Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΓΣΕΒΕΕ προκρίνει στοχευμένα κίνητρα για τις περιοχές της παραμεθορίου

Η ΓΣΕΒΕΕ προκρίνει στοχευμένα κίνητρα για τις περιοχές της παραμεθορίου

0
kavathas

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γ. Καββαθάς εξηγεί στο «Ε» την αναγκαιότητα ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με μέριμνα στις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές συγκεκριμένων περιοχών

«Αγκάθια» για τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο η αστάθεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα

Απόλυτα ξεκάθαρος στη θέση του ότι απαιτείται ένα σταθερό πολιτικό σύστημα με συναίνεση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, που θα εγγυάται τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικών που δε θα αλλάζουν συνεχώς με τις αλλαγές των κυβερνήσεων, ώστε να ανακάμψει ο επαγγελματικός και επιχειρηματικός κόσμος, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο «Ε» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς. Ο κ. Καββαθάς εξήγησε ότι σε αυτή την χρονική συγκυρία, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τις τράπεζες. Μάλιστα, μετέφερε τα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό στη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου, όπου επιχειρηματολόγησε σχετικά με την αναγκαιότητα της συναίνεσης και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, ώστε να εξευρεθεί ένα “modus vivendi, σταθερό και ικανό να οδηγήσει σε εξισορρόπηση”. Συμπλήρωσε δε ότι η σταθερότητα του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική τώρα, που φαίνεται μπροστά μας ο κίνδυνος να καταστραφεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πράγμα που σημαίνει ότι « η επόμενη δε θα είναι με κρατικές ενισχύσεις, αλλά εξ ιδίων πόρων των τραπεζών με ό,τι αυτό σημαίνει…»

«Το ασφαλιστικό χρειάζεται μεταρρύθμιση και όποιος δε το βλέπει εθελοτυφλεί»

Ο κ. Καββαθάς, αποδεχόμενος τη δυσκολία των κυβερνήσεων να λάβουν πρωτοβουλίες, όντας εγκλωβισμένες στις μνημονιακές συμφωνίες, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι το ασφαλιστικό, όπως και να έχει, χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλά θα πρέπει να γίνει στη βάση της αναλογικής επιβάρυνσης ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός. «Το πρόβλημα είναι ταξικό», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να ενοποιηθούν μεν τα ταμεία και να υπάρχει οριζόντια περίθαλψη για όλους, αλλά να υπάρχει ξεχωριστό και διακριτό για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άλλο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους και άλλο για τους αγρότες.

Ανάγκη για σταθερό αναπτυξιακό σχεδιασμό

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ περιέγραψε ακόμη τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα μπορεί να ακολουθείται σε βάθος χρόνου από την ελληνική Πολιτεία και θα καθορίζει «ποιοι κλάδοι θα αποτελέσουν την ατμομηχανή που θα σύρει το συρμό». Ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο το παράδειγμα του κατασκευαστικού κλάδου, όπου υπάρχει μεν κτιριακή επάρκεια, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται παλιά κτίρια, για τα οποία θα μπορούσε η Πολιτεία να προωθήσει την ενεργειακή τους αναβάθμιση μέσα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. «Η κατασκευή στην πραγματικότητα είναι 150 επαγγέλματα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός θα προσέφερε τόνωση στην παραγωγική αλυσίδα του συνόλου του κατασκευαστικού κλάδου», σημείωσε σχετικά. Το ίδιο ισχύει όπως εξήγησε και στην περίπτωση της αγροδιατροφής: «σήμερα εισάγουμε το 95% του βόειου κρέατος και το 70% του χοιρινού. Η χώρα δεν παράγει ούτε οδοντογλυφίδες. Αν δεν αναδιαρθρώσουμε ξεκάθαρα το αναπτυξιακό πρότυπο θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε ό,τι παραγωγικό έχει απομείνει στη χώρα».

Απαιτείται ειδική στόχευση για συγκεκριμένες περιοχές και όχι οριζόντια μέτρα

Ωστόσο, ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι η διάρθρωση του αναπτυξιακού μοντέλου δεν μπορεί να συνάδει με πολιτικές που συνοδεύονται αποκλειστικά από οριζόντια μέτρα. Εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις και στα φορολογικά μέτρα, αλλά και στην αναπτυξιακή στόχευση και μέριμνα για συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι τα νησιά και η παραμεθόριος. «Ο τουρισμός φέρνει έσοδα στη χώρα, άρα εκεί πρέπει να δώσεις περισσότερα κίνητρα και όχι να αυξήσεις τον φορολογικό συντελεστή, για να δώσεις κίνητρα στον κόσμο να ασχοληθεί με τον τουρισμό και να παραμείνει στα νησιά», επεσήμανε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι: «η στόχευση στην ανάπτυξη με συγκεκριμένες προοπτικές είναι κι αυτό ένα εθνικό καθήκον. Δεν μπορούμε δηλαδή να προσπαθούμε να κερδίσουμε μικροκομματικά οφέλη ποντάροντας στην αποτυχία της χθεσινής ή της σημερινής ή της αυριανής κυβέρνησης».

Αντιστοίχως, υπογράμμισε ότι και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα σύνορα, είτε με υπό ένταξη χώρες (όπως τα Σκόπια και η Αλβανία), είτε με χώρες της ΕΕ (όπως η Βουλγαρία) χρειάζονται ειδικά μέτρα, όχι στη λογική των οικονομικών ζωνών, αλλά της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και της αντιμετώπισης μη ισόρροπων καταστάσεων (διαφορές στη φορολόγηση, το ασφαλιστικό κόστος κλπ). Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δεν παρέλειψε βέβαια, να τονίσει ότι οι επιχειρήσεις που σκέφτονται τη μετανάστευση σε γειτονικές χώρες, οφείλουν να λάβουν υπόψη τους επίσης την ισχύ του ενιαίου νομίσματος σε αντίθεση με το λέβα της Βουλγαρίας για παράδειγμα που δεν μπορεί να εγγυηθεί τη δύναμή του, αν βγει από τη Βουλγαρία.

Τέλος, ο ίδιος ανέδειξε το ζήτημα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, καταλήγοντας ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα κράτη μέλη, χωρίς να υπάρχει ενιαία στόχευση και διάρθρωση της οικονομίας της ενιαίας αγοράς, χωρίς να υπάρχει πρόθεση ή πιέσεις για συνολική αντιμετώπιση εντός ΕΕ, δημιουργεί αδικίες και ανισορροπίες που θα τις βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …