Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Συναγερμός» για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των Ρομά

«Συναγερμός» για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των Ρομά

0
roma balafas

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας ΡΟΜ ΑΜΘ με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα παρουσία του βουλευτή Ξάνθης Σ. Γιαννακίδη

«Δεν κινδυνεύουν τα σπίτια σας», τους είπε ο υφυπουργός. Εξετάζεται λύση στο πρόβλημα με το «μπλοκάρισμα» στην Εφορία των δανειοληπτών σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ

«Ραβασάκι» απ’ τις Τράπεζες πήραν πολλές οικογένειες Ρομά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους που έλαβαν το 2003 μέσω ενός προγράμματος ένταξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων για στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά. Σημειώνεται ότι τότε δόθηκαν δάνεια ύψους 60.000 ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αφορούσαν 4.500 δικαιούχους σ’ όλη την χώρα. Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στο ότι πολλά απ’ αυτά τα δάνεια μεταβλήθηκαν σε «κόκκινα» γιατί οι δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις και πολλές από τις Τράπεζες που χορήγησαν αυτά τα δάνεια τα έχουν καταγγείλει και τα κάνουν απαιτητά από τον εγγυητή που είναι το Ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα να βεβαιώνονται στην Εφορία και οι δανειολήπτες να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα γιατί οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και επιπρόσθετα ανησυχούν για την τύχη των σπιτιών τους!
Δεν κινδυνεύουν τα σπίτια των Ρομά – Θα δοθεί λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει σε ποσοστό πάνω από 70% των οικογενειών Ρομά της ΑΜΘ που πήραν δάνεια αποτέλεσε αντικείμενο προς εξέταση στην συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ΡΟΜ ΑΜΘ με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα στην οποία και συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθη κ. Στάθης Γιαννακίδης. Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΡΟΜ κ. Ηλίας Συμεών ευχαρίστησε τον κ. Γιαννακίδη που μεσολάβησε για την συνάντηση με τον υφυπουργό και για την στήριξή του και ανέφερε πως αυτό που είπαν στο υφυπουργό είναι πως δεν θέλουν ευνοϊκή μεταχείριση ούτε να χαριστεί τα ποσά που οφείλουν καθώς αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν πρόβλημα: «Θέλουμε να γνωρίζουμε αν είναι διατιθεμένο το ελληνικό δημόσιο να παραμείνει εγγυητής και να δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα γιατί έχουν συνδέσει την οφειλή με την εργασία και είναι διπλό το πρόβλημα για μας». Ο κ. Γιαννακίδης υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατασχέσεων και πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τον νόμο Κατσέλη που είναι σε ισχύ. Το ίδιο διαβεβαίωσε και ο κ. Μπαλάφας στην συνάντηση στην οποία εξετάστηκαν πιθανές ρυθμίσεις για να δοθεί λύση. Για το λόγο αυτό πρόκειται να γίνει και δεύτερη συνάντηση με τον κ. Μπαλάφα αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Πλέγμα σκανδάλων γύρα απ’ αυτά τα δάνεια…

Υπενθυμίζουμε ότι γύρω από το θέμα με στεγαστικά δάνεια των Ρομά έχουν «πλεχτεί» πολλά σκάνδαλα σ’ όλη την Ελλάδα και στην Ξάνθη, με «συνεργούς» πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, στελέχη και εργολάβους, θέμα που είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του το «Ε» το 2007. Μνημειώδες παράδειγμα τα «σπίτια» των Ρομά στο Σέλινο που είχε καταγράψει τότε ο φακός του «Ε». Όπως επισημαίνει ο κ. Συμεών: «ευθύνη έχει και η πολιτεία που πρέπει να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα» , κι ότι: «αυτά δεν συνέβησαν μόνο με τα στεγαστικά δάνεια των Ρομά. Αν υπάρχουν κάποιοι που καταφεύγουν σε τέτοιες παρανομίες δεν μπορεί να στοχοποιείται όλη η κοινωνική ομάδα!». Ωστόσο να σημειώσουμε με εξαίρεση αυτά τα φαινόμενα τα δάνεια που δόθηκαν έχουν στεγάσει πολλές οικογένειες Ρομά και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα του προγράμματος που πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…