Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα «πάνω κάτω» φέρνει η σφράγιση ανελκυστήρων στην Ξάνθη

Τα «πάνω κάτω» φέρνει η σφράγιση ανελκυστήρων στην Ξάνθη

0
asanser

15-20 αποφάσεις σφράγισης έχει υπογράψει ο Θ. Ηλιάδης με βάση το σχετικό νόμο, μόλις μία υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα

Δυσβάσταχτο το κόστος έκδοσης ή ανανέωσης του πιστοποιητικού ασφαλούς λειτουργίας για τους ενοίκους. Στην κυβέρνηση στρέφει το δάχτυλο ο αντιδήμαρχος Τ.Υ.

Αναταραχή σε πολυκατοικίες της Ξάνθης και στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις σφράγισης ανελκυστήρων, λόγω μη ύπαρξης του απαραίτητου πιστοποιητικού ασφαλούς λειτουργίας.

Ο σχετικός νόμος του 2005, που τροποποιήθηκε το 2008 τέθηκε μετά από απανωτές παρατάσεις σε εφαρμογή το 2012, ωστόσο οι συνθήκες οικονομικής κρίσης έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, αφού για τους ενοίκους πολυκατοικιών το κόστος έκδοσης ή ανανέωσης του πιστοποιητικού μοιάζει υπέρογκο κι έτσι δε μπορούν να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα να έρχεται η υπηρεσία και να επιβάλει την σφράγιση. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό δημιουργεί προβλήματα στη διαβίωση των ενοίκων, κύρια δε σε ηλικιωμένους, γονείς με καροτσάκι, άτομα με κινητικά προβλήματα κλπ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αρμόδια υπηρεσία (που ανήκε στη Νομαρχία και μετά τον Καλλικράτη πέρασε ως αρμοδιότητα στους δήμους) ελέγχει αν η πολυκατοικία διαθέτει πιστοποιητικό σε ισχύ και άρα ορθά υλοποιείται η συντήρηση του ανελκυστήρα. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι ο ανελκυστήρα λειτουργεί χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις εγκαταστάσης, λειτουργίας ή συντήρησης, ή αν κατά τον περιοδικό έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις ή αν προκύψουν προβλήματα σε έκτακτο έλεγχο, η υπηρεσία καλεί τους ενοίκους μέσω του διαχειριστή εντός δύο μηνών να παρέχουν το πιστοποιητικό, ειδάλλως, ενημερώνοντας εκ νέου, προειδοποιεί ότι θα εκδώσει απόφαση σφράγισης εντός 15 ημερών.

Στις τεχνικές υπηρεσίες της Ξάνθης μόλις μία υπάλληλος έχει αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα και προβαίνει σε ενημέρωση κατά περίπτωση, μέσω ελέγχων είτε στο σύστημα, είτε στα αρχεία ή όταν προκύψει κάποιο θέμα σε κάποια οικοδομή, όπως πχ η παραίτηση του συντηρητή.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμάς Ηλιάδης δήλωσε στο «Ε» ότι: «υπάρχει νόμος και η υπηρεσία οφείλει να τον ακολουθήσει. Δεν είναι θέμα της δημοτικής αρχής», προσπαθώντας να απαντήσει στις διαμαρτυρίες των πολιτών, ενώ με νόημα συμπλήρωσε: «η Ξάνθη έχει τρεις κυβερνητικούς βουλευτές. Ας ζητήσουν αυτοί ανάκληση ή τροποποίηση του νόμου για να διευκολυνθούν οι πολίτες».

Όπως μας ενημέρωσε, ο ίδιος, αφότου ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου έχει υπογράψει περίπου 15-20 αποφάσεις σφράγισης ανελκυστήρων, με πιο πρόσφατη αυτή της 14ης Ιανουαρίου για οικοδομή επί της οδού Τσιμισκή, ενώ η πρώτη σφράγιση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε οικοδομή της οδού Σάρδεων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…