Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συζήτηση για το αγροτικό στην Γενισέα χωρίς… αγρότες

Συζήτηση για το αγροτικό στην Γενισέα χωρίς… αγρότες

0
agrotiko-pasok

Ο αγροτικός κόσμος απαξίωσε την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με πρόφαση τα μπλόκα στον Νέστο και τις κινητοποιήσεις

Ενδιαφέρουσες προτάσεις και σχεδιασμοί από τον Μ. Γαρδικιώτη, μέλος του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ. Παρών ο Γ.Γ. του κόμματος Στ. Ξεκαλάκης

Στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην Γενισέα βρέθηκαν την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, και ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, μέλος του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ και Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ. Μετά την συνέλευση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κινήματος, ακολούθησε στην Αίθουσα Μουσείου Παραδοσιακών Ενδυμασιών ανοικτή πολιτική συζήτηση με θέμα: «Το αγροτικό θέμα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αιτίες – Προτάσεις – Προοπτικές» με εισηγητή τον κ. Γαρδικιώτη.

Χωρίς αγρότες η συζήτηση για το αγροτικό

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τριάντα περίπου μέλη του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας του κόμματος, ενώ δεν έμεινε ασχολίαστη η απουσία εκπροσώπων του αγροτικού χώρου. Όπως ανέφερε ο γραμματέας της Νομαρχιακής, Χρήστος Αμανατίδης, γνωρίζει ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από άλλους πολιτικούς χώρους, ώστε να αποτραπεί η παρουσία των αγροτών στην συγκέντρωση, αφού τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις ήταν φτηνή δικαιολογία, όπως είπε. Εκφράστηκε η άποψη να μεταβούν στον Νέστο, ώστε να επικοινωνήσουν στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα όλα αυτά που συζητήθηκαν στην αίθουσα, άποψη που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, που δήλωσε αντίθετη με συζητήσεις πεζοδρομίου, αλλά και με τον τρόπο αντίδρασης. «Στηρίζουμε τους αγρότες, αλλά όχι τα μπλόκα», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΠΕ κ. Ξεκαλάκης.

Φωνές για αλλαγή, πέρα από την νοσηρή συντεχνιακή λογική

Στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους παρισταμένους, που κατέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, αλλά και την εμπειρία τους από τα λάθη του παρελθόντος. Μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων, ελάχιστοι νέοι αγρότες, αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, τόνισαν την ανάγκη για αλλαγή στην λογική. Ο κ. Αντώνης Μήτρου τόνισε ότι στο θέμα της φοροδιαφυγής, που αναφέρθηκε αρκετά, υπάρχουν ευθύνες σε όλους, που το ενισχύουν στην πράξη, ακόμη και στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Γενικώτερα, οι περισσότερες τοποθετήσεις είχαν πνεύμα αυτοκριτικής για τα λάθη του παρελθόντος, για την έλλειψη ισχυρών μηχανισμών ελέγχου, ενώ εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή όλων στην σωτηρία της χώρας, χωρίς πολώσεις και συντεχνιακές διαιρέσεις, διαχωρισμούς δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτών, που μόνο κακό έχουν προκαλέσει. Ο κ. Ξεκαλάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το μέλλον του κινήματος, τόνισε ότι επικρατεί μια παραφιλολογία για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα ούτε για το σήμα, ούτε για το όνομα του κόμματος. «Δεν είμαστε κόμμα εξουσίας τώρα, αλλά συνεχίζουμε να μην χρησιμοποιούμε τα κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται σε άνεργους και χαμηλόμισθους. Δεν επιθυμεί να τους ανεβάσει, αλλά να συντρίψει και όλους τους υπόλοιπους προς τα κάτω», τόνισε ο ίδιος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα και τους κατάλληλους ανθρώπους σε κάθε τομέα με γνώση του αντικειμένου τους.

Μ. Γαρδικιώτης: «Ο αγροτικός τομέας πρέπει να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση»

Από την πλευρά του, ο Μενέλαος Γαρδικιώτης ανέφερε ότι αυτές οι συναντήσεις (Χαλκιδική, Πάτρα, Καλαμάτα, Λαμία) και ο διάλογος με τον αγροτικό τομέα έχουν ξεκινήσει πολύ πριν τα πρόσφατα γεγονότα και απλώς συνέπεσαν με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Σε όλες τις άλλες συναντήσεις υπήρξαν παρόντες αγρότες και μάλιστα εκτός ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και η απουσία αγροτών στην Ξάνθη ξένισε τον ίδιο, αποδόθηκε όμως από τον κ. Αμανατίδη σε συγκεκριμένα πρόσωπα της τοπικής πολιτικής σκηνής. Τόνισε ο κ. Γαρδικιώτης ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και σκοπός τους είναι με το διάλογο, σε κάθε «γωνιά» της Ελλάδας, να διαμορφώσουν από κοινού με τους πολίτες την πρόταση για την επόμενη μέρα. Σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Γαρδικιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να περάσουν αυτά τα μέτρα, που στην ουσία απομακρύνουν τους νέους ανθρώπους από την ύπαιθρο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την τεχνογνωσία και τις δομές για να στηρίξει τις απαιτούμενες αλλαγές»

Ο κ. Γαρδικιώτης τόνισε ότι επιχειρείται αυτή την φορά ένα αγροτικό πρόγραμμα που θα κατευθύνεται από κάτω προς τα πάνω, αφού η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, τις οποίες δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα η κεντρική διοίκηση. Εξηγώντας γιατί θεωρεί τον αγροτικό τομέα πυλώνα της οικονομίας, παρουσία πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2050 θα υπάρξει παγκοσμίως αύξηση κατά 60% στην ζήτηση τροφίμων. Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης και την αναδιανομή πλούτου που ευαγγελίζεται, σημείωσε ότι αυτό που επιχειρείται δεν θα μπορούσε να το επιτύχει ούτε η πλέον νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Ανέφερε, μάλιστα, αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες για τα μέτρα και τα σχέδια που είχε ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ ως συγκυβέρνηση, εξηγώντας ότι η τωρινή κυβέρνηση είναι φανερό ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, θέλοντας να ‘’σβήσει’’ τους μικροκαλλιεργητές και να μεταφέρει τις μικρές εκτάσεις σε λίγους. Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, τόνισε ότι παρουσιάζουν κάθε αρνητικό μέτρο ως απαίτηση της τρόικας, ενώ πολλά από αυτά ήταν παλαιότερα αιτήματα που ανατράπηκαν με διαπραγματεύσεις. Ένα από τα μεγάλα λάθη της περιόδου 2007-2013 ήταν κατά τον κ. Γαρδικιώτη η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί μόνο στον τομέα της ποιότητας με νέες τεχνολογίες, καινοτομία, αλλαγές στις καλλιέργειες αλλά και στο συνεταιρίζεσθαι.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…