Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επίσημη πρώτη για το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην ΑΜ-Θ

Επίσημη πρώτη για το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην ΑΜ-Θ

0
koinonikos-sinetairimos

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση και συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ – Αντιπρόεδρος ο Αντώνης Κουτσούμπας

Αντ. Κουτσούμπας: «Παρά την πρωτοφανή συμμετοχή απαιτείται μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου»

Άνθιση φαίνεται να γνωρίζει σταδιακά η κοινωνική οικονομία στην χώρα μας, η οποία μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνονται από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Η Ξάνθη και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ φαίνεται να πρωτοστατούν στον τομέα, δημιουργώντας δομές συνεργασίας, όπως το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που πρόσφατα ιδρύθηκε.

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Επάρκεια», η στέγη της πρωτοπορίας

Στις 9 Αυγούστου του 2013 συστήθηκε από τον Αντώνη Κουτσούμπα στην Ξάνθη η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την επωνυμία «Επάρκεια». Στους σκοπούς της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ προβλέπεται μεταξύ άλλων η παραγωγή προϊόντων για την ικανοποίηση του συνόλου των πολιτών, βάσει των αρχών της πολιτιστικής, της διατροφικής, της ιδεολογικής και της ενεργειακής αυτάρκειας. Η ανάπτυξη και προώθηση μεθόδων ήπιας τεχνολογίας φιλικών προς το περιβάλλον. Η διατήρηση και ενίσχυση παραδοσιακών καλλιεργειών, επαγγελμάτων και η προώθηση της ήπιας μεταποίησης και η ποιοτική αναβάθμιση της τροφής του κοινωνικού συνόλου. Η προώθηση και ενίσχυση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό η «Επάρκεια» έχει τρεις πυλώνες που αφορούν: την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, την κατασκευή κατάλληλων μηχανημάτων ήπιας μεταποίησης με την επωνυμία «Ήφαιστος» και την καλλιτεχνική δημιουργία εν γένει.

Μια καινοτόμος μορφή ιδιωτικής επιχείρησης που επιδιώκει το συλλογικό όφελος

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η πρώτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το καταστατικό της οποίας καταχωρήθηκε στο βιβλίο εταιριών του Πρωτοδικείου Ροδόπης στις 12 Δεκεμβρίου 2015 με αύξ. αριθμό 12/2015. Έδρα του δικτύου ορίστηκε η Κομοτηνή, λόγω και της συνεργασίας που πρόκειται να αναπτυχθεί με την Περιφέρεια, η οποία επίσης εδρεύει εκεί. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι μια καινοτόμος μορφή ιδιωτικής επιχείρησης, υπό την μορφή αστικού συνεταιρισμού, που μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας επιδιώκει την εξυπηρέτηση του συλλογικού οφέλους επενδύοντας σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Σκοπός του Δικτύου είναι η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, η διάχυση της πληροφορίας και των καλών πρακτικών στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και η συνεργασία των μελών του για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προκλήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Επίσης, το Δίκτυο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΜ-Θ επιθυμεί να αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους σχετικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς επίσης και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που συνδράμουν και υποστηρίζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και την διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αντιπρόεδρος του Δικτύου ο Αντώνης Κουτσούμπας από την Ξάνθη

Στο πλαίσιο της 1ης Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τρόπους υλοποίησης των σκοπών του Δικτύου και εξελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πέντε τακτικά και δυο αναπληρωματικά μέλη. Η σύνθεση του Δ.Σ. είναι η εξής: Πρόεδρος Λουΐζα Σαλτσίδου (από Κοιν.Σ.Επ. ΘΡΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΡΟ, με έδρα την Κομοτηνή), Αντιπρόεδρος Αντώνης Κουτσούμπας (από Κοιν.Σ.Επ. ΕΠΑΡΚΕΙΑ, με έδρα την Ξάνθη), Γραμματέας Στέφανος Μήτρικας (από Κοιν.Σ.Επ. ΓΑΛΗΝΟΣ, με έδρα την Καβάλα), Ταμίας Δημήτρης Αμανατίδης (από Κοιν.Σ.Επ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με έδρα την Κομοτηνή), τακτικό μέλος Νίκος Κιοσσές (από Κοιν.Σ.Επ. Τ.Ε.Α.Π.Π., με έδρα την Καβάλα), αναπληρωματικό μέλος, Σοφία Χαϊτίδου (από Κοιν.Σ.Επ. ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, με έδρα την Ξάνθη), αναπληρωματικό μέλος Βασίλης Συρόπουλος (από Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΑΛΘΕΙΑ, με έδρα την Κομοτηνή).

Μεγάλη συμμετοχή στο Δίκτυο, που ξεπέρασε το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης

Στη Συνέλευση συμμετείχαν μέλη από τις Κοιν.Σ.Επ. «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» με έδρα την Κομοτηνή, «ΜΕΓΑ ΠΙΣΤΟ» με έδρα το Μέγα Πιστό, «ΣΥΝ-ΠΡΑΤΤΩ» με έδρα τη Φιλύρα, καθώς και οι νεοσύστατες Κοιν.Σ.Επ. «Κοινωνία Αλληλεγγύης» και «ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΩ ΞΑΝΘΗ», με έδρα την Ξάνθη, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία να εγγραφούν στο ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Κουτσούμπας, παρότι δεν υπάρχει μεγάλη γνώση από πλευράς κοινωνίας για τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνικής οικονομίας, στο Δίκτυο της ΑΜ-Θ συμμετέχουν 12 από τις 35 Κοιν.Σ.Επ. της Περιφέρειας, ενώ στο αντίστοιχο δίκτυο της Θεσσαλονίκης, με 100 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μετέχουν μόνον τέσσερεις. Στόχος του Δικτύου για το επόμενο διάστημα είναι η εξωστρέφεια μέσω διαφόρων δράσεων για την προβολή της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας, ενώ για την Ξάνθη προγραμματίζεται από την «Επάρκεια» η δημιουργία ενός πολυχώρου, που θα στεγάσει και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Ο κ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ΕΒΕ Ξάνθης, που παραχώρησε την αίθουσα συνεδριάσεων όσες φορές χρειάστηκε να συναντηθούν τα μέλη του Δικτύου, ώστε να διαμορφώσουν το πλαίσιο δραστηριοποίησης της κοινωνικής οικονομίας στην περιοχή.

Όσες Κοιν.Σ.Επ. έχουν έδρα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επιθυμούν να εγγραφούν στο ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ, μπορούν να επικοινωνήσουν στα παρακάτω στοιχεία:

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

6936905520 Πρόεδρος

6977810023 Αντιπρόεδρος

6978890252 Γραμματέας

6942842268 Ταμίας

e-mail: diktyokoinsepamth@gmail.com

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ομάδα κρούσης» από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής για την κατάχρηση κινητού από τους μαθητές

Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους έφτιαξαν ένα ερωτηματ…