Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Start ups: Πρόκληση και διέξοδος

Start ups: Πρόκληση και διέξοδος

0
startups-dpth

Μεγάλο ενδιαφέρον και νεανικός παλμός στην εκδήλωση της ΔΑΣΤΑ και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΔΠΘ για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Θεματικές προτεραιότητες, χρηματοδοτικά εργαλεία, πλατφόρμες ενημέρωσης, τρόπος λειτουργίας και οι βελτιώσεις της ΕΕ στο πεδίο των start up παρουσιάστηκαν αναλυτικά

Με μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη τη νεανική παρουσία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τις start up επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΔΠΘ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τέταρτη χρονιά προώθησε αυτή την καμπάνια και πραγματοποίησε περισσότερες από 300 αντίστοιχες εκδηλώσεις με ζωηρό ενδιαφέρον και ενημέρωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και όσα νέα εργαλεία και βελτιώσεις παρέχονται σε αυτή την κατεύθυνση από την ΕΕ. Κύρια στόχευση της Κομισιόν με αυτές τις εκδηλώσεις είναι η στήριξη και προώθηση των περιφερειακών συστημάτων επιχειρηματικότητας και η δικτύωση αυτών των πρωτοβουλιών ανά περιοχή.

Start ups: Διέξοδος, πρόσκληση και περιθώριο ανάπτυξης στην ΑΜΘ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθανάσιος Καραμπίνης που υπογράμμισε την ώθηση, αλλά και το βήμα που δίνει το πανεπιστήμιο με τις δομές του για τις start up επιχειρήσεις και τα σχέδια των φοιτητών του, καθώς και ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης που έκανε λόγο για μία «πρόκληση» που έχει αξιοποιηθεί και στην Περιφέρειά μας, αλλά έχει ακόμη περιθώριο για να εξελιχθεί. Ειδικά, ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα συγκριτικά μειονεκτήματα της δικής μας περιοχής εξαιτίας του επαχθούς φορολογικού συστήματος στη χώρα μας σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες χαμηλού φορολογικού κόστους που ενθαρρύνουν περισσότερο τις επενδύσεις. «Η περίοδος είναι δύσκολη και πρέπει να την ψηλαφίσουμε για να βρούμε διεξόδους και ένας από τους βασικούς πυλώνες σε αυτή την κατεύθυνση είναι η επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο ίδιος ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια, αλλά και για τις εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με το πανεπιστήμιο. Βέβαια, σχολίασε ότι: «αυτό που λείπει είναι να περάσουμε την εφαρμογή αυτής της προσπάθειας στην επιχειρηματικότητα και αυτό γιατί λείπει η εμπιστοσύνη», αλλά και ότι υπάρχει μεγάλο ακόμη περιθώριο εξέλιξης σε αυτή την κατεύθυνση. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του δημάρχου και η Δέσποινα Παρτσαλίδου τονίζοντας τη στήριξη του δήμου στις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλλουν και στην ενίσχυση της ταυτότητας και της δυναμικής της περιοχής.

Το σχόλιο ότι απαραίτητη «μαγιά» για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα είναι η καινοτομία, έκανε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας Πέτρος Σουκουλιάς, που σύστησε στους ενδιαφερόμενους να τη λάβουν σοβαρά υπόψη σε κάθε πρότασή τους και να μην ξεχνούν να προσθέτουν… φαντασία!

Ενημέρωση, δομές προτάσεις και δικτύωση

Για τη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας μίλησε στο κοινό μέσω skype ο Isidro Laso Ballesteros, επικεφαλής του τομέα Start Up Europe που μετέφερε το ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα και την αισιοδοξία που καλλιεργεί αυτή η δικτύωση και έδωσε μερικές πληροφορίες για τις ευκαιρίες που δίνει η ΕΕ, αλλά και όσα βελτιώνει στη διαδικασία ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Τα πεδία προτεραιότητας και στόχευσης της Περιφέρειας, σε ευθυγράμμιση με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιόδου 2014-2020 παρουσίασε ο Παναγιώτης Κουδουμάκης, ενημερώνοντας για τις δράσεις στις οποίες έχει προβεί η ΑΜΘ και με ποια φιλοσοφία και ποια προεργασία καταρτίζει σε αυτή τη φάση τις προσκλήσεις.

Το λόγο πήρε ο αν. πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας Παντελής Μπότσαρης που παρουσίασε την ερευνητική πολιτική του ΔΠΘ, τις δομές υποστήριξης των φοιτητών σε θέματα εκπαιδευτικά και επαγγελματικού προσανατολισμού και εξήγησε πώς το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει ως κυψέλη επιχειρηματικότητας. Ειδικά, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας και την επιτυχία της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ, καθώς και στο αντικείμενο και τις υπηρεσίες της Μονάδας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του πανεπιστημίου.

Ακολούθησε η ομιλία του Άγγελου Μαγκλή, ιδρυτή-VP της Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ με τίτλο: “how to raise money from VCs and Business Angel Networks”, καθώς και εισηγήσεις στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης για τις πρακτικές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με ειδήμονες του είδους σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την υποστήριξη, τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση κ.ά.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…