Σχόλια 29/01/16

0
panteleimon komotinis
Για χρόνια πολλά πορευτήκαμε με συνθήματα «κάτω τα χέρια από το ένα, κάτω τα χέρια από το άλλο…»! Τώρα μείναμε με τα χέρια αδειανά….


Πόλεμο στις επενδύσεις
Το κύμα αποεπένδυσης που έχει σαρώσει την ελληνική οικονομία δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση των έξι τελευταίων χρόνων. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και διαρθρωτικό. Στην απουσία ολοκληρωμένης βιομηχανικής πολιτικής, το προβληματικό καθεστώς αδειοδοτήσεων, τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, την ανασφάλεια δικαίου, την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων του κράτους προστέθηκε το σημερινό κόστος της κρίσης, όπως η υπερφορολόγηση, οι υψηλές τιμές ενέργειας και ασφαλιστικών εισφορών.
Ακόμη χειρότερα, ξένες επενδύσεις στη χώρα μετατρέπονται σε σημαίες πολιτικής και κομματικής πόλωσης, όπως η επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, αφαιρώντας αξιοπιστία και εντείνοντας την ανασφάλεια που πλανάται για τις προοπτικές της οικονομίας μας.
Κανείς επενδυτής δεν θα μας περιμένει να λύσουμε τα υπαρξιακά μας προβλήματα. Τα κεφάλαια κινούνται ελεύθερα στον πλανήτη και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Ο ανταγωνισμός εντείνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα; Τρία πράγματα:
– Να εμπιστευθούμε εμείς πρώτοι τους εαυτούς μας. Μετά θα μας εμπιστευθούν και οι ξένοι. Χρειάζεται σταθερότητα, σοβαρότητα και συνειδητοποίηση ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις) είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
-Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με μεγαλύτερη τόλμη, αποφασιστικότητα και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις.
-Να κρατήσουμε τις επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα, δημιουργώντας ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Γ.Δ.


Μπάτε σκύλοι αλέστε….

Συνεχίζεται ακάθεκτα το παραεμπόριο από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Πάνε κι έρχονται με τα βανάκια οι γείτονές μας και πουλάνε τις πραμάτειες τους ανενόχλητοι μέσα στα ορεινά χωριά οδηγώντας νόμιμα μαγαζιά παντοπωλεία , φούρνους κ.λ.π. που πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους στον Εχίνο, στην Σμίνθη και αλλού, στο λουκέτο, αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές στα Βουλγάρικα προϊόντα. Χάνει τεράστια έσοδα το κράτος αλλά ποιος νοιάζεται. Αφού έχει αποδειχθεί ανίκανο να φυλάξει τα σύνορά του. Το λένε οι ξένοι και μας κακοφαίνεται! Γιατί; Αφού έτσι είναι… Μου’ λεγε κάποιος που γνωρίζει τι γίνεται πως «μόνο άρματα δεν περνάνε από τον Άγιο Κωνσταντίνο»! Μήπως και να περνούσαν θα το παίρναμε χαμπάρι λέω εγώ… Αφού οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Κάτι πήγαν να κάνουν με τα ΚΕΛΑΥΕ ατόνησε κι αυτό! Κι έτσι ας τρίβουν τα χέρια τους οι γείτονες…
Μ.Ξ.


Sms στους μαθητές για την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών
Σε μια άλλη πρωτοβουλία προχώρησε ο μητροπολίτης της Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας έχοντας κερδίσει θετικά σχόλια και εντυπώσεις. Συγκεκριμένα έστειλε με sms σε μαθητές το μήνυμά του για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Δεν παρέλειψε ακόμη να βάλει και το email ως υποσημείωση, ώστε να έχει απευθείας σχέση με τα παιδιά για όποιο ζήτημα τα απασχολεί. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Παντελεήμων πνευματικό τέκνο που δικού μας μητροπολίτη στις πανελλαδικές είχε μοιράσει στυλό στα παιδιά, στο οποίο υπήρχε γραμμένη η φράση «O Θεός μαζί σου». Είναι φανερό ότι μ΄ αυτές τις κινήσεις θέλει να φέρει την νεολαία κοντά στην εκκλησία. Και σ’ αυτό θυμίζει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Μ.Ξ.


Αδιάφορη κοινωνία

Η καλλιέργεια εχθρικής στάσης της κοινωνίας απέναντι στο επιχειρείν τα τελευταία 30-35 χρόνια, σε συνδυασμό με μια ιδιότυπη συμπάθεια στον κρατισμό, έχει ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, την αδιαφορία της κοινωνίας έναντι της υλοποίησης ιδιωτικών και κυρίως παραγωγικών επενδύσεων.
Την ώρα που είναι προφανής η απαίτηση για τη δραστική μείωση του σπάταλου και αντιπαραγωγικού κράτους, ως κοινωνία δεν έχουμε κατανοήσει ότι μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορέσει η χώρα να εξέλθει από την κρίση και να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν αρκετοί ξένοι επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας θα πρέπει η κυβέρνηση να διευκολύνει την έλευσή τους και να επιταχύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα προωθούν έμπρακτα την ταχύτατη και χωρίς προσκόμματα λειτουργία αυτών των επενδύσεων. Διαφορετικά πολύ σύντομα θα καταντήσουμε οι γραφικοί της διεθνούς κοινότητας, που θα περιορίζουν διαρκώς την ιδιωτική οικονομία στη χώρα τους (!), οδηγώντας τελικά την Ελλάδα στο αδιέξοδο.
Αν δεν αλλάξουμε σύντομα τις ιδεοληπτικές νοοτροπίες του απόλυτα ξεπερασμένου παρελθόντος, με βεβαιότητα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την επίσημη χρεοκοπία, και ως κράτος, και ως κοινωνία.
Γ.Δ.


Διασπάσεις
Ποιο είναι το κόμμα με τις περισσότερες διασπάσεις μετά το 1980; Δεν θέλει ρώτημα – η Νέα Δημοκρατία!
Στεφανόπουλος, Σαμαράς, Καρατζαφέρης, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Καμμένος – για να μην αναφερθούμε στους Πολύδωρα – Ζώη και τον «γέροντα» Νικολόπουλο. Είναι μακρά η σειρά εκείνων που έφυγαν από το «μαντρί» για να φτιάξουν το δικό τους κόμμα. Ένας συγκυβερνά σήμερα, άλλοι απλώς επέζησαν, κάποιοι πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Άλλωστε, στη μικρή πολιτική μας σκηνή κανείς δεν χάνεται – εκτός αν το θελήσει ο ίδιος.
Η ουσία είναι ότι η Αριστερά έχει το όνομα, αλλά η Δεξιά έχει τη χάρη – των διασπάσεων.
Γ.Δ.


Σφίγγουν τα πράγματα
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε μέχρι πρότινος τον Γιούνκερ υποστηρικτή της, αφού επέδειξε πολλές φορές διαφορετική στάση από αυτή των άλλων εταίρων. Για να έχει όμως οποιαδήποτε βαρύτητα η στήριξη που παρείχε η Κομισιόν, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι συνεπής σε όλους τους τομείς των μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν. Ο Γιούνκερ έχει μια θεσμική θέση την οποία θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει και όχι να αγωνιά για την επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα. Στο προσφυγικό, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι προφανές πως οι Βρυξέλλες δεν είναι ‘’φίλοι’’ μας, αλλά θα τα βρούμε ‘’μπαστούνια’’ αν δεν εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε τον Οκτώβριο. Καλώς ή κακώς, με την αδράνεια της Τουρκίας, αναλάβαμε την υποχρέωση δημιουργίας τριών hot spots μέχρι τέλους του 2015. Προ ολίγων ημερών δόθηκε τελεσίγραφο για λειτουργία τους μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Η διορία για το Σένγκεν ήταν μια ψυχρολουσία, αφού εμείς θα έχουμε τα hot spots έτοιμα τέλος Φεβρουαρίου και εν λειτουργία μέσα Μαρτίου. Για μας δεν είναι σημαντική μια καθυστέρηση 3 μηνών, όχι όμως για τους ευρωπαίους. Τρεις μήνες σημαίνει κάπου 200.000 πρόσφυγες, με όλα τα αρνητικά παρεπόμενα (πνιγμοί). Η λειτουργία των hot spots δεν είναι μόνο η διαχείριση των αφίξεων, αλλά έχουν και αποτρεπτική λειτουργία. Έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων δεν σημαίνει μόνο να βυθίζονται βάρκες. Αντί να γίνει συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία για τα πραγματικά κατεπείγοντα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας, γίνεται εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που καίγεται τώρα για το ασφαλιστικό. Για ένα νομοθέτημα απλά για να βγούμε από την υποχρέωση. Λύσεις του ποδαριού συνεχώς για ένα χρόνο τώρα.
Χ.Δ.


Υπάρχουν και χειρότερα
Η δημοκρατία στην γείτονα έχει διαφορετική όψη επί Ερντογάν. Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τους δύο έγκριτους δημοσιογράφους της Cumhuriyet, αναφορικά με το σκάνδαλο του εξοπλισμού ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία. Ο διευθυντής και ο επικεφαλής του γραφείου Άγκυρας της αντιπολιτευτικής εφημερίδας, Τζαν Ντουρντάν και Ερντέμ Γκιουλ, φυλακίστηκαν στις 26 Νοεμβρίου και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, επειδή δημοσιοποίησαν βίντεο που δείχνει τις μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να περνούν λαθραία όπλα στη Συρία. Η ελευθεροτυπία διώκεται στον 21ο αιώνα, παρά την έφεση των δύο δημοσιογράφων.
Την ίδια ώρα, ‘’βροχή’’ πέφτουν oι καταγγελίες κατά της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την στάση της στο Κουρδικό και τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες το τουρκικό κράτος στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, Σουρ, Τσιζρέ και Σιλώπη σκοτώνοντας εκατοντάδες κούρδους μαχητές και πολίτες και επιβάλλοντας καθεστώς πολιορκίας. Αυτό κατήγγειλαν προχθές ομόφωνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο της 12ης Διάσκεψης για την Τουρκία, την ΕΕ και το Κουρδικό ζήτημα. Παρά τις σφοδρές κατηγορίες προς την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση διαλόγου, ώστε να βρεθεί μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος.
Χ.Δ.


Διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο Τσαλίδης
Να λοιπόν για ποια θέση προοριζόταν το στέλεχος των ΑΝΕΛ από την Ξάνθη Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος προγραμματίζεται να αναλάβει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με έγγραφο της Βουλής που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική «Διαφάνεια».
Σύμφωνα με το «Βήμα» ο υπουργός Υποδομών προωθεί για τη θέση του υπό ιδιωτικοποίηση σιδηροδρομικού φορέα τον υπηρεσιακό υφυπουργό Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, ενώ τη θέση του προέδρου θα αναλάβει ο Παναγιώτης Θεοχάρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε μία ​μεταβατική κατάσταση, καθώς ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώλησή της βαίνει προς ακύρωση και επανάληψη, αφού οι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον (SNCF, RZD- TERNA, GFR) για την εξαγορά της, δεν αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται σε νέο διαγωνισμό, καθώς έχουν εμφανιστεί νέοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εταιρία. Σημειωτέον ότι στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ υπάρχει ανοιχτός φάκελος κρατικών ενισχύσεων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, εάν η εταιρία δεν πουληθεί, τότε θα οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση, κατά το πρόσφατο παράδειγμα της Cyprus Airways και της Estonian Air.
Να επισημανθεί επίσης ότι ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Ζηλιασκόπουλος υπέβαλε τον προηγούμενο μήνα την παραίτησή του άφησε σημαντική παρακαταθήκη στη διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δούλεψε για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ενώ υπέγραψε συμφωνίες με την κινεζική COSCO και τις πολυεθνικές Hewlett Packard, SONY, Huawei, ZTE κλπ.
Ε.Δ.


Δημοσιογραφική διάκριση
Μία διάκριση και για την Ξάνθη περιλάμβανε η 32η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Αθ. Βασ. Μπότση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, βραβεύτηκε μετά από πρόταση της ΕΣΗΕΜΘ για το μοντέλο αξιόπιστης διαδικτυακής δημοσιογραφίας στην περιφέρεια.
Μαζί του βραβεύτηκαν επίσης η Ελένη Βαρβιτσιώτη, για την δημοσιογραφική κάλυψη των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο, αλλά και τις ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες, η Μάρα Ζαχαρέα, για την αντικειμενική παρουσίαση πολιτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων και η Όλγα Τρέμη, για την πολύχρονη πορεία της στον χώρο.
Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι ειδικό βραβείο, μεταξύ άλλων, έλαβε η εφημερίδα «Ροδιακή» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της.
Η διάκριση των μέσων και των εκπροσώπων της περιφερειακής ενημέρωσης είναι σημαντική και αποτελεί ευκαιρία για την προβολή της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ανάδειξη των θεμάτων της ελληνικής Περιφέρειας.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πήρε φωτιά Φυσικά και δεν περιμένατε να σας το πω εγώ, όχι βέβαια. Εξάλλου τη διαπίστωση τ…