Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επεισοδιακές εκλογές για την Διαχείριση των Βακουφίων της Γενισέας

Επεισοδιακές εκλογές για την Διαχείριση των Βακουφίων της Γενισέας

0
tzami geniseas

Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα, ψήφισαν 157 άτομα και εξέλεξαν νέο πρόεδρο και Διαχειριστική Επιτροπή

Πρώτη φορά εφαρμόζεται ο νόμος 3647/2008 που αφορά στη «Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων. Ο Χ. Ζεϊμπέκ μιλά στο «Ε»

Επεισοδιακές ήταν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διαχειριστικής επιτροπής του βακουφίου της Γενισέας και σ’ αυτές ενεπλάκη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ όταν 35 περίπου άτομα όλοι νεολαίοι του χωριού ζήτησαν την παρέμβασή του για την διεξαγωγή εκλογών – ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» – μάζεψαν υπογραφές και «απειλούσαν» να κάνουν κατάληψη της Μουφτείας Ξάνθης όταν ο Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου έκανε δεκτό το αίτημα του προέδρου της Διαχειριστικής επιτροπής κ. Ιλιάζ Χουσεϊν που κατέχει τη θέση του προέδρου (χωρίς εκλογές) επί 16 χρόνια ζήτησε παράταση για άλλα δύο χρόνια προσκομίζοντας κι εκείνος υπογραφές. Το θέμα λύθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή κ. Ζεϊμπέκ με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του νόμου. Να σημειώσουμε ο νόμος 3647/2008 που αφορά στη «Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των περιουσιών τους» ψηφίστηκε επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη και προβλέπει την διεξαγωγή εκλογών ανά τριετία για την ανάδειξη της Διαχειριστικής Επιτροπής και του προέδρου της και δίνει το δικαίωμα να είναι πρόεδρος για δύο συνεχόμενες τριετίες να διακόπτει την τρίτη τριετία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει το δικαίωμα υποψηφιότητας για την επόμενη τριετία. Παρότι έχει ψηφιστεί το 2008 δεν εφαρμόστηκε καθώς ούτε στα Βακούφια της Ξάνθης ούτε σ’ άλλο οικισμό έχουν γίνει εκλογές μέχρι τώρα και οι πρόεδροι των Επιτροπών ήταν διορισμένοι. Να σημειώσουμε επίσης πως ο νόμος προβλέπει επικύρωση των εκλογών από τον νόμιμο μουφτή

Τελικά έγιναν οι εκλογές στα Βακούφια της Γενισέας

Αφού πήραν το «πράσινο φως» από τον υπουργό την περασμένη Δευτέρα προκηρύχτηκαν εκλογές. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ»: « Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών για την εκλογή νέου προέδρου της διαχειριστικής επιτροπής χωρίς καμία εξουσιοδότηση. Αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα αναφέρουν ότι η… προκήρυξη αναρτήθηκε χειρόγραφη στο τζάμι ενός κτιρίου στη Γενισέα και οι… ενδιαφερόμενοι καλούνταν να τηλεφωνήσουν σε… κινητό για να δηλώσουν υποψηφιότητα». Ο κ. Ζεϊμπέκ ερωτηθείς από το «Ε» τόνισε πως δεν αναμείχθηκε στην διεξαγωγή εκλογών και πως όπως γνωρίζει τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως: Η γνωστοποίηση από τον Ιμάμη του τεμένους, η ανάρτηση της προκήρυξης και η υποβολή υποψηφιοτήτων ενώ είπε επίσης πως εκλέχθηκε Εφορευτική επιτροπή που διεξήγαγε τις εκλογές. Για την πληροφορία που ανέφερε το δημοσίευμα ότι: « ο κ. Ζεϊμπέκ και η ομάδα του φρόντισαν να αρνηθούν στον μουτεβελή που ήθελαν να διώξουν να υποβάλει υποψηφιότητα με το σκεπτικό ότι δεν πρόλαβε», απάντησε πως: « Δεν είναι αληθές! Εκ του νόμου ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα καθώς διατέλεσε επί μια 16ετία και ο νόμος προβλέπει 2 τριετίες και διακοπή για την τρίτη».

Χ. Ζεϊμπέκ: «Επιλέγουμε την διαφάνεια και την αξιοκρατία…»

Αναφορικά δε με την ουσία του θέματος ο κ. Ζεϊμπέκ έδωσε μια απάντηση που αφήνει αιχμές για αδιαφάνεια στην διαχείριση θεμάτων των Βακουφίων από την απερχόμενη Διαχειριστική Επιτροπή: «Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και μυρίζει έντονα διαπλοκή. Δεν υπάρχουν βιβλία εσόδων εξόδων, δεν υπάρχουν παραστατικά. Εμείς επιλέγουμε την διαφάνεια και την διαύγεια σ’ όλα. Την αξιοκρατία και την δημοκρατική εφαρμογή του νόμου. Σεβόμαστε την απόφαση που πήρε το χωριό και το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνουν εκλογές και στην Ξάνθη και σ’ άλλα Βακούφια ώστε να είναι εκλεγμένη η Διαχειριστική Επιτροπή και όχι διορισμένη».

Στις εκλογές ψήφισαν 157 άτομα και πρόεδρος εκλέχθηκε ο κ. Μπιρτζάν, επαγγελματίας Κρεοπώλης ενώ όπως ανέφερε ο κ. Ζεϊμπέκ έχουν επικυρωθεί από τον μουφτή κ. Σινίκογλου.

Το «Ε» επικοινώνησε με τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Ιλιάζ Χουσεϊν προκειμένου να καταγράψουμε την δική του εκδοχή όμως ο ίδιος επέλεξε να μην κάνει δηλώσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxantahopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…