Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Παιδική Χαρά σε …αναμονή!

Παιδική Χαρά σε …αναμονή!

0
paidiki-xara2

10 μήνες προσπάθεια για να ανοίξουν 6 Παιδικές Χαρές του δήμου Ξάνθης …πήγαν στράφι!

Πράξη έκανε η Επίτροπος για την απόκλιση 1% στις διαστάσεις των παιχνιδιών ! Μετά από 6 μήνες θα εκδικαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο!

«Βρόγχος» για τον δήμαρχο Ξάνθης, κ. Χ. Δημαρχόπουλο αλλά και όλους τους δήμαρχους έχει καταντήσει η διαδικασία αδειοδότησης και πιστοποίησης των Παιδικών Χαρών μετά την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Παρά τις προσπάθειες επιτάχυνσης όλων των ενεργειών ώστε να ανοίξουν 6 Παιδικές Χαρές σε πρώτη φάση στο δήμο Ξάνθης, οι 5 περιμετρικά στα δημοτικά διαμερίσματα και μια εντός πόλης (πίσω από το Διοικητήριο), το πλαίσιο είναι τόσο ασφυκτικό και οι διαδικασίες που απαιτεί ο Καλλικράτης τόσο τυπολατρικές που 10 μήνες τώρα και με τις υπηρεσίες να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου δεν έχει δοθεί ακόμη το πράσινο φως του διαγωνισμού για την προμήθεια κα εγκατάσταση εξοπλισμού. Και το χειρότερο είναι ότι πιθανότατα θα καθυστερήσει κι άλλο ένα εξάμηνο ο διαγωνισμός με κίνδυνο επίσης να ακυρωθεί για το… +1 -1% στις διαστάσεις της κούνιας!

10 μήνες προσπάθεια για να ανοίξουν 6 Παιδικές Χαρές του δήμου Ξάνθης …πήγαν στράφι

Ούτε μια ούτε δυο αλλά 33 ενέργειες χρειάστηκε να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου από τον Μάιο του 2015 αφού είχαν έτοιμες τις μελέτες για τις 6 Παιδικές Χαρές ώστε να φτάσουν αισίως στην προκήρυξη και στην διενέργεια Διεθνούς ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, όπως προβλέπεται εκ του νόμου. Κι αφού πέρασε από …40 κύματα ο διαγωνισμός και προσφυγές με τελική της απόρριψη της τελευταίας ένστασης της μειοψηφούσας εταιρείας από την Αποκεντρωμένη τελικά ανακηρύχθηκε ανάδοχος και στις 29/12/2015 από τον δήμο στάλθηκε αίτημα προσυμβατικού ελέγχου του διαγωνισμού μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ. Όμως την τελευταία στιγμή η Επίτροπος ασκώντας έλεγχο σκοπιμότητας τους έκοψε την φόρα!

Πράξη έκανε η Επίτροπος για την απόκλιση 1% στις διαστάσεις των παιχνιδιών ! Συγκεκριμένα: «Εκδόθηκε η 2/2016 Πράξη Προσυμβατικού Ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο- Υπηρεσία Επιτρόπου Νομού Ξάνθης, σύμφωνα με την οποία στους προαναφερθέντες όρους των τεχνικών προδιαγραφών της μελέτης , τα φωτιστικά σώματα θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένο σχήμα και οι διαστάσεις των προφερόμενων παιχνιδιών θα έπρεπε να μην έχουν απόκλιση μεγαλύτερη του 1% από τις οριζόμενες, χωρίς την παράθεση ειδικότερης αιτιολογίας αναφορικά με την αναγκαιότητα των επιλογών αυτών ως προς την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, ευνοούν τη συγκεκριμένη μοναδική επιχείρηση της οποίας η τεχνική προσφορά έγινε αποδεκτή. Κοινοποιήθηκε με το με αριθμ. πρωτ: 2686/22-01-2016 έγγραφο του Τμήματος Λογιστηρίου και Προμηθειών η Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού, μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ».

Δήμαρχος Ξάνθης: «Μας στερούν τη δυνατότητα να δώσουμε στα παιδιά μας άμεσα ένα χώρο να παίζουν με ασφάλεια»

Μετά απ’ αυτό πήραν «φωτιά τα μπατζάκια» του δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου ο οποίος και μετέβη εσπευσμένα στην Αθήνα (την προηγούμενη εβδομάδα) όπου και είχε συνάντηση με την Επίτροπο με την οποία συζήτησε το θέμα εξηγώντας πως η απόκλιση του 1% εντάχθηκε στις προδιαγραφές προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ώστε να μην αποβεί άγονος. Υπέβαλλε δε το αίτημα τουλάχιστον να επιταχυνθεί η εκδίκαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον ένα μήνα προκειμένου να μην υπάρχει άλλο ένα εξάμηνο καθυστέρηση.   Μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ελέγχου των ΟΤΑ χαρακτηρίζοντας «δαιδαλώδεις» τις διαδικασίες και τόσο ασφυκτικό το πλαίσιο που στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα δημιουργούνται τέτοια κωλύματα που συχνά ακυρώνουν τις προσπάθειες των δημάρχων να είναι συνεπείς στις εξαγγελίες τους, να παράγουν έργο και να μη φοβούνται να κοιτάξουν τους δημότες τους στα μάτια! «Προσπαθούμε 10 μήνες να τρέξουμε τον διαγωνισμό και τώρα που φτάσαμε να έχουμε ανάδοχο φτου και απ’ την αρχή! Ένας ολόκληρος δήμος δεν έχει μια αδειοδοτημένη παιδική χαρά. Μας στερούν τη δυνατότητα να δώσουμε στα παιδιά μας άμεσα ένα χώρο να παίζουν με ασφάλεια», επισημαίνει ο δήμαρχος Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…