Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τα μονοπάτια «οδηγούν» τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ξάνθη

Τα μονοπάτια «οδηγούν» τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ξάνθη

0
tourismos-zagnaferis amoiridis

Προσπάθειες από ΠΑΜ-Θ και Δασαρχείο για βελτίωση των υποδομών και ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού

Υπολείπεται σε επιχειρηματικές επενδύσεις η περιοχή, ενώ ζητούμενο είναι η διασύνδεση και ορθή προβολή των μονοπατιών και στο εξωτερικό

Συνάντηση των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τα δασικά μονοπάτια και τον εναλλακτικό τουρισμό πραγματοποίησε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης η ΠΑΜ-Θ σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Η πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜ-Θ, Μιχάλη Αμοιρίδη, αποσκοπεί στην συνέργεια μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να αποτυπωθεί και να διασαφηνιστεί τι σημαίνει περιπατητικός τουρισμός, ποιες δυνατότητες υπάρχουν στην περιοχή της Ξάνθης, αλλά να παρουσιαστούν και οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Περιφέρειας και Δασαρχείου στην κατεύθυνση αυτή.

Σε πολύ χαμηλό επίπεδο ο εναλλακτικός τουρισμός στην Ξάνθη

Την συζήτηση συντόνισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος ανοίγοντας την συζήτηση γύρω από το θέμα σημείωσε πως η ΠΑΜ-Θ προσπαθεί να εντάξει τον τουρισμό στην καρδιά του αναπτυξιακού της μοντέλου. Μία από τις πολλές δράσεις που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή, είναι και οι παρεμβάσεις σε χώρους αναψυχής δασικού ενδιαφέροντος. «Το τελευταίο διάστημα αποφασίσαμε ότι πρέπει να βελτιώσουμε υποδομές σε χώρους που έχουμε υψηλή επισκεψιμότητα αλλά και τουριστική αξία, όπως είναι ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, τα Στενά του Νέστου αλλά και άλλες εκτάσεις. Το ζητούμενο είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, των δήμων, των Επιμελητηρίων, των Συλλόγων και των επαγγελματιών, ώστε να έχουμε ένα σοβαρό αποτέλεσμα για την περιοχή. Εδώ και πολλά χρόνια μιλούν όλοι για τον τουρισμό, για εναλλακτικές δράσεις, αλλά ακόμη στην Ξάνθη αυτού του είδους ο τουρισμός είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, και αρκετοί από τους επιχειρηματίες που ασχολήθηκαν παλιότερα απογοητεύονται. Δουλειά όλων μας το επόμενο διάστημα είναι να μπορέσουμε να προβάλλουμε τον τόπο αυτό», ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης.

Διάθεση συνεργασίας από το Δασαρχείο Ξάνθης

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, η ΠΑΜ-Θ εξασφάλισε στο Δασαρχείο κάποια σημαντικά, για την εποχή που διανύουμε, ποσά για έργα δασικής αναψυχής. Ο κ. Αμοιρίδης τόνισε ότι είναι θετική η διάθεση συνεργασίας με όλους τους φορείς που υπάρχει από πλευράς Δασαρχείου. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Μουχταρίδης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης: «Το Δασαρχείο ασχολείται κυρίως με την προστασία και την διαχείριση των δασών, αλλά παράλληλα και τις δραστηριότητες δασικής αναψυχής. Το τελευταίο διάστημα καταβάλαμε προσπάθεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να συντηρήσουμε και να επεκτείνουμε τις υποδομές που έγιναν από την δεκαετία του ΄70 και πολλές ήταν σε άσχημη κατάσταση. Μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις εντάσσονται κάποιες που έγιναν εντός του 2015, όπως αυτή στα Στενά του Νέστου, ύψους 25.000 ευρώ, ενώ εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια ακόμη 45.000 ευρώ για το μονοπάτι του περιαστικού δάσους Ξάνθης από την συνοικία Σαμακώβ μέχρι το μοναστήρι της Καλαμούς, και άλλες 25.000 ευρώ για το μονοπάτι του καταρράκτη στον Λειβαδίτη». Εκτός από τα ανωτέρω, προχωρά ήδη η εργολαβία ύψους 17.000 ευρώ για την συντήρηση του περιαστικού άλσους.

Καθορισμός της μορφής τουρισμού που επιθυμούμε

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΕΟΣ Ξάνθης, επιχειρηματίες ξενοδόχοι και διοργανωτές εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε Σταυρούπολη και Τοξότες, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη καθορισμού της μορφής τουρισμού που επιθυμεί να προβάλλει η Περιφέρεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, είναι άλλες οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές για να ελκύσεις έναν οικογενειάρχη που θέλει να κάνει έναν περίπατο και επιζητά απλά έναν χώρο αναψυχής, και τελείως διαφορετικές οι ανάγκες ενός περιπατητή, που διασχίζει χιλιόμετρα μέσω των μονοπατιών, χωρίς να έχει την δυνατότητα εξεύρεσης καταλυμάτων στην περιοχή μας. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι τα μονοπάτια υπάρχουν και το φυσικό περιβάλλον προσφέρεται, ενώ η Ξάνθη υπολείπεται στον τομέα της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και επένδυσης, για την παροχή υπηρεσιών με την μορφή καταλυμάτων και σίτισης. Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του κ. Καφετζή, ο οποίος εκπροσώπησε μία ομάδα Ξανθιωτών που ασχολούνται με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ένα άθλημα που προσελκύει κόσμο και απαιτεί ελάχιστες παρεμβάσεις στην εξομάλυνση της πλαγιάς από την οποία γίνεται η απογείωση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …