Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απεργιακό μπλακ άουτ στην Ξάνθη!

Απεργιακό μπλακ άουτ στην Ξάνθη!

0
apergia-feb163

Εντυπωσιακή συμμετοχή απ’ όλους τους κλάδους – Πάνω από 2.000 διαδηλωτές από 31 σωματεία – Νέκρωσε ο εμπορικός ιστός της πόλης

Κατάληψη στο Δημαρχείο και στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ηχηρό μήνυμα από την Ξάνθη ενάντια στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό

«Νέκρωσαν» τα πάντα στην Ξάνθη την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου αφού η συμμετοχή στο απεργιακό κάλεσμα της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό ήταν παλλαϊκή και αποδεκτή απ’ όλους τους κλάδους! Συνολικά 31 πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι, σύνδεσμοι και φορείς της Ξάνθης έδωσαν δυναμικό παρών στην απεργιακή εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στις 10 το πρωί και στο Συλλαλητήριο που ακολούθησε στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα από την Ξάνθη. Η συμμετοχή άγγιξε και πιθανώς – κατά ορισμένους – να ξεπέρασε σε αριθμό το Συλλαλητήριο του 2012 ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο τότε, που υπολογίζονταν σε 2.000 διαδηλωτές! Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απεργιακή κινητοποίηση χαρακτηρίζοντάς την «πρωτόγνωρη για την Ξάνθη»!

Νέκρωσε ο εμπορικός ιστός της πόλης – Δεν έλειψαν οι απεργοσπάστες

Η συμμετοχή σε κάποιους κλάδους όπως των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων, των καταστημάτων της εστίασης, υγειονομικού ενδιαφέροντος και των καφέ μπαρ ήταν καθολική, γεγονός που έδινε και την εικόνα της νεκρής πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά κατέβασαν ρολά έως και τα περίπτερα και όσοι δεν είχαν προνοήσει έμειναν από …τσιγάρα! Απεργοσπαστικά κινήθηκαν τα πολυκαταστήματα του εμπορικού κέντρου Flamingo, Carrefour, Praktiker, το Lidl το mart, ο Κωτσόβολος και κάποια καφέ περιμετρικά της πόλης και εντός πόλης οι αλυσίδες Ζάρα και Stradivarious που άνοιξαν το πρωί, όμως μετά από παρέμβαση του εμπορικού συλλόγου που έκανε την περιφρούρηση θυροκολλώντας το απεργιακό φυλλάδιο, «συνετίστηκαν».

Απεργοί με καφέ απ’ το σπίτι…

Η καθολική συμμετοχή στην απεργία των καφέ της πόλης είχε σαν αποτέλεσμα να στερηθούν οι απεργοί τον πρωινό καφέ! Κάποιοι όπως προνόησαν και πήραν απ’ το σπίτι!

Γενικότερα επικράτησε κλίμα ηρεμίας μέσα σ’ ένα πλαίσιο αγωνιστικής διάθεσης να καταργηθεί το ασφαλιστικό που αποτέλεσε το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα των αγροτών που όμως ταυτίστηκαν όλοι οι κλάδοι, όπως ο επιστημονικός (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) και ο εμπορικός. Παρά ταύτα η συγκέντρωση και η πορεία περιφρουρήθηκε από υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη

Κατάληψη στο Δημαρχείο και στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από τους δημοτικούς υπαλλήλους

katalipsi syrizaΑντίθετα οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Μπούτου το ποσοστό συμμετοχής ήταν από 50 % – 80% στους εργαζόμενους στην Π.Ε. Ξάνθης ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή στους δημοτικούς υπαλλήλους – σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Δημήτρη Γαλανόπουλο. Στα 65% κυμάνθηκαν τα ποσοστό στην Εφορία Ξάνθης, ενώ πολύ υψηλά ήταν και στον ιδιωτικό τομέα – σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΞ κ. Μπεμπεκίδη.

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια της κινητοποίησης οι δημοτικοί υπάλληλοι έκαναν συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Ξάνθης καθώς και στα γραφεία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ όπου και ανήρτησαν με γερανοφόρο όχημα πανό. Επίσης συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο και με απορριμματοφόρα του δήμου. Μηχανοκίνητη πορεία και του ΚΤΕΛ Ξάνθης καθώς και τα ΤΑΞΙ Ξάνθης ενώ ξεχωριστή πορεία έκανε το ΠΑΜΕ και έκλεισε από τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι την EVALUE.

Βρήκαν κλειστά τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και θυροκόλλησαν το Ψήφισμα

Οι απεργοί κατευθύνθηκαν μέσω την 28ης Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία όπου έκαναν στάση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης παρόντος του προέδρου της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Γιώργου Μπατζακίδη πήρε το λόγο και αφού δήλωσε στήριξη του Επιμελητηρίου στη απεργιακή κινητοποίηση κάλεσε του βουλευτές της Ξάνθης να πιέσουν για την απόσυρση του προσχεδίου του νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πορεία συνεχίστηκε από την Μιχ. Καραολή και λίγο αργότερα στην Γέφυρα του Νέστου. Η απεργιακή κινητοποίηση έκλεισε με επίδοση του ψηφίσματος στην Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ τα γραφεία της οποίας επισκέφτηκε κλιμάκιο με τον Στέλιο Μωραΐτη, Γιώργο Μπατζακίδη και Αντώνη Κοσμίδη όμως τα βρήκαν κλειστά και θυροκόλλησαν το Ψήφισμα. Να σημειώσουμε πως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου εθεάθη στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο όμως αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στο «Ε» περιορίστηκε δε να πει ότι η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στους αγώνες!

Το ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ΨΗΦΙΣΜΑ μεταξύ άλλων ανέφερε: « Οι εργαζόμενοι, από όποιον κλάδο και αν προέρχονται, είτε είναι μισθωτοί ,είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι εργάτες, είτε επιστήμονες, είτε αγρότες, δεν αντέχουν άλλο να σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:« ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …