Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Παρακράτηση στην πρώτη δόση εργολαβικών ανταλλαγμάτων των ποσών υπέρ Δημοσίου

Παρακράτηση στην πρώτη δόση εργολαβικών ανταλλαγμάτων των ποσών υπέρ Δημοσίου

0

Α. Λόγω της έκτακτης συγκυρίας στις συμβάσεις προμηθειών έργων και υπηρεσιών ή άλλες συμβάσεις του Δημοσίου πρέπει να θεσπισθεί και να καθιερωθεί η συμβατικώς αναγνωριζόμενη από τα συμβαλλόμενα μέρη (Δημόσιο-προμηθευτής) υποχρέωση εξόφλησης ήδη από την πρώτη δόση του συμβατικού εργολαβικού ανταλλάγματος των συνολικών επιβαρύνσεων επί της σύμβασης υπέρ Δημοσίου και τ ων Φορέων του.

Β. 1. Οι επιβαρύνσεις (λχ φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, δημοτικοί φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, τελωνειακά δικαιώματα, δασμοί, φόροι και δικαιώματα υπέρ τρίτων) της συνολικής σύμβασης θα εξοφλούνται ήδη από την αρχή εκτελέσεως της σύμβασης και δεν θα οδηγούν το Δημόσιο, ως συχνά συμβαίνει, σε πρόβλημα. Εννοείται ότι κάθε άλλη περαιτέρω επιβάρυνση υπέρ Δημοσίου, που θα προκύπτει κατά την εκτέλεση της σύμβασης, θα παρακρατείται αμέσως από το Δημόσιο, για δε αυτήν την παρακράτηση προβλέπονται ήδη οι θεσπισμένες ενδικοφανείς και δικαστικές διαδικασίες κατά την κοινοτική έννομη τάξη στην περίπτωση, που ο προμηθευτής αμφισβητεί την εξέλιξη.

2. Ο προμηθευτής εξοφλώντας εξαρχής τις ούτως ή άλλως υφιστάμενες υποχρεώσεις του διά του εργολαβικού ανταλλάγματος και μάλιστα διά ταμειακής τακτοποίησης θα είναι ελεύθερος να παραδώσει το γρηγορότερο το παραδοτέο και να αναζητήσει την εξόφλησή του. Εως σήμερα δυστυχώς το Δημόσιο μετά τις προκαταβολές έχει την αγωνία, είτε αν θα παραδοθεί το παραδοτέο έργο ή τμήμα αυτού, είτε αν ο αντισυμβαλλόμενος θα παραμείνει νομικώς και πραγματικώς ενεργός στη σύμβαση, είτε τι θα γίνει στην περίπτωση της κήρυξης έκπτωτου εκείνου προ της ολοκλήρωσης έστω και φάσης του παραδοτέου. Με την πρόταση εξαλείφεται αυτό το ενδεχόμενο ιδίως στις περιπτώσεις αντισυμβαλλομένων της Διοίκησης κινουμένων στην “γκρίζα ζώνη” της νομιμότητας, αφού για το ποσό αυτό δεν θα υπάρχει δικαίωμα επιστροφής του, μιας και το Δημόσιο δεν θα έχει γίνει αδικαιολόγητα πλουσιότερο, ενώ θα λειτουργεί η καταβολή του ως ποσό συμπληρωματικής εγγύησης καλής εκτέλεσης του ανατιθέμενου έργου και μέσο επιδίωξης του δημοσίου συμφέροντος.

Γ. Το όφελος του Δημοσίου από την πρόταση είναι προφανές και άμεσο και αποσκοπεί στην δημιουργία πλαίσιο συνεπών προμηθευτών του.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόρος ΔΣΑ – ΝΥ ΟΑΕΔ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…